Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Michalem Součkem

Michal Souček je blanenským zastupitelem za ČSSD, pedagog, vášnivý sportovec a v letošních komunálních volbách bude kandidovat jako lídr strany. Povídali jsme si o politice, o našem městě, ale došlo i na sport a volný čas.

Potkali jsme se před dvaceti lety v pedagogickém sboru na Erbence. Pořád učíš?

Ano, pořád. První moje praxe byla na ZŠ Erbenova, potom na ZŠ ve Sloupě, následně jsem se stal ředitelem základní školy v Jedovnicích, kde jsem působil necelých čtrnáct let. Nyní jsem zpátky v Blansku na ZŠ TGM. Učím matematiku, fyziku, informatiku a pokud by bylo potřeba, tak i pracovní výchovu. 

Jak dlouho jsi politicky aktivní?

Letos je to již přes dvacet let. Jelikož jsem levicově smýšlející, byla ČSSD v podstatě jedinou možností. Jako zastupitel působím už třetí volební období, z toho čtyři roky jsem byl blanenským radním. I po letošních komunálních volbách bych rád ve své práci pro město a občany pokračoval.

Celková situace v ČSSD vám příliš do karet nehraje…

Celostátní průzkumy ukazují samozřejmě slabší preference. Ale komunální volby jsou přece jen více o lidech, než o politických stranách. Myslím si, že máme dobrou kandidátku a je třeba také vyzvednout všechny ty věci, které jsme za poslední volební období v Blansku dokázali. Přestože naše výchozí pozice není ideální, troufám si říct, že globální současná situace nám možná i trochu nahrává – ČSSD není ve vládě ani v opozici. Máme nového předsedu a vypadá to, že se konečně odrazíme ode dna. Ale boj to bude zcela určitě.

V čem udělala ČSSD největší chybu?

Bezesporu to byl vstup do vlády s Andrejem Babišem, který se uvnitř strany řešil celostátním referendem. Tady na okrese jsme byli proti, ale v globálním měřítku vyšlo kladně.

Tady v Blansku budeš jedničkou na kandidátce. Znamená to, že místostarosta Ivo Polák svoji politickou kariéru končí?

Ivo Polák se do politické penze zatím nechystá. V následujících dnech členská schůze rozhodne o podobě kandidátky, na které bude Ivo  nejspíše figurovat, ale na které pozici, to si netroufám říct. To, že se stanu pro letošní volby lídrem právě já, jsme  uvnitř strany schválili už v prosinci. 

Kdo bude na vaší kandidátce?

Budou na ní figurovat jak straníci, tak nestraníci, lidé, kteří mají zkušenosti v zastupitelstvu i nové tváře. Zajímavé je, že v první desítce budou nejspíš všichni kandidáti věkem do 50 let. Konkrétní jména zatím prozrazovat nebudu.

Jsi v zastupitelstvu dlouho, takže máš možnost srovnání… Byl lepším starostou Ivo Polák, nebo Jiří Crha?

Na to se těžko odpovídá. Když byl starostou Ivo Polák, dělal tuto funkci na plný úvazek, Jiří Crha oproti tomu působí i v krajském zastupitelstvu. Tím ale nechci říct, že by něco nezvládal, to vůbec ne. Je známo, že Jiří Crha se angažuje více ve sportu, zatímco Ivo Polák byl zaměřený spíš na školství. Takže každý z nich to dělal trochu jinak, ale oba dva svou práci dělali dobře ve prospěch města a jeho občanů.

Dokážeš vyzdvihnout věci, které se vám podařily dokončit?

Za poslední roky se toho v Blansku udělalo strašně moc. Dokončuje se průtah městem, je zahájena revitalizace nám. Republiky. V uplynulém období nastartovala ve spolupráci s krajem a SŽDC největší investiční akce – přemostění na Staré Blansko, která bude letos na podzim dokončena. V červnu by se definitivně měla odhlasovat demolice a výstavba nových lázní, které budou významnou investicí v dalších letech. Dobré je, že i přesto, jak velké investice jsme udělali, vzhledem ke covidové situaci a dalším problémům, má naše město zdravé finance. Lázně budou sice velikou investicí, ale financování této akce bude sdružené ze strany města, dotačních titulů a také  úvěrem. 

Jakým způsobem si budete chtít ve volbách získat voliče?

Myslím, že občané, kteří se o město zajímají, ocení dlouholetou práci, kterou pro Blansko děláme, ať už v odborných komisích, tak podporou projektů, které se podařilo realizovat. Chtěli bychom se věnovat například dalšímu zvelebování Sportovního ostrova, výsadbě zeleně na městských plochách, podpoře preventivních protidrogových programů  pro mládež, podpoříme realizaci nové výstavby v oblasti Písečné a s podporou dotačních titulů výstavbu startovacích bytů.

Nenabízelo se rozšíření Sportovního ostrova o prostor bývalých Skleníků?

Současná rozloha Sportovního ostrova je na Blansko, myslím si, dostačující. Mnoho občanů určitě ocení nově vznikající obchodní centrum, které se na místě bývalých Skleníků nyní buduje. Určitě by se dal na tomto místě Sportovní ostrov rozšířit, ale město by to stálo nemalé prostředky. Raději se zaměříme na údržbu a zvelebení současné podoby Sportovního ostrova a stávajících sportovišť. 

Chtěl by ses stát starostou? Co bys udělal jako jednu z prvních věcí?

Když někdo kandiduje z první pozice, asi by měl logicky počítat i s možností, že se stane starostou. V prvních třech měsících po volbách bych asi žádné zásadní rozhodnutí neudělal. Snad bych se zamyslel nad  restrukturalizací městských společností. 

Vyhovuje ti současný politický stav v Blansku? Mám na mysli zažitou čtyřkoalici, která je u kormidla již několik volebních období.

Kdybychom získali mandáty v zastupitelstvu, nebránil bych se jednání s kteroukoliv demokratickou politickou stranou v Blansku. Nicméně současný stav je výrazem většiny voličů z minulých voleb. 

Takže když se vrátíme na začátek našeho rozhovoru – šli byste v Blansku do koalice s ANO?

Na tuto otázku jsem již v podstatě odpověděl, nebráníme se jakýmkoliv jednání. V teoretické rovině jen zopakuji, nejsem zvyklý sestavovat koalice před volbami, ale říkám, že bychom se nebránili žádným debatám. Koalice vznikají až dle volebních výsledků.

Líbí se ti kulturní dění v Blansku?

Přiznám se, že kulturu v poslední době moc nesleduji. Ale co mne trochu zaskočilo, že KSMB neuspořádalo městský ples. Mnoho pořadatelů zareagovalo poměrně svižně na rozvolňování a nějaké plesy nakonec proběhly, vlastně probíhají doposud. Tady si myslím, že KSMB by slušelo trochu víc flexibility. Nicméně jsou tu i nové a úspěšné akce – například Zažít Blansko jinak nebo nově Vítání jara. Na obou akcích jsem byl a líbily se mi.

Jak se díváš na participativní rozpočet?

S participativním rozpočtem nemám sebemenší problém. Nebál bych se zvýšit částku, případně podpořit menší částkou více  navržených  projektů. Návrhů se schází poměrně hodně a některé jsou velmi zajímavé.

Když se bavím s některými spoluobčany, mnoho z nich volá po nových tvářích. Mají mladí lidé o politiku v dnešní době zájem?

Já bych to asi nepaušalizoval věkem. Jsou lidé, kteří se politice věnují v každém věku a pak jsou ti, kteří mají raději svůj klid, o politiku se nestarají a nezajímají, situaci nesledují a sledovat nechtějí. I na naší kandidátce se objeví několik zcela nových a mladých tváří.

Je něco, co ti v Blansku chybí?

Žiju zde celý život a musím říct, že se tu cítím velmi spokojeně. Mým potřebám Blansko vyhovuje: okolní blízká příroda, sportovní vyžití, máme tu dostatek základních škol i středních škol… Možná bych ocenil širší obchodní síť a také oživení kulturních a volnočasových aktivit, třeba změnu koncepce a rozšíření farmářských trhů.

Co děláš ve volném čase?

Hodně mě baví sport. Aktivně hraji kuželkářskou okresní ligu, několikrát jsme postoupili na MČR, dělám rozhodčího ve volejbale, trénuji volejbalovou mládež. A jsem velice rád, že v mých stopách kráčí i obě moje děti. Baví mě televizní vědomostní soutěže – několikrát jsem byl v AZ kvízu, předtím v Riskuj, rád bych se zúčastnil nové soutěže Na lovu. S tím souvisí i skutečnost, že se v posledních měsících aktivně věnuji hospodskému kvízu.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..