Středa, 24 dubna, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Františkem Hasoněm

S Františkem Hasoněm jsme si naposledy povídali krátce po jeho zvolení prvním místostarostou města. Nyní jsme debatovali s odstupem tří let o tom, jaká je práce ve vedení města, o blížících se volbách nebo třeba o kultuře.

V křesle místostarosty sedíš téměř čtyři roky. Jaké je místostarostování na plný úvazek?

Po dlouholeté praxi v řízení soukromé firmy musím po uplynulých třech letech na radnici říct, že je to něco úplně jiného. Na úřadě jdou věci daleko pomaleji, než ve firmě. Vše musí projít jasně daným kolečkem – přes konkrétní odbor, schválení radou a zastupitelstvem. Něco musí viset na úřední desce, zakázky musí projít procesem výběrového řízení… Takže zatímco ve firmě jsem dokázal konkrétní úkol vyřešit okamžitě, když jsem na to měl peníze nebo pravomoc, tak tady to může trvat daleko déle. Na tohle jsem si musel dlouho zvykat.

Máš nějaký konkrétní příklad?

Například přejezdy u ČKD, konkrétně ten nejdále od Blanska, který stále ještě není opravený. Předpokládal jsem, že když se s někým sejdu a za přítomnosti Drážního úřadu se domluvíme, bude celá záležitost vyřízena rychle. Mýlil jsem se, věc se tedy předala Drážnímu úřadu k řízení. Ani tady jsme nezaznamenali úspěch, tentokrát kvůli problému s insolvencí majitele. A insolvenční správce nereagoval, protože nemusí… Nynější nový majitel má zájem celou věc řešit a vlastně už začal uvnitř areálu. Nyní se ještě v případě přejezdu přes komunikaci čeká na projednání s majitelem komunikace, Drážním a stavebním úřadem… 

Záležitost s tímto přejezdem se táhne už čtyři roky a já naprosto chápu, že někteří už jsou z celé situace otrávení.

Chodí za tebou na radnici občané řešit problémy?

Hned ze začátku volebního období jsem občany vyzýval, ať volají, píšou nebo rovnou přijdou osobně, protože si myslím, že takhle se problémy řeší nejlépe. Takže chodí, i když ne tak často, jak bych si přál. Řešíme různé věci, někdo se přijde zeptat, jak to vypadá s kruháčem u Kauflandu, s jiným jsme zase řešili věci kolem kultury. Tuhle volal jeden pán, že nesvítí světlo na Obůrce. 

Moje nabídka stále platí, kdokoli z řad veřejnosti za mnou může kdykoli přijít. S čímkoli. 

Jak těžké je prosadit v koalici některé tvoje nápady a vize?

Jednou za týden má nejužší vedení města operativní poradu, na které se tyto věci také probírají. Musím říct, že většinou se domluvíme, následně projednáme konkrétní návrh v radě a v případě potřeby v zastupitelstvu. Samozřejmě jsou i případy, kdy někomu něco neprojde. 

Náměstí Republiky projde ještě letos nákladnou rekonstrukcí. Pokud se nepletu, tato investiční akce nejde úplně v souladu s regulačním plánem. Jak se k tomu stavíš?

Všichni si asi vzpomínáme na to, jak velká a vášnivá debata se kolem náměstí Republiky strhla před necelými třemi lety. Já osobně jsem se nikdy netajil tím, že bych chtěl mít náměstí zastavěné, pěkné, funkční a upravené. Zároveň si ale uvědomuji, že jsme tenkrát zvolili špatný postup a měli jsme s veřejností více a jinak komunikovat. 

Rekonstrukce, která nyní proběhne, bude dočasnou stavbou. Důvodem je skutečnost, že neodpovídá regulačnímu plánu. Proto použijeme dlažbu místo asfaltu, oddělovací zídka bude z betonových bloků vysypanými hlínou, aby se dala snadno demontovat. Nebudou tu tedy zásahy, které by zde musely zůstat napořád. 

V roce 2030 končí dočasnost Poduklí a do té doby se musí podoba náměstí vyřešit. Jedním z řešení je nechat potom vše tak, jak bude upraveno. Pro změnu dočasných řešení na trvalá se však tyto úpravy musí stát součástí nového regulačního plánu nebo změny územního plánu. Případně musí být nalezeno nějaké jiné přijatelné řešení středu města. 

Máš v gesci mimo jiné občanské aktivity. Co řešíte v okrajových městských částech?

Pro městské části každý rok vyčleňujeme v rozpočtu 15 – 20 milionů. V reálu to vypadá tak, že koncem června předkládají občanské aktivity své požadavky, které následně posuzujeme a jednotlivé investice zahrnujeme do rozpočtu na rok následující. Například se rekonstruoval kulturní dům v Lažánkách, letos budeme pokračovat v rekonstrukci verandy na Obůrce, ve spolupráci s krajem snad konečně opravíme silnici na Klepačově.

Moje vize financování městských částí je taková, že by každá z nich obdržela ročně nějakou určitou částku, třeba dva miliony, případně méně či více v poměru k počtu obyvatel, a občanské aktivity by mohly tyto peníze využít dle svého uvážení. V případě, že by byla požadována investice například v hodnotě čtyř milionů, mohli bychom se dohodnout, že ji zrealizujeme, ovšem za podmínky, že v následujícím roce se budeme podílet pouze na běžné údržbě. Myslím si, že takhle by to bylo docela spravedlivé.

Rok a půl je ve vedení KSMB Vít Šujan. Jak se ti líbí jeho vize kultury v Blansku?

Líbí se mi, že se rozšířil žánrový okruh a občanům je tak nabídnuto více možností kulturního vyžití. Také oceňuji, že začaly spolupracovat instituce KSMB, Muzeum Blanenska, knihovna a Kaťák. Jsou tu tradiční velké akce, jako jsou Čarodějnice, Gulášobraní, Vítání sv. Martina, Rozsvěcení vánočního stromu, nyní nově Zažít Blansko jinak. Koncept kultury tak vlastně zůstal stejný, ale chybí mi více masových akcí. Myslím si, že naše město by si zasloužilo více hojně navštěvovaných koncertů, festivalů a dalších událostí. A to jak venku, tak v například v Dělnickém domě.

Půjdeš letos do komunálek jako lídr KDU? 

Ano, půjdu. 

Jak je náročná předvolební kampaň do komunálek, co všechno obnáší?

Přípravy běží už v této chvíli. Nejnáročnější část kampaně je ta kontaktní, která letos začne o prázdninách. Vyzkoušel jsem si to v krajských volbách a můžu říct, že koncem září jsem už byl celkem vyčerpaný, ale to ke kampani patří. Jezdili jsme vlastně po celém okrese, byl jsem pryč celé víkendy a na osobní život mi v tomto období zbývalo jen velmi málo času. 

Půjde KDU do voleb s nějakým konkrétním tématem pro město?

Ano, budeme mít konkrétní témata, vycházet budou jak z těch tradičních, která máme v celostátním měřítku, tak zcela nová pro naše město.

Prozradíš konkrétně?

Zatím ne, ještě je brzy 🙂

Dokážeš si představit sám sebe na místě starosty města? 

Nechci teď nic předjímat, uvidíme, jak dopadnou volby. Jiří Crha je mužem na správném místě, je dobrý manažer a velký dříč. Práci pro město odvádí s velkým nasazením a mně by vůbec nevadilo zůstat tam, kde jsem teď. 

Ale abych odpověděl na otázku – ano, dokážu si představit sám sebe v roli starosty města. A je to hezká představa 🙂

Co bys udělal jako první věc?

Žádné velké zemětřesení. Udělal bych změny ve firmách Služby Blansko a Technické služby. A těmi změnami mám na mysli, že bych z nich udělal příspěvkové organizace. Během tohoto volebního období, kdy mám společnosti v gesci, se tato varianta stále více jeví jako potřebná.

V čem je to výhodné?

Tak třeba Služby Blansko s.r.o. nikdy nebudou generovat zisk. Je to logické – provozují sportoviště, na kterých nechceme mít komerční ceny, jelikož jde o veřejnou službu. Neobejdou se tudíž bez nemalých dotací od města. Řešíme to veřejnoprávními smlouvami, které musí jít přes zastupitelstvo a představují tak úřednické komplikace. Kdyby se z s.r.o. stala příspěvková organizace, bylo by to daleko jednodušší. Na druhou stranu si uvědomuji, že je nutné mít ve vedení velmi spolehlivého manažera, který by se nespoléhal jen na to, co dostane od města.

Já osobně si umím představit, že by příspěvková organizace mohla generovat zisk…

Určitě ano, jde to. Například KSMB by mohlo uspořádat komerčně úspěšné projekty. Nebo kterákoliv základní škola, potažmo školní jídelna, může prodávat obědy občanům z řad veřejnosti, v několika případech tomu tak i je. Je to pouze o dobře zvládnutém vedení.

Myslíš si, že po volbách bude opět u kormidla zaběhnutá koalice? 

To záleží především na hlasech voličů. Mně by zaběhnutá koalice vyhovovala, mohli bychom tak rovnou navázat na rozběhnutou práci. Některé projekty se řeší několik let a byla by škoda je hodit do šuplíku. Ve městech, kde se často střídá vedení města, to občas dopadne všelijak – například v Boskovicích. Tady se řeší celé roky sportovní hala nebo teď kruhový objezd u pošty a stále bez konečného výsledku. Také třeba proto, že novému vedení města se nelíbí návrhy, které schválili jeho předchůdci.

Nechtělo by to aspoň nějaké nové tváře? 

Určitě si umím představit, že by přišel někdo nový, mladší. Podle mě by bylo ideální, kdyby se takový člověk stal na čtyři roky členem zastupitelstva, sbíral zkušenosti a v dalším období bych si jej dokázal představit v některé z vedoucích pozic ve vedení města.

Bude mít KDU někoho takového na kandidátce?

Opravdu zatím nechci nic prozrazovat. Snad jen to, že naše kandidátka bude letos jiná. I podoba kampaně bude trochu jiná.

Věnuješ se ještě hudbě?

Varhany si vzít nenechám 🙂 Ale s kapelou jsme naposledy stáli na pódiu v září 2020, pak byl covid, mezitím mi přibylo hodně práce a na hraní o víkendech a po nocích už opravdu nezbyl čas a energie. Ale aparaturu mám doma a je možné, že se k hudbě vrátím za pár měsíců. Občas mi chybí… 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..