Sobota, 27 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Daruj radost seniorům

Na začátku byl nesmělý nápad, jenž vystřídalo ohromné překvapení a na konci štěstí, slzy dojetí a upřímný obdiv. Akce Monitoru a pizzerie Pizzazz, která nesla název Daruj radost seniorům, loni předčila veškerá očekávání. Pokud jste akci propásli, budete mít i letos možnost udělat radost několika desítkám lidí obývajících blanenské domovy pro seniory.

Snad si na ten příběh pamatujete. Koncem loňského listopadu jsme se s Honzou, Petrem a Radkem z restaurace Pizzazz bavili na téma koronavirus a lidé, kteří to odnesli nejvíc. Shodli jsme se na tom, že u nás v Blansku to byli bezesporu senioři z Písečné, kteří byli nuceni kvůli přítomnosti viru zůstat několik týdnů v naprosté izolaci. A tak jsme přemýšleli, jak právě těmto lidem zpříjemnit Vánoce. Došli jsme k závěru, že podobně možná uvažují i ostatní lidé, které bychom mohli do akce zapojit a dát tak každému možnost udělat dobrý skutek. A tak jsme uspořádali akci Daruj radost seniorům.

Prostřednictvím vedoucí oddělení sociálních služeb v Blansku Ivety Čípkové jsme oslovili klienty domova na Písečné, aby napsali, co si přejí. Z celkového počtu 74 seniorů si o dárek napsalo asi 30 z nich. Přání byla tak skromná, až nám skoro vyrazila dech. Knížka, ovoce, aviváž, vánoční hvězda, svíčka… 

Postavili jsme před restaurací stromeček a pod něj nechali vyrobit speciální stojan, na který jsme pověsili jednotlivá přání. Následně jsme akci rozšířili mezi lidi a pozvali je ke stromku. Říkali jsme si, že dárky, které nikdo nekoupí, seženeme sami. 

To, co se stalo vzápětí, však nikdo z nás nečekal…

Lidé začali na naši výzvu reagovat a hned první den všechna přání rozebrali. Neskutečné! Rozhodli jsme se proto obdarovat i ostatní klienty domova balíčkem kosmetiky, vitamínů či ovoce a udělali další kartičky. A vy jste chodili, brali si přání a do pizzerie nosili občas neskutečně štědré dary. Bylo jich tolik, že jsme akci rozšířili a obdarovali také domov na ul. 9. května. Dohromady to dělalo okolo 140 darů a v kasičce, která byla součástí sbírky, leželo asi 4.000 Kč. 

Byli jsme šťastní. Podařilo se nám společně s vámi uspořádat smysluplnou akci, ve které hrála hlavní roli solidarita, empatie a ohromná chuť občanů Blanska udělat radost těm, kteří si jí v posledních měsících užili jen velice málo.

I letos bychom rádi obdarovali blanenské seniory a věříme, že se opět zúčastníte. Princip je stejný jako loni. Lístečky s přáníčky najdete pod vánočním stromečkem před restaurací Pizzazz od 1. prosince, můžete sem přijít, přání si vzít, dárek následně koupit, zabalit a přinést jej zpátky do restaurace společně s věnováním. Pokud se rozhodnete přispět raději finanční částkou, bude uvnitř restaurace připravena kasička.

Myslím si, že Vánoce nejsou jen o ohromných darech a hojnosti v jídle a pití, ale také o tom nezištně udělat radost lidem, kteří sice o žádnou pomoc neprosí, ale i malá drobnost jim může vyvolat úsměv na rtech a vlít trochu naděje do dalších dnů. Darujte radost seniorům i vy.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..