Pátek, 29 března, 2024
Radnice

Začíná stavba kruhového objezdu u Sportovního ostrova

V pondělí 30. srpna 2021, začne stavba nového kruhového objezdu na křižovatce Mlýnská x Poříčí. Dlouho připravovaný projekt má zlepšit dopravu na páteřní komunikaci Blanskem i spojení se Sportovním ostrovem Ludvíka Daňka. Stavební práce si vyžádají úplnou uzavírku křižovatky. Součástí stavby bude také oprava vodovodu a části sítí. Objízdná trasa povede středem města přes náměstí Svobody a náměstí Republiky. Hotovo má být do konce listopadu.

„Během výstavby okružní křižovatky proběhne současně přeložka sdělovacích kabelů, bude se opravovat vodovodní řad, naplánovaná je také sanace odlehčovací komory, která leží přímo v křižovatce. I z toho důvodu není možné práce provádět pouze s částečným omezením provozu při zachování kyvadlové dopravy,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Pro město a Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje stavbu křižovatky zajišťuje firma Strabag. Ta práce zahájí hned po uzavření křižovatky, 31. srpna začne frézovat povrch, na to naváží další práce. Na staveništi se ale bude současně pohybovat hned několik firem tak, aby bylo možné vše stihnout během tří měsíců v rámci jedné uzavírky.

„Budou to náročné tři měsíce. Blansko má bohužel vlastně pouze dvě průjezdné komunikace – průtah ulicí Poříčí a Svitavská, nebo průjezd přes centrum města. Když se uzavře jedna cesta, doprava se kumuluje na té druhé,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha s tím, že z ulice Poříčí a Svitavská se od 30. srpna přesune veškerá doprava právě do centra Blanska přes náměstí Svobody a náměstí Republiky.

„Jednou z podmínek uzavírky ale bylo to, že na objízdnou trasu nebudou smět vjet vozidla nad 3,5 tuny, s výjimkou zásobování. Jsme také domluveni s Ředitelstvím silnic a dálnic, že přes Blansko nepojede letos ani příští rok žádná plánovaná objízdná trasa silnice I/43,“ dodal blanenský starosta.

Dopravně se tak vymění situace z období před prázdninami, kdy průjezd centrem města uzavřel na jaře havarijní stav vodovodu a kanalizace. Řidiči proto tři měsíce projížděli pouze místy, kde nyní začne vznikat nový kruhový objezd. Nyní je průtah centrem kompletně opravený a objízdná trasa povede přímo středem Blanska po nově opravené silnici. 

S novým projektem bude souviset také několik změn v dopravě. „Na žádost dopravní policie bude kvůli zajištění plynulejšího průjezdu na objízdné trase změněna přednost v jízdě při výjezdu z ulice Na Řadech na ulici Bezručova. Opatrní by tak měli být zejména řidiči jedoucí od sídliště Zborovce,“ upozornila Petra Skotáková.

Příjezd na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka zůstane zachovaný podél kolejí ve směru od železniční zastávky Blansko-město a po novém mostě u Salmova mlýna. Dojde ale k dočasnému zjednosměrnění ulice Žalkovského. Zachovaný zůstane průjezd od kruhového objezdu u restaurace U Štěpánků kolem cukrárny Severka ve směru na Svitavskou ulici, v opačném směru tudy ale řidiči dočasně neprojedou. 

Nová okružní křižovatka u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka původně měla být hotová už při rekonstrukci průtahu Blanskem před šesti lety. Část místních obyvatel ale byla proti, kvůli opakovaným odvoláváním odpůrců se tato investice musela několikrát odložit. K realizaci tak dojde až nyní, v době, kdy je doprava na průtahu Blanskem omezená i na dalším místě kvůli stavbě okružní křižovatky u Penny marketu. I ta potrvá do konce listopadu.

„Legislativně se vše kolem nového kruhového objezdu u Sportovního ostrova vyřešilo až letos, kdy se nám navíc podařilo zajistit také financování z města i kraje. Posunout tento projekt na příští rok nelze, kvůli rekonstrukci železničního koridoru z Blanska do Brna zde budeme mít náhradní autobusovou dopravu i zvýšený pohyb těžké techniky. Není možné, aby za této situace všechna vozidla jezdila přes střed města po jediné objízdné trase,“ uvedl Jiří Crha.

Jednodušší by úplná uzavírka křižovatky u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka nebyla ani v roce 2023. To město počítá s bouráním starých lázní, které leží nedaleko nově budovaného kruhového objezdu, následně pak má hned navázat stavba nových lázní.

„V úvahu by tak připadal odsun nejdříve do roku 2025 nebo 2026. To jsme ale čekat nechtěli, není jasné, zda by se podařilo zajistit finance, navíc křižovatka ulice Mlýnské a Poříčí není příliš bezpečná zejména pro chodce směřující na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka, i z tohoto pohledu jsme chtěli vše vyřešit bez odkladu,“ připomněl blanenský starosta. 

„Věřím, že veřejnost dočasná omezení pochopí a že vše se zvládne maximálně hladce tak, aby se od prosince díky nové okružní křižovatce všichni řidiči i chodci dostali plynule a bezpečně na Sportovní ostrov i z něj,“ doplnil Jiří Crha.

-měú-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..