Úterý, 23 dubna, 2024
Glosa

Glosa: Bouráme, stavíme… A taky nestavíme

Pokud jste si mysleli, že si společně se slavnostním přestřihnutím pásky otevírající opětovný průjezd centrem můžeme oddychnout od rozkopaného města, kolon, prachu a nepořádku, jste na omylu. Jedna stavební akce vystřídala druhou a mnoho dalších nás ještě čeká. Ačkoli jsem rád, že investiční akce frčí v našem městě i přesto, že se vlivem pandemie v mnoha jiných koutech republiky spíše škrtalo, některé věci mi docela dost vadí.

Blansko letos trpí podstatnými omezeními, které občanům znepříjemňují život. Centrum stále není hotové, i když se mělo stavět do konce června. Jak bylo zveřejněno městem, opravované chodníky jsou sice nad rámec domluvených prací, ovšem parkovací stání na nám. Svobody mělo být hotové již tři týdny. A není. I proto náměstí v centru dennodenně „zdobí“ prach, hluk a smrad a je evidentní, že tento stav bude trvat ještě hezkých pár dnů.

Aby toho nebylo málo, přibyla hned dvě dopravní omezení – zavřená je ulice Dvorská a také průtah městem u Penny, kde začaly práce na přemostění. Tedy aspoň oficiálně, protože zatím jsem v zavřeném úseku neviděl ani jednoho dělníka. Když jsme tudy jeli s kamarádem minulou sobotu, svorně jsme si zanadávali, že když už se tu nic neděje, mohli nám průtah otevřít alespoň o víkendu. Kdyby tu byla aspoň vysypaná nějaká hromada štěrku, která by bránila průjezdu a působila tak dojmem jakési rozpracovanosti, člověk by se nad tím možná nepozastavil, ale takhle to vypadá, že první pracovní týden strávili dělníci na dovolené. Snad to má své důvody… 

Na Severu mají v posledních dnech šoféři docela veselo. Dvorská se rekonstruuje (hurá!), ale co čert nechtěl, objízdná trasa vede po Mánesově ulici, která je rozkopaná z obou stran. Ve dvou místech si auta dávají navzájem přednost, protože si nevyhnou. A pokud máte štěstí a jede proti vám autobus, můžete zažít adrenalinovou klaustrofobickou jízdu. Po cestě do kopce či z kopce navíc průjezdu pravidelně překáží technika dělníků, otáčí se tu vozidla stavby a dějí se tu další hrůzostrašnosti. Chápu, že sehnat v dnešní době firmu na zcela konkrétní termín je dost složité, ale rekonstrukce Dvorské v době, kdy v podstatě jedinou možností je objížďka úsekem oboustranně rozkopaným, vyvolává obyvatelům sídliště Sever pupínky po celém těle. 

A pak jsou u nás ve městě další místa, kde by se mělo usilovně bourat, převážet a stavět, ale neděje se tu vůbec nic. Skleníky. Před několika týdny naběhlo komando pracovníků s velkou slávou do areálu, během 14 dní srovnali torza bývalých skleníků se zemí, aby se tady několik dalších týdnů nedělo zhola nic. Nechci být špatným prorokem, ale celá tato blesková akce „čistící čety“ na mne působí dojmem, že developer udělal pouze gesto „Vlk se nažral a koza zůstala celá“. Jsem velice zvědavý, jak budou práce na stavbě obchodního centra, jenž mělo už snad loni stát, dále probíhat. Já osobně jsem patřil hned od začátku do tábora těch, kteří obchodní centrum v Blansku uvítají, ale abych pravdu řekl, dochází mi trpělivost. Výmluv na Povodí Moravy, na pandemii, na úředního šimla, na počasí, na rosný bod nebo na bůhví kolik dalších nesmyslů už bylo dost.

Moc se těším na přemostění, na opravené chodníky, na nové obchodní centrum, na všechny ty kruháče i nové silnice. Uskromním se a budu trpělivý. Jen si říkám, že by se tohle všechno mohlo alespoň jednou obejít bez výmluv, slibů, odkladů a zbytečných cavyků.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..