Pátek, 26 dubna, 2024
Volný čas

All In z Blanska se stali mistry republiky v Hospodském kvízu

Pětapadesát soutěžních družstev, dvě stě vědomostních otázek. A ne ledajakých, nýbrž poměrně záludných. Vítěznou metu v mistrovství republiky v Hospodském kvízu zdolal o víkendu 21. – 23. srpna blanenský tým All In. 

Tato soutěž má kořeny v Blansku, kde se odehrál v roce 2014 úplně první Hospodský kvíz. Postupně se z něj stal celorepublikový fenomén a hraje jej zhruba tisíc týmů. Hospodský kvíz má podtitul „Pijte s rozumem“. Je to velmi náročná vědomostní soutěž, v níž soutěží týmy se dvěma až osmi členy. Skládá se z pěti kol po deseti otázkách, většinou všeobecných, případně pár doplňovacích tipovaček. Témata jsou různá – zeměpis, hudba, sport…, ale i aktuality ze současného dění. 

„Je absolutně zakázáno jakékoliv hledání odpovědí na Googlu, soutěžními nástroji jsou pouze tužka a papír. Hráči se mohou spolu radit a na správné odpovědi se musí shodnout,“ vysvětluje člen All In Vladimír Jirůšek.

V Blansku již delší dobu dominuje právě tým All In. Jeho zakladatelem je Michal Peterka společně s Martinem Krejčím. „Čtvrt roku jsem hrával v jiném týmu, ale občas na nás zbylo místo, občas ne, jelikož kvízu se může zúčastnit pouze vždy maximálně osm hráčů. Tak jsme si s kolegou řekli, že si založíme svůj tým. Postupně jsem oslovoval další lidi, dnes je nás přes dvacet a většinou postavíme dvě soutěžní družstva,“ vzpomíná Michal Peterka. 

Po covidové pauze All In vyhrál zatím všechny blanenské kvízy. „V našem městě se Hospodský kvíz začal hrát v Muzikografu a před pár lety se přesunul Na Pražec, kde každý čtvrtek hrává dvanáct až čtrnáct týmů,“ říká Vladimír Jirůšek. 

Týmy soutěží i napříč hospodami v Česku. Vrcholem je pak každý rok mistrovství republiky, které se pořádá už čtvrtým rokem v Pardubicích. Celorepublikové třídenní soutěže se All In zúčastnil loni poprvé a umístil se pátý. „Letos jsme si tajně přáli, že by to mohlo být lepší,“ podotýká další člen týmu Bohumil Hlaváček. A dopadlo to tak, že vyhráli o půl bodu. 

A kde soutěžící čerpají vědomosti? „Ze života. Že bychom leželi v encyklopediích, to v žádném případě. Sledujeme dění kolem sebe, zajímáme se o všechno,“ zmiňuje Hlaváček s tím, že i při samotné soutěži hráči načerpají další nové informace. „To co jsme nevěděli, si budeme pamatovat už napořád,“ směje se. 

Podle něj má Hospodský kvíz ještě další rovinu, než jen tu soutěžní. „Jelikož se potkáváme pravidelně každý čtvrtek, vznikají pevná přátelství, díky čemuž se párkrát do roka sejdeme i mimo kvízy a slavíme například narozeniny,“ dodává. 

V Pardubicích soutěžily čtyři týmy z Blanska a ani jeden z nich neskončil nijak špatně. Vítězné družstvo tvořili Jiří Roučka zvaný Dudek, Miroslav Krejčíř, Radim Hefner, Dušan Kráčmar, Bohumil Hlaváček, Vladimír Jirůšek (ten nahradil stálého hráče Radima Krejčího, který nemohl do Pardubic jet) a Jana Fantová a její syn Jakub z Černé Hory. 

V některém z dalších vydání Monitoru si o fenoménu Hospodský kvíz popovídáme s jeho autorem Tomášem Hlouškem. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..