Pátek, 26 dubna, 2024
kronika

Setkání s kronikou 12/21

V současné době se často mluví o plánovaném přemostění přes řeku Svitavu a železnici. Podívali jsme se do kronik na historii různých místních mostů a mostků. 

1956

Zbudování mostu v Horní Palavě

Po celá desetiletí toužili občané Horní Palavy, zvláště ti, kteří bydleli v domech stojících na pravém břehu potoka, aby byl přes potok palavský pořízen mostek, po němž by se mohlo přejížděti s různými náklady. V tomto roce se stalo dávné přání občanů skutkem.

Mostek byl postaven přes potok před domem č. 21, a to v místě, kde býval přejezd přes potok již od nepaměti.

Místní národní výbor dodal potřebný materiál (kámen, drť, cement, železné pruty), obstaral bednění pro betonování a opatřil železné zábradlí, jakož i tesaře a zedníka. Všechny ostatní práce provedli ochotně a bezplatně občané palavští. Pomáhali při dovozu kamene, drti, písku a cementu, obstarali dovoz míchačky na beton, provedli úpravu dna i břehů potoka, provedli výkop základů, připravovali směs betonu a dováželi ji ke stavbě, ohýbali železné pruty a kladli je do betonu.

V celé Horní Palavě nebylo snad jediného domu, z něhož by se někdo nebyl zúčastnil při stavbě mostku a byli mnozí občané, kteří odpracovali zdarma celé desítky hodin.

O uskutečnění stavby mostku se velmi zasloužil předseda MNV František Nedoma, který svědomitě pečoval o přísun materiálu a o nerušený průběh všech prací, při nichž i sám hojně vypomáhal.

S pracemi na mostku se začalo v květnu 1956 a v srpnu t. r. byl po něm již zahájen pravidelný provoz.

Celý článek si přečtete v tištěném vydání, ke stažení na TOMTO ODKAZU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..