Úterý, 19 března, 2024
Na kávě s...Sport

Na kávě s Janem Kohutem: Mým vzorem vždy byl Milan Vrána

Výraznou tváří blanenského sportu posledních let patří nepochybně běžec vytrvalec Jan Kohut. V poslední době se začíná výrazněji prosazovat i v republikovém měřítku, objevuje se i v přímých přenosech na ČT Sport na nejvýznamnějších celostátních akcích. A v popředí pole. Na nedávném mistrovství republiky v maratonu v Praze vystoupal i na stupně vítězů. Nejen o jeho osobních sportovních úspěších jsme si popovídali v obsáhlejším rozhovoru.

Myslím, že sleduji tvoji celou dosavadní kariéru. Mýlím se nebo je tvůj bronz z maratónu tvým největším úspěchem?

No, já už jednou třetí byl, v roce 2017. A na republice už mám i druhé místo. To bylo na desítce. No ale máš pravdu, toto bylo takové nejvíce viditelné. V přímém přenosu v televizi, s absolutní naší špičkou.

Orientuješ se už jen na dlouhé tratě?

Na ultramaratony ne, asi teď nejvíc na maraton a půlmaraton. Na to se budu teď zaměřovat v nejbližších letech, chci se ještě zlepšovat.

Co to znamená v nejbližších letech, znamená to, že ještě chceš něco významnějšího dosáhnout?

Já se furt cítím, že jsem ještě na začátku (smích). Vytrvalci to tak mají. Je mi pětatřicet, v jiných sportech by to třeba bylo už moc, my to máme jinak. Pořád vím, kde mám rezervy, je jich ještě hodně.

Můžeš to konkretizovat?

V tréninku, regeneraci, potřeboval bych asi i posilovat. Vysokohorské soustředění například. Velký soupeř Jirka Homoláč jezdí třeba každý rok do Keni. Na tři měsíce. Kvůli té nadmořské výšce, ale hlavně sparingpartnerům. Tréninková skupina udělá moc. To já nemůžu. Nemohl bych tady nechat to, co mám rozdělané, co provozuji. K tomu se ale v našem povídání asi ještě dostaneme.

Kdo je tvůj vzor?

Ve světovém měřítku se mi vždy líbil Kenenisa Bekele. Ale u nás osobně asi určitě ten, kdo mne k běhání dostal. Můj první trenér. Pan učitel a velký běžec Milan Vrána. Líbil se mi vždycky jeho přístup. Bral mne odmala s sebou na svoje závody. Já jsem si vždycky odběhl svoje ve své kategorii a pak se díval na závod mužů. A on to tam skoro pokaždé vyhrál a já se všem chlubil, že toto je můj trenér. Snažím se maximálně jít touto cestou, abych já teď byl vzorem pro svá děcka, která připravuju.

Celý článek si přečtete v tištěném vydání, ke stažení na TOMTO ODKAZU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..