Čtvrtek, 25 dubna, 2024
RadniceRozhovory

Jiří Crha: Přemostění je naprosto mimořádný projekt

Blansko čeká bezesporu největší investiční akce posledních let, kterou je přemostění na Staré Blansko. Kolik to bude stát? Jaká budou omezení? Kdy bude stavba hotová? Podrobně se k celé investici vyjádřil starosta města Jiří Crha.

Kdy se zrodila myšlenka na přemostění? 

Já sám se přemostěním na Staré Blansko zabývám zhruba od doby, kdy jsem se do Blanska vrátil z kraje coby nový místostarosta, to bylo v roce 2010. Už tehdy jsme plán na vybudování přemostění měli ve svém volebním programu. Historicky se ale přemostění řešilo daleko dříve. Sám si vzpomínám, že minimálně v roce 1996 nebo 1997, když se elektrifikovala trať. Až na úrovni Ministerstva dopravy ovšem tehdy něco podobného nebylo vyslyšeno. Co vím, první nápady tohoto typu v Blansku kolovaly snad už v 60. letech minulého století. I proto jsem rád, že se přípravy na tento projekt konečně podařilo dotáhnout až k úspěšně ukončenému výběrovému řízení. Klíčové bylo, aby se vše podařilo zkoordinovat s plánovanou výlukou na trati, která začne letos v prosinci. Pokud by se to nepovedlo, myslím, že přemostění by se dál jen plánovalo ještě řadu let.

Jak dlouho trvala příprava tohoto projektu?

Memorandum s krajem Blansko podepisovalo v dubnu 2016. Od té doby město začalo vykupovat pozemky a pracovat na projektové přípravě. V posledních dvou letech se vše výrazně zintenzivnilo.

Co bylo v rámci příprav z vašeho pohledu nejsložitější?

Nejsložitější pro nás byl asi výkup některých pozemků a také to, abychom na přemostění získali potřebné finance ve výši 264 milionů korun. Tomu předcházela řada jednání a osobních schůzek nejen se zástupci kraje, ale také na Ministerstvu dopravy, Státním fondu dopravní infrastruktury nebo na Správě železnic.  

Co financování? Kolik peněz bude muset vydat město Blansko ze svého rozpočtu?

I když vysoutěžená cena dosahuje 264 milionů korun, přímo z městské kasy budeme přemostění financovat asi šesti miliony korun. Touto částkou město přispěje na spolufinancování nových chodníků a osvětlení souvisejících se stavbou přemostění. Další zhruba dvě desítky milionů korun už ale město investovalo do výkupu pozemků a projektové dokumentace. 

Celý článek si přečtete v tištěném vydání, ke stažení na TOMTO ODKAZU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..