Sobota, 27 dubna, 2024
Sport

Michal Peterka: Se šipkami jsme začínali jako první

Někteří současní hráči DC Vandals se vyfotili pod získanými trofejemi. Zleva Jiří Kučera, Radek Vyška, Roman Loula, Jan Haresta, Radek Skřipský, Václav Novotný, Petr Mareček, Jakub Novotný, Martin Hanák, Tereza Pelíšková, Martin Vaculovič a Martin Pelíšek.

Šipkový sport zakořenil v Blansku více než důrazně. O jeho ani ne třicetileté  historii jsme si popovídali s Michalem Peterkou, který byl od počátku u toho, když se s ním ve městě začínalo.

Jak a kde to všechno začalo?
Bylo to v roce 1994 na klubu Nymfa na Playlandu. Tam se začaly hrát první šipky na okrese. Tehdejší majitel pan Vintr si někdy na jaře založil svůj vlastní tým DC Nymfa Blansko a od podzimu se začala hrát liga. Kromě mne tam byl Marek Kosour, Jaroslav Němec, Jiří Rimpler, Pavel Zouhar, Radim Krejčí a jeho bratr Martin. Byla jenom jedna liga v celé republice, čítala dvanáct týmů. Teď ligu hraje několik tisíc týmů. Jezdili jsme třeba do Žatce, Liberce, hrál třeba Český Krumlov. Z Brna jedno mužstvo, Kroměříž. V onom nultém ročníku jsme skončili někde ve středu tabulky. 

A dál?
Od druhého roku jsem se stal kapitánem týmu. Našli jsme nového sponzora – Pivovar Černá Hora a od nové sezony jsme se jmenovali DC Pivovar Černá Hora. Začali hrát Martinové Pelíšek a Nesvadba, Roman Oláh. V roce 1996 se konalo mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Z kvalifikace v Žatci se na tuto akci probojoval kromě mne ještě Radim Krejčí a Martin Nesvadba a do žen Alena Walterová. Na samotném šampionátu jsme žádného většího úspěchu nedosáhli, já jsem si však třeba zahrál proti současné hvězdě šipek Mensuru Suljovicovi. Já jsem pak následně přestal s aktivním hraním a působil dál už jen jako nehrající kapitán, kluci byli úspěšnější. Předtím mi to docela šlo, pro zajímavost jako první jsem na okrese hodil v roce 1994 magických 180. Povedlo se mi to dokonce šestkrát. Dnes už je to docela běžné.

Vaše aktivita rostla a dostavovaly se výborné výsledky…
Založilo se béčko, jehož kapitánem se stal Radim Buřík. Úspěchy přicházely. Na finále mistrovství republiky jsme se pravidelně probojovávali. Z těchto dřívějších dob bych ještě chtěl připomenout hráče Lubomíra a Miroslava Čechovy a Ladislava Rajdla. Na jižní Moravě jsme ligu většinou vyhrávali. A naše největší úspěchy? Radim Krejčí se stal v roce 1997 mistrem ČR v družstvech za tým Červený drak Brno. A naše hráčka Tereza Pelíšková v roce 2017 vybojovala titul mistryně ČR v jednotlivkyních a o rok později byla dokonce dvojnásobnou mistryní Evropy. Ta v té době porážela i naše nejlepší
chlapy. 

A současnost?
Momentálně máme pod názvem DC Vandals Blansko už tři mužstva od áčka po céčko. Našim pomyslným domovským přístavem je pivnice Papučárna na Severu, kde se hrají naše zápasy a turnaje. Jsme zde spokojeni, majitel se nám snaží maximálně vycházet vstříc, za což mu děkujeme. Ještě bych chtěl doplnit, že v roce 1998 jako druhý tým v Blansku začali organizovaně hrát kluci z DC Rychlé šípy Blansko, kteří měli základnu v Restauraci U Rulíška. Z nich je dodnes aktivním hráčem Roman Loula, který již dlouhou dobu hází za náš tým.  

Bohumil Hlaváček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..