Pátek, 26 dubna, 2024
Blansko

Jan Musil: Chci, aby se naše město dále rozrůstalo

Studie, Rezidence Písky

V minulém Monitoru jste si mohli přečíst o plánované výstavbě nových bytů na Písečné. Zastupitelé 2. března schválili výběr nového stavebního investora, kterým by měly být hned dvě společnosti – Trikaya project management a.s. a místní Hopa Group s.r.o. Sešel jsem se proto s Janem Musilem, jednatelem blanenské společnosti Hopa Group, aby mi k výstavbě Rezidence Písky pověděl více.

Co vás vedlo k tomu, že jste se dali dohromady se společností Trikaya?
Tohle spojení bylo logické vyústění takřka dvouletého vývoje událostí. Původně jsme soutěžili každý sám za sebe, v cílové rovince jsme však zjistili, že si můžeme vzájemně pomoct a ve finále tak šlo o partnerství „z rozumu“. Společnost Trikaya je velký a zkušený developer, my zase disponujeme znalostmi místních poměrů a místního trhu, za čímž stojí patnáct let našeho podnikání ve výstavbě bytů a bytových domů v Blansku. Celá akce by díky tomuto spojenectví měla proběhnout rychleji a jednodušeji s minimalizací rizik, byť za cenu nižšího výdělku. Já osobně jakožto jediný občan Blanska cítím v této věci obrovskou zodpovědnost. 

Děláte tedy celý projekt společně?
Ne tak docela. Část pozemků bude patřit společnosti Trikaya, část pozemků nám. Ve společné režii jsme vyřešili studii, budeme realizovat projekt i stavební povolení, ale samotnou stavbu budeme provádět každý sám.

Více než čtyři sta bytů, k nim šest set parkovacích stání, z toho většina pod zemí. Už tohle bude hodně nákladné, nemyslíte?
Podzemní parkování vyžadovalo město a bylo na nás, zda tuto podmínku přijmeme, nebo raději od záměru ustoupíme. Všechno jsme zvážili, spočítali a následně rozhodli, že do projektu půjdeme i za těchto podmínek. Jak jste správně uvedl, půjde o velké peníze. Celková investice do výstavby Rezidence Písky by měla vyjít zhruba na 1,5 miliardy korun.

Budete parkovací místa prodávat společně s byty?
Počítáme s tím, že v ceně jednoho bytu bude také jedno podzemní parkovací stání. V reálu to bude vypadat podobně jako třeba ve Vaňkovce v Brně. Pod bytovými domy vznikne otevřený parkovací prostor s jednotlivými parkovacími místy, která budou označena. Přijedete, zaparkujete a výtahem, který tu rovněž bude k dispozici, odjedete přímo ke svému bytu. Tohle je dle mého názoru výborná přidaná hodnota, zejména z hlediska komfortu pro obyvatele. 

Písečná je, jak víme, přeplněna automobily. Tady by to mělo být jiné. Tím, že se většina aut ukryje pod zem, se otevře prostranství mezi domy, bude více zeleně, větší vzdušnost a vytvoří se tak místa s možnostmi trávení volného času pro obyvatele i návštěvníky lokality. Namísto aut podél silnic vybudujeme zeleň a příjemné prostředí. To za větší investici určitě stojí.

Co bude v případě, že v tomto místě nepůjde tak hluboko kopat?
To nepředpokládáme. Z dostupných zdrojů jsme předběžně zjistili, že Písečná je v tomto ohledu bez problémů. Navíc jsme si tuto skutečnost ověřili o pár set metrů vedle při realizaci Bytových domů Nad Čertovkou. Část nové výstavby je z větší části navážka a při budování podzemního parkoviště by nás neměla čekat žádná větší nepříjemnost.

Nová výstavba proběhne jak na pozemcích města, tak na pozemcích, které jste museli koupit od soukromých vlastníků. Bylo těžké pozemky získat?
Zde bych to rád upřesnil. Zatímco HOPA group bude stavět na pozemcích, které jsou z 80 % zakoupené od soukromých vlastníků, Trikaya bude operovat pouze na pozemcích města. Musím říct, že se soukromými vlastníky byla dobrá domluva. Konzultovali jsme s nimi mimo jiné i výstavbu samotnou a potěšil mne fakt, že všichni byli pro, aby se naše město dále rozrůstalo. Tohle cítíme úplně stejně.

Jak bude výstavba vypadat?
Vyroste zde celkem devět bytových domů, které nabídnou něco málo přes 400 bytů. Většina bytů bude standardních od 1+kk do 4+kk. Střešní patro přímo vybízí k velkorysým bytům, které cenou odpovídají spíše rodinnému domu. Využijí jej movitější lidé, kteří chtějí zůstat ve městě, ale zároveň žít v komfortu, který jim poskytne velká obytná plocha a hezký výhled. Jinými slovy budeme postupovat stejně jako v našich v předchozích projektech. Není naším zájmem vybudovat maximum menších bytů pro investory, bude tu pro každého něco.

Promítnou se vedlejší investice do ceny bytů?
Žiju v domnění, že ceny námi nabízených bytů byly vždy výhodné. Zrovna nedávno jsme předávali k užívání byty Nad Čertovkou, kde ceny těchto nových bytů byly o poznání nižší, než ceny starých bytů v Blansku. Takhle to bylo také před lety u bytového domu Erbenova. U nové výstavby máme v plánu jít podobným směrem, ale stanovit konkrétní ceny by nyní bylo velmi předčasné.

Myslíte, že se sem nastěhují ve velkém lidé z Brna?
Pro obyvatele Brna půjde o možnost, jak získat levnější bydlení, ale tipoval bych to tak na jednu pětinu. Další část, zejména těch menších bytů, nakoupí investoři, kteří je budou dále pronajímat, ale jak už jsem zmínil, takových bytů zde nebude žádné významné množství. Vlastní zkušenost mi říká, že více než polovinu bytů si koupí místní lidé, například ti, kteří chtějí do většího. Je to možná trochu úsměvné, ale i my máme své stálé zákazníky. Jeden náš klient si od nás před mnoha lety koupil garsonku, potom dvoupokojový, nyní třípokojový byt. Už nyní mi říkal, že v případě výstavby s ním za pár let máme počítat. Tohle mne velmi těší, protože je vidět, že jsou s námi lidé pokojení.

Mělo město nějaké další podmínky?
Jednou z podmínek města bylo například připojení k systému CZT. Další podmínkou bylo vybudování školky pro dvě třídy. Školka bude na krásném místě a nebude u ní chybět ani hřiště. Zavázali jsme se k vybudování dvou zastávek MHD. Městu budou patřit také dva bezbariérové byty, které budou umístěny mimo bytové domy, konkrétně v prostoru školky. V neposlední řadě je třeba zmínit dva komerční prostory, které tu vzniknou. Jeden by mohl sloužit soukromníkovi jako například kavárna nebo bar, druhý komerční prostor využije město Blansko. Jak, to zatím nevíme. V nové zástavbě nebude chybět workoutové hřiště, hřiště pro děti… Všechny tyto prostory vybudujeme na vlastní náklady bez dotací a budou sloužit městu, potažmo občanům.

Daly by se využít navazující pozemky?
Určitě ano. Tyto pozemky mají sloužit občanské vybavenosti, takže bude na městě, jak se k jejich využití postaví. Mně by se tu líbil malý amfiteátr, který by mohl sloužit k setkávání občanů při nejrůznějších příležitostech, jako je třeba akce Pálení čarodějnic. Kopec směrem k ČKD přímo vybízí k vybudování trialových tras pro cyklisty. Líbilo by se mi vybudování ohnišť a grilovacích stanovišť pro občany, jak to funguje v jiných městech. Písečná by díky těmto věcem získala úplně jiný ráz. Budeme se i nadále snažit o všech těchto možnostech komunikovat s městem, třeba se nám podaří něco z toho společně realizovat.

Kdy by se mohlo začít stavět?
Nyní by mělo dojít k výběru projektanta, následně se bude asi rok zpracovávat projekt. Potom bude potřeba vyřídit všechna nutná povolení. Dalo by se teoreticky za tři roky stavět, ale pouze při optimálních podmínkách, které nejsou prakticky nikdy. Jak jsme si zvykli z našich předchozích staveb, vždy se najdou občané, kteří napadají stavební řízení připomínkami a záleží především na nich, jak dlouho se celá věc potáhne. 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..