Pátek, 26 dubna, 2024
Sport

Tahounem týmu by mohl být Lahodný

Martin Lahodný v akci. Foto: Jihlavský deník

Blanenští fotbalisté mají za sebou měsíc náročné kondiční přípravy pod novým trenérem Martinem Pulpitem. Ten má nyní víceméně jasno o složení mužstva, s kterým vstoupí do jarní části druholigové soutěže, v jejíž tabulce se celek nachází momentálně na dvanácté příčce v bezprostřední blízkosti sestupového pásma.

„Není to samozřejmě ještě zcela uzavřeno, ale takový hlavní nástin složení kádru mám hotov. S hráči jsme v sobotu ukončili první fázi přípravy, takovou tu náročnou na tvorbu a posilování kondice. Teď začneme pořádně s míčem,“ pokyvuje hlavou kouč, který je pověstný svojí náročností na fyzickou připravenost mužstva. Jak říká, čeští fotbalisté v této oblasti často nebývají konkurenceschopní. „To, co hráči teď nabrali, se jim, doufám, bude v sezóně hodit,“ je přesvědčen.

Na nedostatečnou kondici doplatili zejména hráči z nižších amatérských či poloprofesionálních soutěží, kteří byli v Blansku na zkoušku. „Bylo obrovsky poznat, že v soutěžích od třetí ligy dolů se od října nehrálo a ani pořádně netrénovalo. Tento deficit byl hrozně znát,“ vidí Pulpit. To hodně rozhodovalo o tom, koho si do týmu nakonec vybral do druhé fáze přípravy. „Jako noví nakonec vesměs přišli hráči z profesionálních lig, kteří na podzim hráli v nějakém kvalitním mužstvu,“ osvětlil.

Tým se podle něho musí zásadně nějakým způsobem omladit. „Proto museli skončit hráči jako Harba či Štrbák a nahradili je hráči nižšího věku. Odešel i Holek. Místo nich jsme přivedli hladovější, rychlejší kluky a chtěl bych věřit i gólovější,“ prozradil Pulpit. Hodně si slibuje od zkušeného střelce Machálka z Líšně. Z Viktorie Plzeň přišel na hostování dvacetiletý Tomáš Kepl, ze Zbrojovky Claude Lhotecký. „Zajímavě vypadá Francouz Davy se zkušenostmi z týmu Amiens, velmi dobře se jeví levý obránce Korakšič, který působil v první bosenské lize, líbí se mi dvacetiletý Vlachovský z Karviné. Na poslední chvíli jsme do kádru zařadili dalšího francouzského plejera Tareka Agguna na post stopera. I ten prošel třetí tamní ligou,“ vyjmenoval některá nová jména, na něž si bude blanenský fanoušek zvykat. Jak uvedl, o ještě aspoň jednom kvalitním hráči by rád uvažoval. Přijít už ale mohou jen fotbalisté z nižších soutěží. „Nabídky od manažerů, které neustále chodí, podrobně studuji,“ poznamenal.

Jako klíčový hráč se jeví Pulpitovi Lukáš Lahodný. „Kdyby byl jen o trochu rychlejší, tak by díky svému fotbalovému myšlení a přehledu na hřišti mohl hrát i první ligu,“ vidí jeho kvalitu. Jak tvrdí, v některém z týmů druhé poloviny soutěže by se určitě neztratil. Jako brankářskou jedničku pro jaro vidí jednoznačně Halousku. I kolem něho se ale začínají objevovat nabídky z ligy. Záda by mu měli krýt Nešetřil a nově Chmiel z Baníku. Prvního jmenovaného by byl trenér ochoten uvolnit do třetí ligy na hostování, pokud se tyto soutěže rozjedou.

Ve stoperské dvojici momentálně vidí Martin Pulpit Helebranda a Agguna, Na tento post je v záloze i Černín, který přichází na hostování ze Zbrojovky. Zleva další nováček Korakšič nebo Klusák, na druhé straně Sukup nebo Sedlo. Poslední jmenovaný se vrátil do mateřského klubu z hostování. „To je hráč, na němž velice oceňuji jeho obrovské nasazení a touhu zápas vyhrát,“ líbí se mu. 

A kdo se bude podle něho starat o střílení branek? „Tam je Machálek, Lhotecký, Kepl, Vlachovský, rád bych, aby vypomohli i borci ze zálohy, abychom se nespoléhali jen na jednoho kanonýra,“ potěšilo by trenéra. Ten zatím není spokojen s výkony Filipa Žáka, který na podzim patřil k oporám, podle něho bude muset přidat. Z dalších nových tváří je třeba ještě jmenovat Macha, který přišel ze Zbrojovky na přestup.

Nyní čeká tým práce s míčem. Zvolení správného herního systému, nácviky standardních situací, chystají se přípravná utkání v rámci možností coronavirové situace. „Ta nám například nedovolila dva zápasy na Slovensku. Díky nastaveným pravidlům jsme je odřekli. Museli bychom nastoupit do pětidenní karantény a to se nám samozřejmě nelíbilo,“ prozradil blanenský lodivod. O termínech a výběru soupeřů se zatím jedná.

A jak je Martin Pulpit zatím v Blansku spokojen? „V rámci možností mi byly vytvořeny kvalitní podmínky. Vše bylo na jednom místě, nemuseli jsme nikam složitě dojíždět,“ hodnotí. Problém vidí v nedostatečné možnosti regenerace pro hráče. „Ostatní druholigová mužstva mají podmínky přímo na stadiónech, kde mohou kluci přímo ze hřiště do vířivky, sauny, bazénku. To zde chybí, díky coronaviru nejsou otevřena ani žádná wellnes centra,“ mrzí ho. Chybí i posilovna. Největším plusem je pro něho ukázkový přístup hráčů. Ti, jak říká, přistupují ke každému tréninku i utkání s vůlí vydat ze sebe maximum. „To je to nejdůležitější a beru to jako vysoce pozitivní,“ uzavřel trenér hodnocení první části přípravy. 

Bohumil Hlaváček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..