Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Nemocnice

Vakcíny proti koronaviru dorazí 15. února

Kraj vybral místo pro velkokapacitní očkovací centrum, kde se bude očkovat proti onemocnění covid-19. Je jím sportovní hala na ulici Údolní v Blansku, která ovšem zahájí očkovací provoz nejdříve v březnu, a to až v situaci, že okres Blansko dostane přiděleno dostatečné množství vakcín. Do té doby budou zdravotníci očkovat v nemocnici. 

Pro vakcíny pojedou zaměstnanci Nemocnice Blansko v pondělí 15. února ráno do Brna. Nemocnice má pro první očkovací týden přiděleno 240 dávek určených pro seniory nad 80 let a zdravotníky. Ti se mohou již od poloviny ledna registrovat na webových stránkách crs.uzis.cz. Zaregistrovaní lidé si budou moci rezervovat termín očkování od 12. února na adrese reservatic.com/ockovani poté, co jim přijde rezervační SMS zpráva s PIN 2 kódem. Bez registrace a rezervace termínu nebude možné očkování uskutečnit. 

„Pro očkování jsme vyčlenili prostory po zrušeném oddělení nukleární medicíny v přízemí lůžkové části nemocnice. Do budovy nemocnice se bude vcházet tak jak doposud – buď hlavním vchodem z ulice Sadová, nebo přes vrátnici vchodem ze dvora u lékárny,“ sdělila ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková s tím, že cesta k očkovacímu místu bude značená a v případě dotazů mohou lidé oslovit recepční na informacích. 

Počítá se s tím, že zdravotníci v nemocnici zvládnou naočkovat přibližně tři stovky lidí týdně. Vše ovšem bude záviset na množství dodaných vakcín. Ve chvíli, kdy blanenský okres dostane přiděleno více vakcín, jimiž bude možné naočkovat více lidí za týden, přesune se veškeré očkování do velkokapacitního očkovacího centra ve sportovní hale. „Termín distribuce vakcín a jejich počet bohužel nemůžeme nijak ovlivnit. O přidělování očkovacích dávek rozhoduje krajský koordinátor, nemocnice ani město do něj nemůže nijak zasahovat,“ upozornila Danihelková.

Minulý týden do blanenské nemocnice dorazil hlubokomrazicí box v hodnotě přibližně dvou set tisíc korun, který umožní dlouhodobé skladování vakcíny Pfizer. Ta se totiž musí uchovávat při teplotě -70°C. Při uložení ve vyšších teplotách je nutné ji do pěti dnů spotřebovat. Jakmile tedy bude k dispozici dostatek vakcín, může být v tomto stolitrovém mrazicím boxu uskladněno až šest tisíc očkovacích dávek. 

Velkokapacitní očkovací centrum 

Ve sportovní hale bude očkovat tým zdravotníků z nemocnice a s logistikou budou na místě pomáhat policisté a hasiči. Toto místo vybral kraj, který zaslal městu seznam podmínek, jež musí velkokapacitní očkovací centrum splňovat. Mezi nimi je dostatečný prostor pro šatny, sociální zázemí, čekárna, teplá i studená voda nebo třeba možnost parkování či připojení k internetu. Město by také mělo zajistit, že očkovací centrum bude moci v budově fungovat po dobu minimálně šesti měsíců od svého otevření.

„Reagovali jsme na žádost pana hejtmana, který nás poprosil o součinnost při přípravě velkokapacitního očkovacího centra pro okres Blansko. Kraji jsme po jednání s vedením nabídli budovu Okresního soudu v Blansku, která splňovala původní kritéria pro výběr vhodných prostor. Nakonec se ale zástupci kraje rozhodli pro náš další návrh, kterým byla budova tělocvičny na Údolní ulici. Městské sportovní zařízení nabízí zázemí šaten i dostatečnou kapacitu sociálních zařízení, objekt splňuje také další parametry. K parkování lze navíc využít nedaleký prostor bývalého škvárového hřiště,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha. 

„Už máme potvrzený souhlas s prostory na Údolní ulici. Stavbu očkovacího centra teď bude připravovat kraj ve spolupráci s městem a nemocnicí,“ zmínil tajemník městského úřadu Josef Kupčík.

Podmínkou města je, aby provoz centra neponičil podlahu tělocvičny. Na ni bude položena ochranná vrstva. Technické podmínky provozu nyní projednává kraj s nemocnicí a městem, potažmo společností Služby Blansko, která budovu spravuje.

Občanku a průkaz pojištěnce s sebou

K očkování proti covid-19 je třeba s sebou přinést občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Dále je nutné mít nasazenou roušku nebo respirátor, doporučuje se též přinést si vlastní psací potřeby k vyplnění dotazníku a souhlasu s očkováním. Připravte si tyto údaje: mobilní telefonní číslo, případně e-mailovou adresu. 

K očkování nechoďte, pokud máte zvýšenou tělesnou teplotu, nebo pokud máte aktuálně zhoršený zdravotní stav v důsledku jiného onemocnění, nebo vám očkování v současné době nedoporučil váš praktický lékař. 

Očkování je dobrovolné a zdarma. Je to však nejefektivnější způsob, jak dlouhodobě zastavit šíření epidemie u nás i ve světě. 

V případě jakýchkoliv nejasností volejte bezplatnou linku 1221, která je určena pro dotazy týkající se očkování proti koronaviru. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..