Středa, 17 dubna, 2024
Úvodníky

V hale na Údolní má být očkovací centrum

Jedním z hlavních problémů dnešní doby je očkování proti nemoci covid-19. Kromě nemocnice, kde již bylo zahájeno a mělo by i nadále pokračovat, se hledají i další prostory. V rámci krajské iniciativy bylo město osloveno, aby vytipovalo lokality na vybudování velkokapacitního očkovacího centra. Z několika navrhovaných míst nakonec tým, který je prohlížel, vybral prostory městské sportovní haly v Údolní ulici. Jak vedení města uvedlo na svých stránkách, dostaly se na první místo před původně vybraným okresním soudem, který město kraji nabídlo a původně avizovalo, že zde již je vše dohodnuto. Nápad ale ztroskotal.

„Původně zaslané podmínky budova Okresního soudu v Blansku splňovala, nakonec ale byla dána přednost většímu prostoru a také tomu, že v tělocvičně na Údolní ulici nebude fungování očkovacího centra omezeno provozní dobou, kterou by při výběru budovy soudu bylo nutné dodržovat kvůli požadavkům justiční stráže na zabezpečení budovy,“ píše tajemník městského úřadu Josef Kupčík na webu. „Městské sportovní zařízení nabízí zázemí šaten i dostatečnou kapacitu sociálních zařízení, objekt splňuje také další parametry. K parkování lze navíc využít nedaleký prostor bývalého škvárového hřiště,“ uvedl tamtéž starosta Blanska Jiří Crha.

Rozhodnutí ale vzbudilo bouři nevole. Pochopitelně zejména ze strany sportovní veřejnosti. Kapacity pro halový sport sice není možno v současnosti kvůli proticovidovým opatřením využívat, všichni ale doufají, že zde nebudou na věčné časy. Hala byla v provozu od odpoledne až do pozdního večera po celý týden, využívána byla zejména dětmi a mládeží, školy zde měly v některých dnech dopolední vyučování. Víkend zaplňovaly soutěžní zápasy a turnaje.  „Chápu současnou situaci, ale použít toto zařízení na jiné účely než sport považuji za těžký hřích, to stále opakuji,“ je rozhořčen Josef Vrba, jedna z hlavních blanenských autorit v oblasti sportu. Ten je kromě funkce předsedy jednoty ASK také hlavou Okresního sdružení České unie sportu, která zaštiťuje většinu sportovních aktivit v regionu. V dotyčné velké tělocvičně je zázemí pro basketbal, florbal, volejbal, halový fotbal a zimní přípravu v celé řadě dalších sportů. Provoz šaten a sociálních zařízení je navíc těsně spjat s tamní kuželnou s mezinárodními parametry. „Myslím, že při troše dobré vůle by se v předem navrhované budově soudu řešení našlo,“ je přesvědčen Vrba.

Agilní blanenský oddíl florbalu Atlas má v hale jediné odpovídající podmínky ve městě na tréninky a hlavně vzhledem k rozloze hřiště i na soutěžní zápasy. Tréninky má rozloženy skoro na celý týden. Soutěže jsou sice momentálně přerušeny, a zda budou pokračovat, je otázkou. Přesto je z nastalé situace předseda oddílu Martin Pivoda značně znepokojen. „Mám strach, že se umístění očkovacího centra do haly protáhne i do podzimní sezóny a to by pro nás bylo hodně vražedné. Hlad po sportování je velký. Sice se snažíme aspoň o individuální udržování fyzičky, ale to nejde do nekonečna,“ pokyvuje hlavou. Podle jeho slov jsou na tom kolegové z dalších halových sportů podobně.

Řešení, které na kraji zvolili, je špatné. Říká to předseda oddílu basketbalu Milan Ševčík, který je přesvědčen, že v Blansku by se našly vhodnější prostory. „Podle ohlasů veřejnosti je jasné, že všem se původně navrhované řešení s budovou soudu zdálo jako výborné. I zimní stadion by se mohl využít snáze,“ myslí si. Sociální zařízení v hale podle něho nevyhovuje pro vozíčkáře, nehledě na hlavní vchod, jehož schodiště je náročné pro lidi i s menším tělesným handicapem. Basket pro paraplegiky už mají v hale vyzkoušen, nešlo to.  Problémem, který řeší v rámci svého oddílu, je navíc zajištění potenciálních náhradních tréninkových prostor. S rodiči již o situaci vedení klubu intenzivně jedná. „My sice můžeme využívat pro děti i menší tělocvičny, ale náklady na pronájmy se velmi řádově navýší,“ nelíbí se mu. „Posuzovatelům, kteří halu vybírali, se patrně zalíbila velká plocha, na niž by se umístily moduly, se kterými se pro podobná centra počítá. Nepočítali se zápory, které toto řešení přinese,“ myslí si Ševčík.

Podle avizovaných informací by mělo být očkovací centrum v hale v provozu minimálně půl roku. Prohlášení města, že jeho provoz by neměl poničit podlahu, těžko obstojí, třebaže je avizováno, že na ni bude položena ochranná vrstva. „Technické podmínky provozu teď bude projednávat kraj s nemocnicí a městem, potažmo společností Služby Blansko, která budovu spravuje,“ píše se na blanenském webu. Do tělocvičny je navíc v současnosti pouze jen jeden přístup přes strmé schodiště a dlouhou chodbu. Zda by se zprovoznila jediná druhá možnost vchodu přes vrata přistavené garáže, která je v současnosti využívána jen jako sklad, je otázkou. 

A není to otázka jediná. V souvislosti s blanenskou halou se nabízí další, dlouhodobější.  Neměla mít tato velká tělocvična, která je jediným větším sportovním zařízením ve městě tohoto typu, již dávno zvláštní vchod s vlastním vestibulem, sociálním zařízením, vlastními šatnami a větším hledištěm? Projekt měla tehdejší tělovýchovná jednota ČKD zpracován již skoro před dvaceti lety, základy byly již dokonce vybudovány. Vše ztroskotalo na nedostatku financí, tělovýchovná jednota nakonec z tohoto důvodu ve značné ztrátě i ukončila činnost. 

Vybudování přístavby se v minulých letech objevovalo ve volebních programech hned několika stran a uskupení. V poslední době tato otázka tak trochu vyšuměla. Blansko, které se stále deklaruje jako město sportu, nemá nadále odpovídající reprezentativní sportovní halu. A bohužel i ta, která má aspoň odpovídající velikost, má být nyní využita na dobu blíže neurčenou na jiné než sportovní účely. A to je opravdu smutné… 

Bohumil Hlaváček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..