Pátek, 29 března, 2024
RadniceŠkolství

U základní školy TGM už stojí budova jídelny

Největší městskou investicí je pro tento i příští rok bezpochyby rekonstrukce Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka na ulici Rodkovského. Od začátku příštího školního roku by školáci již měli obědvat v nové jídelně. 

Součástí projektu za 86 milionů korun je nový jednopodlažní objekt školní jídelny a kuchyně a spojovací chodba s hlavní budovou. V další etapě stavby se pak dělníci přesunou před školní budovu. Přístavbu, ve které nyní sídlí stravovací provoz a část šaten, čeká demolice. Škola pak získá nový hlavní vchod i nové šatny v přízemí budovy.  

Jídelna s kuchyní se začala stavět v srpnu letošního roku na místě bývalých školních pozemků. Tato budova by měla být dokončena v červenci příštího roku. Začínají také práce na stavbě spojovacího krčku a v zadní části areálu se buduje dlážděné prostranství pro umístění venkovního altánku.

„Stavba jídelny s kuchyní je největší projekt hrazený plně z rozpočtu města v tomto a příštím roce. Rozhodli jsme se projekt spustit i přes výpadky financování například z rozpočtového určení daní. Stávající jídelna a kuchyň už jsou nejen z hlediska kapacity opravdu nevyhovující. Nikdo neví, jaké dopady koronakrize budou v příštím roce, a není prostor projekt odsouvat na neurčito,“ sdělil starosta Blanska Jiří Crha.

Podle ředitele školy Pavla Nezvala od vzniku myšlenky na rekonstrukci do zahájení stavby uplynuly zhruba dva roky. „Zatím se i přes koronavirová omezení stavební firmě daří časový harmonogram plnit podle plánu, takže věřím, že se to stihne,“ řekl Nezval. 

„Pracuje se také v hlavní budově školy. Tam se firma pustila do úprav části stávajících šaten. Otlučené jsou omítky, odstranila se podlahová krytina a probíhají přípravné práce na izolaci šaten, u kterých se změní i jejich dispozice. Současně se provádějí práce v místě, kde v budoucnu vznikne nový hlavní vchod,“ přiblížil vedoucí oddělení investic Marek Štefan. Právě k těmto úpravám se využilo podzimního uzavření škol. Bourací práce v suterénu se totiž původně měly dělat až na jaře. 

„Přístavba a rekonstrukce nám pomohou především v tom, že získáme moderní jídelnu s kuchyní a odstraníme stěžejní problém, kterým je současné rozdělení kuchyně a jídelny do dvou pater. Kuchyň se totiž nyní nachází v přízemí a jídlo se musí přepravovat výtahem do prvního patra. Zvýší se i počet míst u stolů. Dále bude pro nás velmi příjemné propojení současného pavilonku s třídami prvního stupně a družinou a hlavní budovy školy. Děti nebudou muset chodit venkem,“ doplnil ředitel školy s tím, že v neposlední řadě se vyřeší estetický problém, který představuje současná azbestová přístavba jídelny. „Těším se, že škola získá zase ráz historických fotek. Věřím, že to bude pěkné, a myslím, že si to škola zaslouží,“ dodal. 

Rekonstrukce interiéru se dotkla zejména provozu šaten; jejich jedna část je v současné době uzavřena. „Šatní skříňky jsme museli přesunout na chodbu. Pohyb ve škole je také omezen, protože odpadla možnost použití zadního vchodu. Všichni musí chodit přes hlavní vstup, takže situace je teď náročná zvlášť v souvislosti s epidemií, kdy bychom měli bránit shlukování dětí. Vyřešili jsme to tak, že otevíráme školu o deset minut dříve, aby žáci, kteří ráno čekávali před školou, než se otevře, mohli vejít dovnitř a nenahrnuli se tam pak všichni najednou,“ popsal Pavel Nezval. 

Skelet objektu nové jídelny je již hotový včetně zastřešení. Do konce roku dělníci osadí okenní výplně a dveře, aby přes zimu mohly pokračovat práce uvnitř. V nové budově ve dvoře školy se počítá také s hygienickým zázemím pro děti, učitele i personál kuchyně, dále se skladem potravin a dalšího zázemí stravovacího provozu. Na střeše objektu bude umístěna nová vzduchotechnika. Část plochy bude osazena rohožemi pro zasazení rostlin tak, aby zde vznikla tzv. zelená střecha. 

Budova nynější základní školy pochází z roku 1928. Ve školním roce 1937/38 ji navštěvovalo 537 žáků. V dubnu roku 1945 byla poškozena při náletu, ale brzy se ji podařilo opravit. Letos školu navštěvuje 583 žáků. 

-mka- 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..