Čtvrtek, 28 března, 2024
Na kávě s...Sport

Na kávě s Martinem Pivodou

Atlas Blansko 2020. Dolní řada zleva: Patrik Crla, David Tenora, Leoš Koupý, Vojtěch Fedra, Lukáš Kučera, Jan Frýdek, Daniel Žilka, František Fedra, Radek Hebelka, Lukáš Budiš. Horní řada zleva : Josef Klosowicz, Jiří Kroutil, Jakub Kolmačka, Petr Husnaj, Šimon Borek, Dominik Janík, Vojtěch Wilczek – trenér, Ondřej Mach – trenér, David Čermák, Petr  Musil, František Forbelský, Ondřej Čípek.

Chlapci i mladí muži spěchající s vaky na florbalové vybavení do městské haly patří již více než dvě desetiletí ke koloritu v městech po celé zemi. Fenomén tohoto nejdynamičtěji se rozvíjejícího sportovního odvětví zasáhl již před mnoha lety i Blansko. Kromě kroužků na školách a v jednotě Orel je zde vlajkovou lodí oddíl Atlas. Ten se sem pod křídla tehdejší tělovýchovné jednoty ČKD přesunul ze Sloupu, kde vznikl, koncem devadesátých let minulého století. Největších úspěchů v historii dosahoval mužský tým v sezóně 2008/09, kdy hrál v první lize, tehdejší druhé nejvyšší republikové soutěži. V současnosti již funguje jako samostatný subjekt, který jako prezident řídí dvaatřicetiletý Martin Pivoda. O současnosti klubu jsme si s ním popovídali.

Jsi v pořadí již třetím mužem v čele Atlasu. Od kterého roku jsi se chopil onoho pomyslného kormidla?

Oficiálně od září 2013. Takže už to je sedm let. Ta šťastná sedmička pro mužský tým se naplnila na jaře. I když to bylo nahnuté. Covid v březnu přerušil skvěle rozehranou sezonu. Vytoužený postup do divize byl na spadnutí. Dvě kola před koncem jsme byli již jasně první, nikdo nás již nemohl předstihnout, když přišlo ono zastavení. Naštěstí nakonec platilo pořadí a posunuli nás do vytoužené vyšší soutěže. Tu jsme již od září rozehráli, ale po pátém kole se direktivně zastavila.

Jak si stojíte?

Myslím, že velmi dobře. Teprve v pátém kole jsme našli v Kutné Hoře přemožitele a jsme v tabulce na výborném druhém místě. Do haly ale nesmíme. Přesto v rámci možností nezahálíme. Kluci makají individuálně na fyzičce. Na Facebooku se navzájem hecujeme v rámci výzvy, kterou rozjel trenér Wilczek. Uvidíme, jaké ovoce to přinese, až se nám umožní návrat mezi mantinely k míčku a florbalce.

Myslíte na postup do národní ligy?

Kluci i trenéři by chtěli, Já jsem nohama na zemi, myslím, že to možná ještě rok dva potřebuje uzrát. Moje představa je teď, že bychom mohli hrát reálně tak do pátého místa. Vizí do budoucna ale postup je. 

Hráčský kádr na to je?

To je otázka. Táhne nás převážně první lajna, dává drtivou většinu branek. Vojta Fedra a Lukáš Kučera jsou jasně v čele statistik celé soutěže. Ty další dva útoky nejsou špatné, ale jejich produktivita je nižší. Teď se nám rýsuje první mezinárodní přestup v historii Atlasu. Objevil se devatenáctiletý klučina z Ukrajiny se zkušenostmi z jejich nejvyšší soutěže, který zkoušel štěstí v brněnském extraligovém Hattricku. Odtud ho poslali na zkušenou do Znojma, ti nám ho poskytli zatím na pár tréninků. Ten mezinárodní přestup by ale stál více než normální, uvidíme. Byl by pro nás určitě přínosem, je to střelec, který má chuť dávat branky. Nevím ale jak to všechno dopadne, výbor to musí ještě
zvážit. 

Fedra a Kučera jsou tedy ti tahouni…

Určitě. Jsou to teprve osmnáctiletí kluci, věkem ještě junioři a vedou kanadské bodování v celé mužské divizi! Vojta je náš odchovanec od elévů. Lukáš přišel před pár lety z hokejového prostředí. Jsme moc rádi, že dal přednost florbalu.

Tým je celkově dost mladý, ne?

Sice máme dva kluky čerstvé třicátníky, kteří se k nám vrátili jako do mateřského klubu, jinak mají borci ale tak kolem dvaceti až pětadvaceti. Paradoxně jsou střeleckými hvězdami ti nejmladší. To je ale florbalový trend. Většina klubů se opírá o mladé, není to jak v hokeji, kde se do mužských týmů těžko prosazují.  

Opíráte se hlavně většinou o odchovance?

Dá se to tak říct, ale není to stoprocentní. Z okresu Blansko jsou všichni. Trenér Wilczek je výjimkou, pochází z Ostravska, přiženil se do Lysic do florbalové rodiny. 

Atlas není jen elitní mužský tým…

Samozřejmě. Kromě áčka je to ještě béčko, máme juniory, dorostence, starší i mladší žáky, elévky. Pokrýváme celé spektrum mládežnických kategorií, dohromady asi osmdesát lidí. Mohlo by nás být ještě víc, některé týmy by potřebovaly početně posílit. V hale na Údolní máme bloky úterý a čtvrtek od šesti do deseti večer, mládež má i pondělky, elévové mají něco i na orlovně. V přípravce je to teď momentálně slabší, tam bychom klidně přivítali nové adepty, abychom to mohli pořádně rozjet. Potřebujeme mladší žáky 2008, 2009, elévy 2010, 2011 a do přípravky 2012 a mladší. V pondělí na hale na Údolní od třetí odpoledne mohou rodiče se svými ratolestmi přijít. Pochopitelně až se pomyslné dveře na sportoviště otevřou…

Jak si vedou mládežníci?

U elévů se hraje jen na píšťalku a stopky. Na turnajích se nesleduje skóre ani body. Jde jen o to, aby kluci hráli. Je to na malé hřiště, tři plus brankář. Nehrají špatně, mohlo by to být ale lepší. Mladším žákům se už skóre zobrazuje, ani zde se ale tabulka nedělá, aby nedocházelo ke zbytečnému hecování. Ve starších máme tři šikovné kluky, které už posíláme s dorostem. Velkým talentem je zde Ríša Jeřábek, který se málem dostal do výběru kraje. Soutěž se rozjela, ale po dvou kolech se to utnulo. Z dorostu jsme pustili dva nejšikovnější kluky na zkušenou do brněnských Bulldogs, takže je tým citelně oslaben. U juniorů je to podobně. Fedra a Kučera jsou už definitivně u mužů a bez nich to žádná sláva není. Béčko mužů jsou taky mlaďoši, někteří mají ambice se do áčka rovněž dostat.

Systém soutěží už není o turnajích?

U mužů v divizi a výše už ne. Je to jedno utkání za víkend na 3×20 minut čistého času, velmi fyzicky náročné. Zápas trvá skoro dvě hodiny, při remíze se prodlužuje. Padá hodně branek, je to divácky dost atraktivní, zejména pokud se potkají vyrovnaní soupeři. Skóre se často mění jako na houpačce.

Jak to máte s financováním chodu klubu?

Už se nám to čtvrtým rokem ustálilo. Základem je čerpání dotace, o kterou žádáme na MŠMT, přispívá nám město Blansko a pak samozřejmě jsou nutné nemalé členské příspěvky. Měli jsme i dotaci z kraje, teď jsme však na ni, nevíme proč, nedosáhli. Sponzora jako takového nemáme.

Na závěr našeho povídání nemilá informace. Já osobně jako historický zakladatel klubu i jedné tradice smutním. Dvoudenní vánoční Atlas Cup za účasti šestnácti týmů z celé republiky, který měl mít letos 24. ročník se letos neuskuteční…

Bohužel. Vzhledem k současné situaci jsme letošní turnaj museli zrušit. Nebudeme jediní. Je to obrovská škoda. Přerušuje se obrovská tradice akce, která měla nezaměnitelnou atmosféru. Nedá se nic dělat, škoda. Ale věřme, že ta špatná doba už brzy skončí a vrátíme se do normálu.

Co budoucnost mistrovských soutěží?

Velký otazník. Podle informací prezidenta unie je vůle hrát třeba až do června. Záleží ale na tom, kdy se samozřejmě bude moci začít. Rozbíhá se první mužská liga, snad budou další soutěže také co nejdříve následovat. Uvidíme.

Bohumil Hlaváček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..