Sobota, 20 dubna, 2024
Nezařazené

Úvodník: Anonymní zbabělci

Pozor na facebookové podvodníky

Život bez internetu by si většina z nás asi už nedokázala představit. Spousta z nás je online v podstatě nepřetržitě, využívá jej k práci, nakupování, zábavě, v neposlední řadě také k získávání informací. Zvykli jsme si také na sociální sítě, hlavně Facebook. Zde se však poslední dobou ve velkém šíří jeden velký průšvih, a tím je možnost založit si falešný profil a anonymně tak komentovat příspěvky. 

V minulém úvodníku jsem psal o tom, že jsem svůj soukromý facebookový profil zablokoval. Těch důvodů bylo hned několik. Jednak nejsem typ, který by zveřejňoval každou prkotinu, jako například fotku guláše, který jsem poobědval, a tak stejně mě nezajímá, jaký kdo udělal narozeninový dort nebo obrázky sáňkujících dětí, které patří bratranci mé bývalé spolužačky ze základky, již jsem už osmnáct let neviděl. Facebook jsem využíval prakticky pouze k práci a už mne opravdu nebavily příspěvky různých uživatelů, respektive „přátel“. To slovo je skutečně v uvozovkách záměrně, jelikož mnoho z připojených profilů jsem osobně ani neznal, což je však chyba moje, jelikož jsem sociální síť nepoužíval úplně správně.

Facebook jsem ale mimo jiné využíval, a vlastně dodnes využívám, jako zdroj informací, zejména těch z našeho města. Dobrým počinem se zdála být skupina Blanenšťáci, která byla založena před dvěma lety a v jejím popisu si můžete přečíst následující:  Skupina, kde můžete sdělovat, co se děje na Blanensku. Sdílejte a zveřejňujte vaše nápady, návrhy, myšlenky, akce, inzerujte, pište atd. Je to otevřený blog nejen pro Blanenšťáky. Bez cenzury!!! Jen vulgarismy, spam, zveřejňování soukromí jiných lidí, osobní napadání lidí ať z politických či soukromých důvodů bude mazáno a také příspěvky bez možnosti komentáře. Tuto skupinu jsem zpočátku sledoval, přišla mi jako dobrý nástroj ke stmelení a diskusím občanů našeho města. Sledoval jsem ji ale pouze krátce, pak jsem ji opustil. Zjistil jsem, že značná část lidí, kteří sem dávají a komentují příspěvky týkající se dění ve městě, není skutečná. Respektive – příspěvky určitě píšou lidé, ale ne pod svým pravým jménem, nýbrž se schovávají za anonymní profil. To stejné se poslední dobou děje na oficiálním facebookovém profilu města Blanska. Pod téměř každým příspěvkem se objeví nějaký negativní komentář pocházející z falešného profilu. 

Vadí mi to. Moc mi to vadí.

Anonymní komentáře víří neskutečnou vlnu negace, to zcela jednoznačně. A jsou všude, tento problém se netýká jen Blanska. Co je na této skutečnosti nejsmutnější, je pro mě zcela nepochopitelná zbabělost. Zajímalo by mne, co člověka k takovému projevu slabošství vlastně vede. Bojí se manželky, zaměstnavatele, souseda? Konec konců je to vlastně úplně jedno. Názory těchto „lidí“ by mohly být i přes jejich kyselý a zapšklý charakter třeba i podnětné, ale díky skutečnosti, že pochází z pera (vlastně klávesnice) anonyma, už ze zásady pro mne nemají vůbec žádnou váhu. Jsou jen zoufalým výkřikem do tmy. 

Učili nás už na základní škole, že anonym patří do koše. A stejně to vnímám i v prostoru sociálních sítí. Jestliže se pod svůj názor někdo nechce podepsat, je to pro mne výzva k tomu, abych s ním neztrácel čas a nevěnoval mu sebemenší pozornost. 

Rád bych tímto apeloval na rozumné lidi, aby na agrese a mnohdy záměrně urážlivá vyjádření těchto novodobých zbabělců rovněž nebrali zřetel. Myslím si, že máme svobodu slova a doba, kdy se člověk svůj názor bál zveřejnit, je snad už nenávratně pryč. Čili z tohoto pohledu jde skutečně pouze o projev čistokrevného a zoufalého zbabělství.

A vám – anonymním potrefeným husám – bych rád udělal nabídku. Pokud vás ve městě něco trápí a potřebujete to světu sdělit, udělejte to jako slušný člověk pod svým pravým jménem. A nemusí to být jen na internetu, nabízím vám prostor i na stránkách Monitoru. Stačí jen vytáhnout hlavu z písku a podepsat se – tak jako každý slušný člověk. Pak bude mít váš názor váhu, přestože s vámi mnozí třeba nebudou souhlasit.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..