Čtvrtek, 25 dubna, 2024
RadniceVolný čas

Město chystá revitalizaci Palavy

Do plánování revitalizace rekreační oblasti Palava se pustili studenti pátého ročníku Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Brno v ateliéru navrhování pod vedením čtyř pedagogů. Město Blansko hodlá tuto lokalitu zatraktivnit pro veřejnost, a oslovilo proto tuto školu s žádostí o spolupráci. 

Celoroční využití areálu – to je jedna z představ. „Chceme oblast Palavy zatraktivnit nejen pro místní, ale také pro návštěvníky z okolí. Studenti by nyní měli vypracovat několik variant řešení dané lokality. Rádi bychom, aby při tom čerpali i z námětů občanů,“ podotkl starosta města Jiří Crha. 

Proto také studenti vytvořili pro občany anketu, kterou lidé mohli do konce října vyplnit a odevzdat na městský úřad v tištěné podobě nebo zaslat elektronicky. Tvůrce dotazníku zajímalo, jak často a v kterém ročním období rekreační oblast lidé navštěvují i které její části rádi využívají. V anketě se snažili zjistit, co se návštěvníkům v okolí vodní nádrže líbí, co je třeba opravit i jaké nové prvky jim v lokalitě chybí.  

„Oblast Palavy je jednou z nejkrásnějších částí města, jejíž potenciál bohužel nebyl v posledních letech koncepčně rozvíjen. Z dnešního pohledu je zajímavé, že tvůrci konceptu rekreační oblasti již v době jejího vzniku, v roce 1971, navrhli takové krajinářské řešení, které vyhovuje i dnešním parametrům. Zub času se ale projevil na movitém a nemovitém majetku, který tvoří nedílnou součást areálu. Rádi bychom proto, aby v oblasti došlo k úpravám a opravám stávajícího vybavení, rozšíření herních prvků, vytvoření naučných stezek pro nejmenší děti, sjednocení mobiliáře, doplnění laviček a odpadkových košů a  dalších vhodných prvků včetně například stojanů na kola,“ popsala Petra Skotáková z odboru správy a rozvoje města.

I nadále by si Palava měla zachovat přírodní ráz a charakter přechodu mezi městem a lesem. „Budeme se snažit najít možnosti pro celoroční využití areálu. Zaměřit se chceme na nabídku pro všechny věkové kategorie tak, aby v areálu našli své zázemí senioři stejně jako rodiny s dětmi, sportovci, plavci a další skupiny občanů,“ zmínila jedna z vedoucích ateliéru Iveta Kopřivová.

Studenti zahradnické architektury již začali pracovat na krajinářské koncepci přehrady a jejího okolí. Zhodnotili a provedli základní analýzu lokality a stávající vegetace, posoudili její stav a nyní začnou zpracovávat koncepci území. Svoje návrhy předloží v příštím roce. „Počítáme také s tím, že se lokalita na návrh studentů doplní o nové prvky, jako je například veřejný gril pro občany či velké ohniště. Rozšířit by se mělo využití vodní plochy, modernizace by se měla dotknout také areálu minigolfu. Věříme v určitou kreativitu studentů, kteří by měli navrhnout také nové způsoby využití této oblasti,“ doplnila Petra Skotáková. 

Některé podněty k vylepšení a rozšíření zázemí na Palavě vzešly již od občanů z návrhů pro participativní rozpočet. Mezi projekty se nachází úprava převlékáren i prostranství v okolí bývalého volejbalového hřiště nebo zbudování veřejného grilu. Tyto návrhy vedení města již předalo pracovnímu týmu zahradnické fakulty. „Postřehy občanů pro nás budou důležitým podkladem zejména pro to, aby bylo jasnější, k jaké části prostoru či aktivitě má veřejnost nejintenzivnější vztah,“ dodala Iveta Kopřivová.

Revitalizace rekreační oblasti Palava by měla probíhat po etapách; začít by mohla už v příštím roce. „Pokud to finanční situace dovolí, rádi bychom první část úprav provedli už v druhém pololetí roku 2021,“ potvrdil starosta Jiří Crha.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..