Úterý, 23 dubna, 2024
Polemiky

Dočká se areál přehrady konečně oživení?

S velkým nadšením jsem uvítal záměr města revitalizovat blanenskou přehradu a její okolí. Byli osloveni studenti a pedagogové Ústavu zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Brno, kteří chtějí zpracovat krajinářskou koncepci (více v samostatném článku na této straně). Nutno říci, že Palava už to potřebuje jako sůl a tak trochu se divím, že město nechalo areál tak dlouho ležet ladem.

Na přehradě v Blansku jsem strávil jako malý kluk a později i jako dospělý tolik času, že bych to asi těžko spočítal. Když jsme byli malí a bývala ještě taková zima, že sníh se držel i několik týdnů, chodili jsme sem sáňkovat, dokonce i lyžovat, jelikož prostor za Myslivnou disponoval i lyžařským vlekem. Pořádaly se tu závody, karnevaly a trávit zde volný čas v zimě – to bylo něco! V létě louky okolo přehrady doslova praskaly ve švech, na minigolfu se stály fronty, ze stánků s občerstvením frčely párky na tácku a pivo ve voskových kelímcích jako na běžícím pásu. Pamatuji si na funkční skluzavku, čistou pláž a zástupy lidí. Sjížděly se sem davy z celého okolí, jezdili sem lidi i z Brna. S kamarádem jsme v 90. letech pracovali na horním parkovišti a prodávali parkovací lístky. Když přijelo auto kolem jedenácté, sotva mohlo najít flek. Později jsme sem chodili s partou puberťáků a v noci pod rouškou tmy skákali hambatí do vody. Bylo to ideální místo na první rande, na pivo s kamarády, později na procházku s dětmi, ale nešlo si nevšimnout, jak celý areál pomalu, ale jistě upadá.

Čas běžel a s areálem se nic moc nedělo. Ano, občas nějaký nový odpadkáč, sem tam renovace laviček a zapomenout nemohu ani na zdařilou rekonstrukci dětského hřiště, jež je i dnes cílem mnoha rodičů s dětmi nejen ze sídliště Sever. Ale převlékárny a zázemí pro plavce, minigolf, další nové prvky, které tu mohly být, zatraktivnily by Palavu a přilákaly zpátky širokou veřejnost a letní turisty? Bohužel – nic.

Moc jsem se těšil na avizovanou rekonstrukci minigolfu, která proběhla letos na jaře a stála dle slov šéfa firmy Služby Blansko nemalých 200.000 Kč. Byl jsem si zahrát hned v červnu a následně se rozhodl, že už sem nepůjdu. Dráhy stále křivé, na dvou nebo třech z nich zcela chyběly překážky – asi na ně nezbyly peníze?! Minigolf mám rád, ale z této „rekonstrukce“ jsem byl hodně zklamaný. Podle slov lidí z města navštíví minigolf tisíce lidí ročně, a tak by si dle mého soudu zasloužil pořádnou, generální opravu. Jasně, stálo by to určitě více peněz, ale pokud jde o tak oblíbenou atrakci, jak město tvrdí, mohla by být za dva – tři roky zpátky, ne? Bohužel mám srovnání s jinými areály minigolfu například v Brně i jinde a musím říct, že tohle je ostuda.

Ale zpátky k nápadu města svěřit koncepci „nového“ areálu přehrady týmu brněnských studentů a pedagogů. To se mi líbí. A ještě víc mne nadchlo, že do toho zapojili i občany prostřednictvím ankety v Mobilním rozhlase. Kolikrát volali občané z Blanska po jejich širším zapojení do dění ve městě? Vypadá to, že prosby byly vyslyšeny. Otázky byly srozumitelné, i když občas trochu mimo (máme nuda pláž na přehradě?), ovšem sloužit budou stejně hlavně studentům jako inspirace k tomu, jak s daným prostorem naložit. Přestože se mi jeví tento krok vstřícný a určitě tak byl i myšlený, setkal se opět s negativní odezvou u některých občanů, což moc dobře nechápu. Já sám jsem byl rád, že můžou být Blanenští zapojeni „do hry“ a přál bych si, aby se tak dělo ve více důležitých případech. Vždyť revitalizace Palavy je zcela zásadním krokem a v konečném důsledku zde budeme hlavně my trávit svůj volný čas. 

Vím, že krajinářská koncepce bude prvním z několika kroků k revitalizaci rekreační oblasti Palava, ale věřím, že nakonec se dílo podaří a budeme na přehradu a její okolí zase po mnoha letech pohlížet jako na chloubu našeho města. 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..