Pátek, 29 března, 2024
KulturaÚvodníky

Úvodník: Kulturní středisko má nového ředitele

Na konci září se uskutečnilo výběrové řízení na post ředitele KSMB, nyní působícího pod názvem Kultura Blansko. Výběrové řízení vyhrál Vít Šujan a od 1. listopadu by se měl ujmout vedení blanenského kulturního stánku. Zajímá vás, kdo je Vít Šujan? V dnešním úvodníku bych o něm rád napsal pár slov.

Bezvládí v blanenské kulturní instituci nastalo poté, co ji ze zdravotních důvodů opustil dnes již bývalý vedoucí Pavel Langr, což bylo někdy začátkem léta 2020. Koncem srpna ještě stačilo KSMB změnit svoji identitu – došlo k přejmenování na Kultura Blansko a veřejnosti bylo představeno nové logo. I o tom jsem se na stránkách Monitoru zmínil. Zbývalo jen najít vhodného vedoucího. Proto bylo městem vypsáno výběrové řízení, které vyhrál Vít Šujan.

S Vítkem se známe delší dobu. Vím, že je to skvělý muzikant, zábavný moderátor, věnuje se divadlu a v kultuře pracuje prakticky celý život. Absolvoval brněnskou JAMU, působil v orchestrech při Národním divadle v Brně, při Městském divadle v Brně, věnoval se výuce hry na kytaru a kontrabas nebo speciální pedagogice v Komunitě mládeže Brno při Sdružení SOS Dětských vesniček. Posledních devět let působil ve Společenském centru Dělnický dům v Brně, kde pracoval jako dramaturg, čili v oblasti organizování akcí a kultury má zkušeností víc než dost.

Jakmile jsem se dozvěděl, že byl Vít Šujan vybrán do čela blanenské kultury, hned jsem mu zavolal a zajímal se zejména o jeho osobní vizi kulturního života v Blansku. Z našeho rozhovoru stojí za zmínku například potřeba spolupráce kulturních subjektů v Blansku, žánrově širší rozpažení, pořadová pravidelnost, větší zapojení místních, a to i z řad laiků – diváků, lepší komunikace navenek atd. Na rozsáhlejší rozhovor u kávy budeme mít určitě v budoucnu času dost, a tak si myslím, že těchto pár slov na úvod docela stačí. Čas ukáže, do jaké míry se Vítkovi bude dařit jeho velké plány naplňovat.

Rád bych věřil tomu, že blanenská kultura s novým vedením vykročí správným směrem. Je víc než jasné, že to bude velice těžké. Už jen proto, že v  době koronavirové krize se dá provozovat kultura jen velice obtížně. Ale tento stav nebude trvat věčně, nový ředitel tak alespoň bude mít dost času na to, aby se rozkoukal, zabydlel se v novém prostředí a své podřízené seznámil podrobně se svými plány do budoucna.

Kultura v našem městě dostala v posledních letech pořádně na frak a je více než jasné, že je co zlepšovat. Vít Šujan má určitě na to, aby společenský život v Blansku vyvedl ze začarovaného kruhu a ukázal, že naše město může žít tak, aby byli občané spokojení. Já osobně mu budu držet palec a budu se těšit, čím nás v budoucnu překvapí. 

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..