Sobota, 27 dubna, 2024
Nemocnice

V blanenské nemocnici se testuje na Covid-19

Zaměstnanci Nemocnice Blansko od 1. října nově provádějí odběry na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2, a to v pracovních dnech od 7 do 15 hodin. Podmínkou je e-žádanka vystavená praktickým lékařem nebo hygienickou stanicí. Odběrový kontejner stojí ve venkovním areálu nemocnice na parkovišti u lékárny. 

„Testujeme pouze indikované pacienty, tedy ty, kteří dostanou doporučení od praktického lékaře nebo hygienické stanice. Samoplátce netestujeme. Volný termín odběru si mohou lidé rezervovat pouze elektronicky na webových stránkách nemocnice,“ uvedla ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková s tím, že k testování se mohou objednat pouze osoby starší osmnácti let. Osoby mladší osmnácti let si musí vybrat jiné odběrové místo na www.mzcr.cz. 

Zájemci o odběr budou přicházet přes vrátnici k odběrovému místu. Je třeba dostavit se přesně ve stanovený čas (maximálně pět minut předem). Samozřejmostí jsou zakrytá ústa a nos rouškou, dále je nutné dodržovat rozestupy minimálně dva metry, aby se minimalizovalo riziko nákazy. Bez vystavené e-žádanky v technickém prostředí Národního zdravotnického informačního systému nebude objednaným pacientům odběr proveden. V blanenské nemocnici také není možné využít způsob odběru DRIVE-IN, tedy odběr z auta. 

Zdravotníci provedou výtěr z nosohltanu (z jedné nosní dírky) tenkou flexibilní odběrovou tyčinkou. Minimálně dvě hodiny před odběrem nesmí testovaná osoba používat kapky nebo spreje do nosu. Podrobnější informace a přihlašovací formulář najdete na webu Nemocnice Blansko. 

Nemocnice Blansko je pouze odběrovým místem; vyšetření vzorků zajišťuje externí smluvní laboratoř. „Z toho důvodu žádáme pacienty, aby nevolali o výsledky do naší laboratoře. Výsledek přijde každému testovanému formou SMS nebo na e-mail do osmačtyřiceti hodin po odběru,“ doplnila Danihelková. 

Po obdržení výsledků pacient informuje svého praktického lékaře, který bude dále sledovat jeho zdravotní stav. Jestliže dojde k vážnému zhoršení zdravotních potíží, je nutné volat praktického lékaře, popřípadě Zdravotnickou záchrannou službu. 

Lidé tuto službu v regionu vítají. „Jsem ráda, že na odběry na Covid je možné zajet do Blanska, protože kdybychom museli jít na testy, děsilo mě, že bychom měli jet do Brna nebo někam daleko do neznámého prostředí. Máme hendikepovanou dceru a byl by to pro nás skutečně problém,“ ocenila novou nabídku nemocnice Marie Gricová ze Šošůvky. 

V případě pozitivního výsledku nemocný zůstává doma v izolaci a vyhýbá se kontaktu s lidmi, aby se onemocnění dál nešířilo. V izolaci zůstává po dobu, kterou určí praktický lékař nebo hygienická stanice. Izolace se ukončuje v případě, že pacient nemá již žádné příznaky onemocnění. 

Minimální doba izolace je 10 dnů ode dne pozitivního odběru (délka je závislá na přítomnosti klinických příznaků onemocnění Covid-19). Po uzdravení, až na stanovené výjimky (například zdravotníci), již není třeba provádět opakovaný odběr a vyšetření. Informace k domácí karanténě najdete na http://www.szu.cz/tema/prevence/rady-a-doporuceni-pro-domaci-karantenu.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..