Pátek, 19 dubna, 2024
Radnice

Město pokračuje v přípravách stavby podchodu

Jednání o zbudování podchodu pod železničním přejezdem u vlakové zastávky na Starém Blansku pokročila. Vedení města se dohodlo na dalším postupu se zástupci Správy železnic. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by se začít stavět do dvou let. 

Správa železnic by nyní měla bezbariérový podchod pod tratí nechat sama vybudovat. Vedení města Blanska pouze nechá zpracovat studii umístění a ekonomické hodnocení projektu. „Podařilo se nám dohodnout, že projekt i výstavba železničního podchodu u zastávky Blansko-město bude kompletně v režii Správy železnic, což všechno zjednoduší,“ uvedl blanenský starosta Jiří Crha. 

Město tedy nyní hledá zhotovitele územně technické studie a ekonomického zhodnocení projektu. Technická studie musí obsahovat budoucí podobu okolí železniční zastávky, zejména bezbariérového podchodu pro pěší i cyklisty a napojení na stávající komunikace. 

„Řešení musí obsahovat záchytná parkoviště při obou stranách železničního koridoru, umístění autobusové zastávky i točny autobusů a úpravu nástupišť. Měla by navrhnout i to, jak bude probíhat prodej jízdenek,“ vyjmenoval vedoucí investičního odboru Marek Štefan s tím, že jasněji o podobě území by mohlo být do dvou měsíců. Následně Správa železnic vypíše výběrové řízení na stavitele podchodu. 

„Klíčové pro nás je, že původně nastavené termíny realizace přemostění železnice z ulice Svitavská na Staré Blansko v roce 2022 stále držíme. Na stavbu přemostění je vydané pravomocné územní rozhodnutí, smluvně vyřešené jsou i převody pozemků. Nyní jsme zahájili intenzivní jednání se zástupci Jihomoravského kraje a Státním fondem pro dopravní infrastrukturu, který budeme společně s krajem žádat o účelovou dotaci na zhotovení nadjezdu,“ doplnil Jiří Crha s tím, že na konci příštího roku by měly začít stavební práce na samotném přemostění. Obě stavby je nutné zkoordinovat s plánovanou výlukou trati a modernizací železničního koridoru, který je v plánu na rok 2022.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..