Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Očima občanů

Zeleň v Blansku

Tak jsem si pročítala dotazy na webu BK a zjistila jsem, že v posledních pár letech si lidé stále více všímají toho, jak ubývá zeleně a s tím i chráněné ptactvo, hmyz a veverky v BK, a jsou často devastovány a ničeny i rozhodnutími radnice. Postoj radnice je zarážející, a to zvláště v dnešní době, kdy kvapem mizí lesy, na orné půdě se vesele staví a kořenový systém lesů a stromů je tak chabý, že nedokáže zadržovat ani vodu v půdě. 

Proto mne překvapilo, jak dle stížností mnoha obyvatel v Blansku i na městském webu radnice nechá bezhlavě kácet krásné třicetileté stromy, a to jen na základě stížnosti pár lidí, kterým stromy, cituji – stíní, je z nich bordel a ten padá na chodník a na jejich auta a nebo větve lezou na balkon. Tak já za 50 let života si nepamatuji, že by někomu spadla na hlavu větev ze stromu, bylo auto zasypáno jehličím a listy tak, že by nemohlo odjet nebo někomu prorostla větev stromu do obývacího pokoje. Nicméně, je na odpovědných osobách radnice, aby na tyto trapné stížnosti dokázala rozumně zodpovědět a stromy chránila, tak jak se má. 

Ono se totiž kácí všude, kolem cest, kolem silnic, v sídlištích a to naprosto neopodstatněně. Argument, že strom je starý a může někoho zranit, je nesmysl, to by člověk nesměl ani do lesa. Navíc, všude v zahraničí si starých stromů váží a náležitě o ně pečují, na rozdíl od ČR. Že je strom nemocný, to je taky nesmysl. Můj kamarád lesník se mnou několikrát šel čerstvé pařezy prohlédnout a stromy byly zdravé. 

Jak je tedy možné, že odpovědní pracovníci takto postupují? Mává se tu pak posudky o nebezpečnosti a nemocech stromů, ale těm já nevěřím, bohužel. Pochopím, že strom bude naštípnutý či suchý a pak snad může okolí ohrozit. Ale jinak ne. V posledních cca 7 letech jenom v okolí, kde bydlím, což je oblast pod hřbitovem, došlo k nepochopitelnému vykácení dvou krásných vzrostlých lip, a to bez důvodu – byly zdravé. Asi někomu
stínily. 

Před lety proběhla devastace hřbitova, kde byly zničeny desítky nádherných 30-50letých stromů, které nikdy nikomu nevadily. Tehdy na četné dotazy občanů k tomuto zničení koloritu hřbitova bylo zodpovězeno, že město muselo rychle vyčerpat dotaci na obnovu hřbitova. No jestli je to pravda, pak by za to měl odpovědný pracovník dostat důtku, protože ty nádherné břízy, duby a jehličnany, které tu rostly 50 let, se nahradily pár jakýmisi tenkými stromečky, které nikdy původní dřeviny nenahradí. 

Pod hřbitovem byly totálně oholeny krásné převislé větve starých lip, kam si senioři chodili sbírat květy a listy na čaj. Po každoroční devastaci firmou najatou radnicí si tam senior vyleze tak maximálně s mačkami nebo po štaflích. Dál zde byly skáceny letos spolu se suchými smrky i dvě velké staré jabloně, které měly jedlá jablka – nikdo neví, proč. 

Raději se nebudu ani zmiňovat o jarní a podzimní údržbě firmou najatou radnicí a patrně i pracující podle instrukcí pracovníků radnice. My, obyvatelé v sídlišti, tomu říkáme jarní masakr motorovou pilou. Najede skupina hochů, nejlépe v 7h ráno a vše, co má větve, listy a roste, se řeže a holí tak, že zůstane jen prostřední stonek nebo ještě lépe, oholí se kvetoucí keř až k zemi. Takže rakytníky, šeříky a zlaté deště, které si tu lidé 40 let sázeli, pak vypadají jako po náletu kobylek. Mnohdy jsou vyrvány i nové keříky se slovy, že brání v průjezdu sekačkou. Pikantní však je, že odpadky v trávě a v keřích leží i několik let a suché větve na stromech a spadané v trávě také. No, a protože mně se to nelíbí, a dokonce mi pracovníci asi na příkaz radnice vyrvali i mnou zasazené keříky, vznesla jsem dotaz na jednoho pana místostarostu, proč tomu tak je. Pan místostarosta pravil, že se byl na ta místa podívat a závady neshledal. A vzato kolem a kolem, já a ostatní obyvatelé jsme ty krásné keře a stromky zasadili u našich domů na pozemku města Blanska a vlastně protizákonně, tak se nemám divit, že jsou teď zničeny. 

Aha. Pozemky jsou města Blanska. A kdo je vlastně to tzv. město Blansko a vlastník těchto pozemků? Je to pan starosta nebo místostarosta? Nebo zaměstnanci radnice a dalších úřadů? Já jsem si myslela, že město Blansko jsme my, obyvatelé města, kteří tu žijeme, platíme daně, staráme se o své okolí a není nám lhostejné, co se tu děje s přírodou. Tedy jsem to i já. 

Domnívám se, že radnice by v dnešní době měla být vděčná za každý keř a strom, který si občan města vysadí u svého bydliště a ve volné přírodě na svoje náklady a ne mu ještě házet klacky pod nohy a zbytečně ničit to, co už tu vyrostlo. Podotýkám, že nikdo nenarušuje sázením vodovodní či elektrické sítě nebo vozovky. Pokud by někdo měl dojem, že píšu nepravdu, mám uloženou e-mailovou komunikaci. Nevím, jak kdo, ale já si takto komunikace úředníků s občany nepředstavuji. Doplňuji fotografiemi z tzv. jarního ošetření zeleně a vzkazuji všem: Chraňme přírodu, bez ní nepřežijeme. 

Lenka Tihonová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..