Čtvrtek, 28 března, 2024
Školství

Základní a mateřské školy zahajují provoz

V pondělí 11. května se otevřely dveře základních škol pro žáky devátých ročníků. Školní docházka je dobrovolná, stejně jako pro školáky prvního stupně, kteří mohou do školy nastoupit v pondělí 25. května. V tento den zahájí provoz i mateřské školy. 

Pro zbytek dětí druhého stupně zůstává zachována dálková výuka. Deváťáci se musejí zejména připravit na přijímací zkoušky na střední školy. „K tomu, aby syn nastoupil do školy, nás vedla myšlenka, že na přijímací zkoušky se lépe připraví ve škole než doma. Oba chodíme do práce a odpoledne už není tolik času ani síly na přípravu. Strach z nemoci nemáme, syn dodržuje hygienická pravidla,“ říká Jana Fleková z Blanska. Podle ní se její potomek těšil i na spolužáky, které už třeba nikdy neuvidí, protože se po ukončení povinné školní docházky rozprchnou na různé střední školy a učiliště. 

Čtyři blanenské základní školy navštěvuje dohromady 175 žáků devátých ročníků. V pondělí 11. května jich nastoupilo 144, což je něco málo přes 80 %. Jejich výuka je zkrácena na tři hodiny denně. Ani na prvním stupni nebude probíhat plnohodnotná výuka jako za běžného provozu. 

„V ZŠ Salmova jsme tento týden uvítali alespoň částečné obnovení školní výuky formou návratu žáků devátých tříd do školních lavic. V pondělí 11. května do školy dorazili především žáci, kteří mají před sebou přijímací řízení na střední školy,“ potvrzuje ředitel Základní školy Salmova Josef Škvařil.

Účast na výuce je dobrovolná, ovšem žák musí nastoupit na samém začátku jejího zahájení. Pozdější přihlášení není možné, protože složení skupinek se až do konce školního roku nesmí měnit. Jakmile však začne žák chodit do školy, stává se pro něj docházka povinnou. I tak je možné jej kdykoliv odhlásit, takové rozhodnutí už ale není možné vzít zpět. 

„Ze 34 žáků 9. ročníku se výuky účastní 27 chlapců a dívek. Každý den probíhá tříhodinová výuka ve dvou skupinách za dodržení všech preventivních hygienických opatření, jejichž podrobný soupis obdržely školy prostřednictvím manuálu vydaného ministerstvem školství,“ přibližuje ředitel školy s tím, že těžištěm výuky je především příprava na přijímací zkoušky, které byly z důvodu epidemiologické situace odloženy na 8. června.  

Patnáct vyučovacích hodin za týden je tedy rozvrženo mezi předměty český jazyk a matematika, oba po šesti hodinách. Anglický jazyk pak vyplňuje zbývající tři vyučovací hodiny. Podle ředitele Škvařila byla hned v prvních dnech výuky na všech žácích znát soustředěnost, zaujetí a snaha co nejlépe využít čas k pečlivé přípravě. „Přejeme jim, aby všichni tuto výzvu zvládli na výbornou a úspěšně tak vykročili do další životní etapy spojené se studiem na střední škole,“ dodává Škvařil. 

Ve školách budou v nejbližších týdnech platit zpřísněná hygienická opatření. „Školáci budou muset mít dvě roušky na den, igelitový sáček na jejich uschování, sedět budou v lavici po jednom a učit se budou ve skupinkách o maximálně patnácti dětech,“ popisuje tisková mluvčí města Blanska Pavla Komárková. Žáci nemusí mít roušku na ústech po celou dobu výuky, tedy pokud budou rozesazeni v lavicích. Mimo třídu ji budou muset nosit. Když děti hygienická pravidla opakovaně poruší, škola je může z výuky
vyloučit.

Školy také musí minimalizovat vzájemné potkávání dětí. Žáci by se neměli setkávat s těmi, kteří nepatří do jejich patnáctičlenné skupinky. Z toho důvodu je nutné organizovat příchody do školy a odchody, případně vydávání obědů. „Nebude to standardní výuka tak, jak ji děti znají, nebudou klasické hodiny a přestávky a zvonění v jednom čase. Aby se jednotlivé skupiny co nejméně potkávaly, bude vše nastaveno individuálně, někdo vyhlásí přestávku po třiceti minutách, někdo o pět minut později, jinde budou mít různé časy zahájení výuky,“ vysvětluje vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková.

Rodiče pochopitelně také zajímá, jak se bude řešit situace, pokud by se ve škole vyskytlo nakažení koronavirem. „V případě potvrzení případu COVID u žáka nebo pedagoga bude postupováno dle obecných epidemiologických postupů. Konkrétní situaci musí vždy vyhodnotit pracovníci Krajské hygienické stanice, ti rozhodnou o potřebných opatřeních po zmapování situace a kontaktů infikované osoby. Nedá se tedy dopředu odhadnout, zda by hygienik nařídil karanténu všech dětí ze třídní skupiny, všech žáků školy nebo dokonce i rodinných příslušníků žáků. Škola ani její zřizovatel, tedy město, nebude kompetentní o karanténních opatřeních rozhodovat. Teoreticky se může stát, že o potvrzené infikované osobě ani nebudeme informovaní,“ zmiňuje Skotáková. 

Školy musejí splnit zvýšené požadavky na hygienická opatření; s tím jim pomůže město. „Školám nakoupíme dezinfekci na plošný úklid i Anti-COVID na mytí rukou, pořídíme 47 stojanů na bezdotykovou dezinfekci ke všem vstupům, dodáme i jednorázové rukavice či roušky pro potřeby personálu, nebo bezdotykové teploměry tak, aby bylo možné žákům v případě potřeby změřit teplotu. Očekáváme, že celkem tato opatření přijdou na 400 až 450 tisíc korun. Nákupy se zaplatí ze speciální položky, kterou rada vyčlenila na boj s koronavirem,“ upřesňuje starosta Blanska Jiří Crha

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..