Pátek, 29 března, 2024
Sport

Květnový závodní maraton také podlehl

Tradičně silně obsazený květen, nabízel na začátku sezóny pestrou směsici závodů napříč celým okresem. Teď máme květen za dveřmi a situace je diametrálně odlišná. Onemocnění COVID – 19 je tu stále s námi a dopadá i na běžecký sport a sportovní akce s ním spojené. Jak již bylo zmíněno dříve, tak došlo k přesunutí Boskovických běhů na 6. září. Pro další závody však mají přijatá opatření podstatně horší dopad. Jejich pořadatelé přistoupili k jejich úplnému zrušení.

  Ač to z médií vypadá velmi optimisticky a počty nově nakažený osob nepřekračují za poslední dny více jak stovku, tak návrat do normálního způsobu života je ještě kdesi v dáli. S tím normálním způsobem života jsou spojené i kulturní a sportovní akce, které jsou však pro případné šíření viru tím největším oříškem. V současné době se hovoří o tom, že bychom se jich mohli dočkat od 25. května, ale otázka je v jakém rozsahu a za jakých podmínek. Proto jsme v úzkém kontaktu s řediteli závodů a průběžně řešíme stávající situaci. Jeden březnový a dva dubnové závody již onemocnění podlehly a bohužel květnových závodů se to také dotklo. 

Boskovické běhy, vzhledem ke svému rozsahu svůj termín již s předstihem změnily. V Boskovicích se bude závodit v neděli 6. září a my pevně věříme, že se závodit skutečně bude.

Dalším nejbližším závodem v květnu byl úvodní díl jarní části Hraběnka cupu. V úterý 5. května se mělo běžet z Horní Lhoty do Petrovic. Následovat měl 12. května běh ze Skalního mlýna na Horní můstek a 19. května se mělo běžet z Ráječka do Petrovic. Ani jarní část Hraběnka cupu se letos nepoběží. V rámci komunikace s Míšou Havlíkovou a Honzou Raškou padla i určitá varianta individuálního běhu na těchto tratích, kdy běžci by mohli trasy absolvovat v rámci tréninku. Dosažené výkony by pak sdělili pořadateli a ten by z těchto dat vytvořil „výsledky na nečisto“. S ohledem na současný stav jsme tuto variantu nedoporučili a proběhne tedy pouze podzimní část. Ta je naplánována na 1., 8. a 15. září 2020.

Velkou ránu utrpěl i Běh Černou Horou. Letos byl naplánován již 62. ročník, a pokud mě znalost historie tohoto závodu neklame, tak jej dokázala přerušit jen druhá světová válka. Ředitel závodu Jarda Žáček nám ke zrušení letošního ročníku napsal toto: „Letošní Běh Černou Horou v plánovaném termínu nebude a ani jsme se moc nezabývali otázkou jeho přeložení. Situace je nejasná a jakmile se to uvolní budou na řadě běhy další. Nemá cenu se tlačit do termínů jiných závodů.“ Závěrem popřál všem běžcům, ať se jim vir vyhne. S tímto přáním nezbývá než souhlasit a věříme, že příští ročník proběhne bez komplikací.

Běžecký květen měl být završen v neděli 31. května v Ostrově u Macochy. Devátý ročník Šamalíkovy míle však také nebude. Tedy alespoň v květnu. Byť už se termínově nachází v období, které bude volnější, ale nikdo dnes neví, jaké budou pro sportovní akce pravidla. Ředitel závodu Karel Hasoň sdělil, že v původním termínu se závod určitě neodehraje. Zda se bude konat někdy později, třeba na podzim, záleží na tom, jak se vyvine situace. Zejména s ohledem na případnou kolizi s termíny jiných závodů.

Již teď jsme v kontaktu s řediteli červnových závodů, a co nevidět budeme kontaktovat i ředitele závodů červencových. Zda se některý ze závodů v červnu uskuteční či nikoli vás budeme co nejdříve informovat.

Běhu zdar a viru zmar.

Za Okresní běžeckou ligu, 

Jiří Vrtílka, ředitel
foto archiv OBL, www.oblblansko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..