Čtvrtek, 28 března, 2024
Úvodníky

Úvodník: Hyenismus, nebo nedbalost?

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Zničená květinová výzdoba u čerstvých hrobů na blanenském hřbitově už potrápila několik pozůstalých. Nyní není řeč o ukradených květinách, věncích či vázách, jak se to bohužel běžně děje již dlouhá léta nejen na místním hřbitově. Řeč je o zdevastovaných věncích a další výzdobě. U hrobů zůstávají stonky bez květů. 

Před časem jsme v Monitoru otiskli článek, v němž autor upozorňoval na tuto skutečnost. Květiny na pohřeb stojí několik tisíc a jsou zničeny dřív, než stačí uvadnout. „Přicházíte k hrobu. Teď si zkuste představit, jak se můj strýc, o němž teď vyprávím, cítil, když zjistil, že všechny růže, co zdobily hrob, byly do poslední odcizeny. Když na hrobě svojí matky našel pouze hromadu zeleného listí, které zbylo z těch přenádherných kytic a věnců za tisíce korun. Jako třešničku na dortu nechal vandal na hrobě ostříhané stonky – to si zřejmě stihl růže u našeho hrobu i upravit a sestříhat. A proč by to po sobě uklízel, vždyť ve srovnání s celou tou krádeží je kupička odpadu nepatrný prohřešek. 

Představte si tu bezmoc, kterou cítí naše rodina. Ten vztek z bolesti, který není komu směřovat. Na hřbitově, kde nejsou bezpečnostní kamery, totiž těžko dohledáte, kdo je za tu drzou spoušť zodpovědný. Že se něco takového přihodí zrovna na tak pěkném a udržovaném hřbitově, jako je ten v Blansku, jen těžko uvěřit,“ psal autor článku. 

V následujícím vydání se přidal další čtenář se svou zkušeností, která byla velmi podobná. „Z kytice zbyla hrst jehličí a stuha,“ zmínil.

Ovšem po zveřejnění těchto příspěvků se v redakci Monitoru začaly množit telefonáty, z nichž vyplynulo, že tuto neplechu mají na svědomí srnky, které se dostanou na hřbitov z nedalekého hájku dírami v plotě. Okusují květy čerstvých rostlin, které jim velmi chutnají.

Vznesli jsme tedy dotaz na městský úřad, zda o těchto srnčích hodech vědí a jestli to se zaměstnanci nějak řeší. Tisková mluvčí města nám sdělila, že plot se od začátku roku se opravoval již čtyřikrát; poslední oprava proběhla minulý týden v pátek. Zjistilo se, že srny drátěný plot vychylují vlastní vahou a následně jej podlézají. Nejvíce jim chutnají květy růží. Nyní by měla být všechna problematická místa opravena a navíc se předpokládá, že budou mít srnky již dostatek potravy ve svém přirozeném prostředí. 

Nakonec je snad dobře, že tuto neplechu neprovádí žádný vandal. Že mezi námi nežijí takové hyeny, které jen tak z nudy ničí květiny z posledního rozloučení. Ovšem nešlo i tomuto řádění lesní zvěře dříve předejít? Jeden z čtenářů totiž uvádí i konkrétní datum pohřbu a následně zničené výzdoby – 30. ledna. Nechci nikomu křivdit a tvrdit, že se díry opravovaly až teď; možná se to řešilo průběžně, ale nevyřešilo se zcela. Srny evidentně řádily celou zimu (možná i v zimách minulých). Pochybuji, že pokud by se jednalo o soukromý majetek, nezasáhl by jeho majitel nějak definitivě, aby se situace neopakovala. 

Nezbývá, než doufat, že příští zimu už s tím budou zaměstnanci města počítat a vymyslí něco, co by návštěvám lesní zvěře na hřbitově zcela předešlo. Možná by ovšem nějaká ta kamera neškodila i tak; mnoho krádeží přece jen mají na svědomí zloději.

Marie Kalová

3 komentáře: „Úvodník: Hyenismus, nebo nedbalost?

  • Ano….srnky opravdu na hřbitov chodí….což mám potvrzený z důvěryhodného zdroje. Ale plot
    nevychylují svou vahou….přístup mají v místech, kudy jim to bohužel umožňují před vlezlý zloději.
    Takže je potřeba je nějakým způsobem odradit…..a to je instalací kamer!
    Bylo by příjemný zjištění, že patřiční lidé se konečně odhodlají věc řešit ku prospěchu hlavně všem
    pozůstalým, protože mít navíc k bolesti ze ztráty milovaného člověka…ještě bolest z neúcty k
    pohřbenému, je fakt na infarkt!!!

    Reagovat
  • Článek mě velice pobavil a myslím, že i mnoho myslivců. Že by si srnky vybíraly jen růže??? A že by jim chutnali i stonky s trny??? Že by byly na nich tak závislé, že by opakovaně bouraly plot? Tomu opravdu nevěřím, nehledě na to, že na našem hrobě zůstala kupička úhledně zastřižených stonků. A proč žerou jen růže, proč ne zelené z věnců když jsou tak hladové?? Proč po nich v čerstvě zahrabaném hrobě nezůstaly stopy po kopytech nehledě na to, že srnky jsou jak sekačky, když začnou jíst za nimi zůstávají okamžitě bobky, ale ten jsem na hřbitově neviděla ještě ani jeden. To že se na hřbitově krade je dlouho známá věc, ať to jsou čerstvě zasazené macešky, svícny atd… Plot je také vidět, že je sešlapaný vandaly a ne vyvrácený od zvěře. To by na tom plotě byly chlupy. Město by se mělo hluboce zamyslet, připadá mi to, že možná někoho krejí nebo to nechtějí moc řešit. A pokud to dělají srnky, chci důkaz v podobě fotografií. Srnky na hřbitově je raritka a určitě (kdyby je někdo potkal) hned by je vyfotil a dal při nejmenším na facebooku.
    Souhlasím s předešlým komentářem. Město se zříkává zodpovědnosti místo toho, aby to řešilo a nám pozůstalým zbývá v srdci nejen smutek ze ztráty blízkého, ale i vztek z nečinnosti a lhostejnosti.

    Reagovat
  • Přečtení článků Monitoru oživilo i moji smutnou vzpomínku na bezmoc a zlost u hrobu rodičů.
    Pár dní po pohřbu maminky, hrob, který byl ozdoben velkou kyticí a dalšími krásnými květinami, vypadal přesně tak, jak už bylo popsáno v předešlých číslech. Do očí se mně draly slzy a v hlavě se přehrávaly scénáře, jak by dopadl pachatel tohoto řádění, kdybych ho přistihla.
    K napsání mého příspěvku na toto téma mě vyprovokoval minulý článek.
    I já jsem slyšela od více lidí, že hřbitov navštěvují srnky. Ale nevěřím, že by to po jejich hodování na smutečních kyticích, vypadalo takto. Srnky by ukusovaly jen květy. Určitě by jim nechutnaly stonky. Nerozstříhávaly nebo neodřezávaly by je tak, že zůstala jen část. Na tom, co zbylo, bylo jasně vidět, že jsou stonky zkrácené, květiny si někdo upravil. A určitě by nesežraly i dráty, a že by měly takový hlad, že by nepohrdly ani umělou květinou, to už teda vážně pochybuju.
    Zajímavé je sdělení, že zaměstnanci městského úřadu o tomto hodování vědí a letos už několikrát opravovali plot. Srnky údajně chodily na hřbitov i minulém roce a nejen v zimě, takže řešení problému asi přišlo pozdě. Už si na hřbitově zvykly a zalíbilo se jim tam. Jak je vidět oprava nebyla dostatečná, ale nikomu to nevadí, protože se počítá s tím, že když bude tepleji, už se mlsat nebude. Tím je téma „Hyenismus“ vyřešen? Všichni jsou spokojení?
    Já teda ne. Akorát mám pocit, že se někomu to, že lidi se probudili a začali upozorňovat na srnky, dost hodí. Našel se viník.
    Skoro to vypadá ( nechci nikoho obviňovat ), že pravý pachatel je dobře znalý dění při organizování pohřbů. Vůbec se neřeší bezpečnostní kamery, které by mohly ledacos prozradit.
    Moc bych si přála, abych chodila na hřbitov zavzpomínat na rodiče s hezkou kytičkou, která jim tam zůstane i po mém odchodu.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..