Sobota, 27 dubna, 2024
Radnice

Participativní rozpočet: lidé mohou podávat návrhy

Šest set tisíc korun. To je částka, která je i letos vyčleněna v městském rozpočtu na investici, již navrhne kdokoli z řad veřejnosti a blanenští obyvatelé si ji odhlasují. Navrhovatel ani nemusí mít trvalé bydliště v Blansku, podmínkou je pouze věk osmnáct let. Aby však byl projekt zařazen do hlasování, musí být písemně podpořen nejméně dvaceti blanenskými občany staršími osmnácti let. 

Další podmínkou je, aby měl projekt lokální charakter, byl v souladu s Územním plánem a Strategickým plánem rozvoje města a byl realizovaný na pozemcích ve vlastnictví města. Následná realizace vybraného projektu bude v režii města Blanska. Každý člověk může podat maximálně dva návrhy.

„Možnost přihlášení jsme chtěli spustit co nejdříve, tak, aby navrhovatelé měli dostatek času s projekty seznámit veřejnost a získat pro ně podporu, ale také aby měli čas konzultovat podobu navrhovaného projektu například s odborníky na městském úřadě. Tím mohou zajistit, že se do hlasování dostanou věci, které mají reálnou šanci peníze získat,“ vysvětluje místostarosta Blanska František Hasoň.

Loni získal největší počet hlasů projekt na zastřešení postranních částí sportovního areálu na Těchově. Hlasovalo pro něj 512 lidí. V této době by měly být hotové všechny podklady pro zahájení územního a stavebního řízení. „Počítáme s tím, že během prázdnin by se mělo začít stavět,“ uvádí Hasoň.

Město však nakonec podpoří i projekt, který skončil na druhém místě se 184 hlasy, a to rozšíření dětského hřiště u kruhového objezdu na Bezručově ulici. Přibude prolézací housenka Smíšek, houpačka s hnízdem a kolotoč o průměru 1,6 metrů. Dětem budou k dispozici nejpozději od poloviny května. „Rozhodli jsme se hřiště rozšířit a použít na to prostředky z jiných položek rozpočtu; myslíme si, že nové herní prvky v centru města zejména rodiče s malými dětmi ocení,“ míní starosta Blanska Jiří Crha. 

Letošní návrhy je možné podávat do 14. září. Poté úředníci zkontrolují formální správnost – dodržení základních požadavků. Příslušné odbory městského úřadu posoudí realizovatelnost návrhu. V případě potřeby dopracovat návrh bude mít jeho autor deset dní na úpravy. Nebude-li návrh ve stanoveném termínu doplněn, bude vyřazen. Hlasování by se mělo uskutečnit v říjnu. Nově bude možné se do ankety zapojit i přes mobilní rozhlas. 

-r-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..