Pátek, 19 dubna, 2024
RadniceRozhovory

Ivo Polák: Zdraví kohokoliv je na prvním místě

Foto Michal Záboj

Zajímalo mne, jak nyní funguje naše radnice, jak ovlivnila současná krize práci blanenských úředníků, jaké budou dopady vládních opatření na chod našeho města. O současnosti s výhledem do budoucna jsem si povídal s místostarostou města Blanska Ivo Polákem.

Jak moc ovlivnila vládní opatření práci na radnici? Máte nyní více práce?

Vládní opatření, jako všude, ovlivnila práci na radnici, a to ať již ve smyslu dodržování karanténních opatření, tak i v omezení styku s veřejností. V úřední dny je přesto zachován styk s občany, a to od 14.00 do 17.00 hod. Ale i zde byla učiněna prosba směrem k veřejnosti, aby návštěvu úřadu omezila pouze na neodkladné záležitosti.  Na radnici se od počátku vyhlášení nouzového stavu schází Bezpečnostní rada, Krizový štáb a pravidelně každý den probíhají jednání vedení města a dalších zainteresovaných vedoucích odborů MěÚ k aktuální situaci.

Předpokládám, že se vedení města nezabývá pouze současnou krizí.

Vedle řešení krizové situace související s infekční nákazou se snažíme jako samospráva v rámci opatření normálně fungovat. Zasedá Rada města, řešíme neodkladnou běžnou agendu v rámci odborů. To znamená, že pracujeme i na plnění investičního plánu a dalších věcech, které jsou nezbytné pro chod města.

Je možné, že v důsledku vládních opatření budou městu letos odebrány některé již slíbené dotace?

Zatím nemáme žádné signály, že by se uvažovalo o zrušení dotačních programů nebo již   přislíbených dotací. Ale v této chvíli nikdo nemůže s jistotou říci, jak se bude situace dál vyvíjet. Jak mimořádná situace a opatření budou mít ve finále velké dopady na ekonomiku a co z toho bude vyplývat pro samotné obce a města.

Městský úřad má pouze dva zkrácené úřední dny. Co dělají úředníci ve zbytku pracovní doby?

Úřední dny jsou zkráceny, ale zaměstnanci normálně fungují a jsou k zastižení denně také telefonicky či e-mailem. Na vyžádání rozesílají potřebné podklady e-mailem a sbírají podané písemnosti, které občané umístí do poštovních schránek na některé z budov úřadu. Další jsou zapojeni do projektu Město šije a pomáhají při distribuci a přípravě materiálu dobrovolníkům a poté při distribuci hotových roušek.

Tvoří se před úřadem fronty?

Jak jsem uvedl výše, pro veřejnost fungují dva úřední dny, pondělí a středa, s omezenou dobou a veřejností jsou využívány v omezené míře. Nezaznamenal jsem, že by se tvořily fronty. Lidé opravdu chodí vyřizovat v době karantény ty nejnutnější záležitosti, za což bych jim chtěl poděkovat.

Kolik úředníků muselo zůstat doma?

Co se týká počtu úředníků, kteří nechodí do zaměstnání, je jich v tuto chvíli asi osmnáct. Jsou to ti, kteří jsou na OČR, to souvisí s uzavřením škol a přerušením školní docházky, nebo mají pracovní neschopnost.

V neděli 22.3. jste rozdávali v budově městského úřadu respirátory. To je docela pružné řešení, pokud vím, jednali jste v podstatě ihned…

Jakmile dorazila první zásilka prvních respirátorů z Krajského úřadu Jihomoravského kraje, ihned začala jejich distribuce. Tisícovka putovala do nemocnice, další tisícovka byla rozdělena mezi praktické i ambulantní lékaře, stomatology a lékárníky na Blanensku v rámci obce s rozšířenou působností.

Zdravotnictví je v této situaci důležitá oblast, a proto první zásilka respirátorů směřovala prioritně právě sem. Doufáme, že další zásilky budou následovat. Blansko také spustilo projekt Město šije. Nakoupilo materiál a hledá další dobrovolníky na šití roušek. Stovky kusů už radnice během uplynulého týdne dodala do nemocnice a pečovatelkám. Šily je místní firmy i dobrovolníci, které po dohodě s městem koordinovala blanenská farnost.

Které velké kulturní či sportovní akce jsou už nyní zrušeny? 

Existují daná opatření vyhlášená vládou. Proto musela být zrušena nejen sportovní utkání a kulturní akce jako koncerty, vystoupení a společenské události, ale v rámci dodržení opatření v rámci karantény byla rovněž uzavřena sportoviště. Z akcí města bude zrušeno Zahájení turistické sezóny, Pálení čarodějnic a  do odvolání veškeré akce, které pořádá KSMB a další příspěvkové organizace města. Co se týká dalších tradičních událostí, které pořádá město nebo jiní organizátoři v následujících měsících, je těžké odhadnout, jak se bude situace vyvíjet, zda budou rozvolňována dosavadní opatření a v jakém časovém sledu. 

Osobně si myslím, že může být ohrožen termín pořádání YDWR i Morava park festu, i když si to určitě nikdo nepřeje.

Jaké dopady bude mít podle vás současný stav na naše město?

Dopady se dají v současné době jen hrubě odhadnout. Bude záležet, jak dlouho bude platit nouzový stav, karanténní opatření, a v jaké míře. Od toho se odvíjí pak především fungování služeb a celé ekonomiky. 

Určitě jako město zaznamenáme propad v oblasti příjmů a je jen otázkou, o kolik. Hovoří se v odhadech o čísle okolo 10 %, což znamená pro naše město kolem 30 mil. korun. Celkové dopady se však mohou přesně určit až po skončení tohoto mimořádného stavu.

Co vám osobně stav nouze vzal a co naopak dal?

Mně osobně paradoxně tento stav více dal, než vzal. Na jedné straně je to absence volného pohybu a určité omezení věcí, na které byl člověk zvyklý a bral je doposud jako samozřejmost. Až v těchto situacích si to člověk uvědomí. Na druhé straně mně tento stav umožnil trávit více času s rodinou, dělat práci na zahradě a kolem domu, na které mám jinak málo času. Také mě donutil přemýšlet nad žebříčkem stanovených hodnot v životě člověka, kdy se jednoznačně potvrdilo, že zdraví kohokoliv je bezkonkurenčně na prvním místě.

Co je podle vás v těchto dnech nejdůležitější?

Jsem přesvědčen, že v těchto dnech je nejdůležitější dodržovat stanovená opatření, hygienické návyky a být zodpovědný sám k sobě i k druhým. Nikdy v minulosti jsme se s takovou situací nesetkali, museli jsme ze dne na den změnit svoje návyky a zvyknout si na různá omezení. 

V těchto chvílích jsou také velmi důležité projevy solidarity. Solidarity mladých se seniory, s potřebnými, se všemi, kteří zajišťují chod společnosti, mezi sebou samými. Je vynikající, že tyto projevy se v našem městě dějí, ať již dobrovolnickým šitím roušek či jakoukoliv jinou formou pomoci. Všem těmto lidem a hlavně těm, kteří stojí v první linii boje proti této nákaze bych chtěl za to moc a moc poděkovat.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..