Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Blansko

Do pomoci potřebným se zapojili také místní skauti

Ve chvíli, kdy ústředí Junáka oficiálně pozastavilo skautskou činnost na bázi organizování dětí ve skupinách, rozhodli se blanenští skauti pro změnu organizovat svoje dospělé členy. V koordinaci s farností sv. Martina a městem spustili systém pomoci těm, kdo ji v době současných vládních opatření potřebují. 

Aktuálně se zabývají zejména třemi oblastmi, a to je nákup seniorům, zajištění roušek a hlídání dětí. „Jde o pomoc lidem, kteří musí do práce, ale nemá se kdo postarat o jejich děti, protože školy a školky jsou zavřené. Dále o podporu seniorů, ale i rodin, které nějak podobně zasáhlo omezení pohybu osob, a potřebují pomoc s nákupem jídla, léků, odbavení pošty aj. Projekt je propojený s odborem sociálních věcí, některé požadavky jdou přímo přes ně, některé jim přeposíláme. Našimi dobrovolníky pokrýváme ty krátkodobé a praktické úkoly,“ vysvětluje jeden z koordinátorů blanenských skautů a dobrovolníků Miroslav Martinek. 

V době, kdy vláda vydala nařízení nosit roušky, kdykoliv vyjdeme z domu, byl těchto ochranných pomůcek naprostý nedostatek. Chyběly seniorům i rodinám s dětmi. Společně s dílčím projektem „Město šije“ se podařilo zajistit základní roušky pro nemocnici a ostatní pracovníky, kteří jsou v každodenním kontaktu s lidmi. Poté nastal čas distribuce všem občanům nad pětašedesát let. 

„Snažíme se ale zároveň šířit myšlenku, že hlavní a zásadní je co nejméně vycházet ven. Při předání roušek tedy zároveň nabízíme zejména starším občanům, že jim vše potřebné a neodkladné zařídíme. Podle mne je zřejmé, že v této situaci všichni, kteří mohli, spojili síly, aby pomohli sobě i ostatním. Dobrovolnické šití roušek má obrovskou kapacitu. Nechci tvrdit, že jsme celé Blansko nějaká super komunita, nebo velmi ohleduplní, ale fakt je, že společně máknout umíme, a opravdu cítím, že na té ohleduplnosti všichni pracujeme,“ říká Martinek. 

Projekt se rozšiřuje. Momentálně o kreslení obrázků seniorům

Pomoc však podle dobrovolníků není jen o zajištění dostatku roušek a o nákupech. „Mimo shánění nákupů, vyzvedávání léků a prosby o roušky tu byl krásný příběh jedné postarší paní, která zavolala na telefonní linku do knihovny a prostě si chtěla jen chvilku popovídat. Když se takhle zpomalí svět, člověk si uvědomí, čemu vlastně dáváme přednost a kolik takto potřebných je pořád kolem nás. Tak věříme, že se nám podaří mít oči dokořán i poté, co vyjdeme z karantény,“ zamýšlí se skaut, který se v rámci projektu zabývá tvorbou obsahu portálu www.pomahameblansku.cz, správou systému, sdílení dat. 

„Nyní nastupuje téma sociálního odloučení a takzvané „ponorky“. Projekty pro jeho prevenci jsme již spustili. Proto je naším cílem šířit dobrou náladu a podporovat lidskou komunikaci. Z iniciativy blanenského faráře Jiřího Kani jsme spustili malování obrázků dětmi. Tyto pak distribuujeme spolu s nákupy apod. například seniorům. První zapojení jsme spustili ve skautských dětských družinách, ale momentálně se už zapojuje i široká veřejnost,“ popisuje Martinek s tím, že sběrným místem pro obrázky, které děti namalují, je schránka blanenské knihovny. Kdokoliv do ní může vhodit obrázky, které děti namalují.

Téma sociálního odloučení bude pravděpodobně s postupem času ještě více aktuální a bude narůstat. Pokud se objeví nějaký speciální požadavek, jsou dobrovolníci schopni jej řešit díky široké provázanosti s ostatními organizacemi. 

Do pomáhající činnosti se tedy kromě skautů zapojili i další dobrovolníci. Je jich v současné době dostatek, nebo tým přivítá i nové pomocníky? „V tuto chvíli nikdo přesně nevíme, v jakém časovém horizontu bude naše pomoc potřebná a v kterých odvětvích se ještě zapojíme. Z tohoto důvodu jsme rádi za každého nového pomocníka, který zároveň při registraci vyplní, čím by se mohl zapojit a tím i často přinese svůj nový pohled na věc,“ vyzývá případné zájemce o dobrovolnictví spolukoordinátor projektu Pomáháme Blansku. Dobrovolníci i lidé s žádostí o pomoc se mohou hlásit prostřednictvím formuláře na webových stránkách projektu, případně non stop na telefonních číslech 777 485 565 nebo
775 970 030. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..