Čtvrtek, 28 března, 2024
Knihovna

Beseda: Děti a rozvod – jak jim ho usnadnit

Poslední století otřáslo snad všemi tradičními hodnotami a stranou neponechalo ani manželství. Ve 30. letech minulého století skončilo rozvodem jedno manželství ze sedmi, v 60. letech to už bylo jedno ze čtyř, v dnešní době se rozpadá každé druhé manželství, přičemž jich hodně nepřežije ani druhé výročí svatby. U příležitosti Národního týdne manželství, který již tradičně probíhá ve Valentýnském týdnu, se odborníci i veřejnost každoročně zamýšlí nad významem manželství a probíhá řada akcí, které se snaží ideu dlouhodobých vztahů podpořit.

Přes letitou tradici instituce manželství a přes nesporné přínosy stabilních partnerských vztahů se stále častěji vztahy rozpadají a lidé se vydávají hledat své štěstí jinam. Dopřávají si druhé i třetí šance v naději, že v dalším vztahu se vyhnou předchozím chybám a celkově si polepší. Hodnoty se relativizují, hledají se alternativy. Je to přirozený vývoj, který lze jen těžko zastavit. Tichými svědky tohoto hledání jsou naše děti.

To, že se rozvody pomalu ale jistě stávají normou, bohužel neznamená, že jsou pro naše děti méně bolestivé. Ohledně psychologických důsledků rozvodu na dítě panuje stále mnoho otázek: Existuje rozvod šetrný k dětem? Jak se děti cítí a co nejvíce potřebují během rozvodu a v prvních letech po rozvodu? Ponesou si děti následky rozvodu do dospělosti? Jak je možné minimalizovat ztráty? Odpovědi na tyto a další otázky nabídnou pracovníci blanenské poradny pro rodinu v rámci besedy na téma: „Děti a rozvod – jak jim ho usnadnit“.

Akce se uskuteční v prostorách Městské knihovny Blansko ve středu 12. února 2020 od 17 do 19:30 hod. Cílem besedy je seznámit veřejnost s možnostmi, které máme jako rodiče, jak dětem účinně pomoci projít tímto náročným životním obdobím. Současně bychom rádi veřejnost seznámili se způsobem, jak s tímto tématem nakládají psychologové, když pracují s dětmi v rozvodové situaci: co mohou rodiče od spolupráce s psychologem očekávat, jak může dítě ze spolupráce s odborníkem profitovat, ale současně také jaké jsou limity odborné pomoci, co spolupráci s terapeutem narušuje a čeho se vyvarovat, aby mělo dítě ze spolupráce maximální užitek.

Podrobné informace o této akci a také o službách poradny naleznete na internetové adrese www.blansko.cz/poradna. Telefonický kontakt na Poradnu pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy je 516 413 524, 775 870 667. Více informací o Národním týdnu manželství naleznete na www.tydenmanzelstvi.cz.

Gabriela Nečasová, vedoucí Poradny

Jeden myslel na “Beseda: Děti a rozvod – jak jim ho usnadnit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..