Pátek, 29 března, 2024
BlanskoNemocnice

Blanenská nemocnice ruší oddělení nukleární medicíny

Nemocnice Blansko

Pacienti s nádorovým onemocněním štítné žlázy přijdou o možnost léčby v blanenské nemocnici. V polovině letošního roku vedení nemocnice zruší oddělení nukleární medicíny. V uvolněných prostorách vzniknou nová lůžka pro rehabilitační oddělení.

Rada města Blanska tuto záležitost schválila na úterním zasedání. Vedení nemocnice předložilo radním výsledky analýzy, z níž jasně vyplynulo, že provozování tohoto oddělení není dále udržitelné ani perspektivní z několika hledisek. Lůžek akutní a následné rehabilitační péče je naopak v regionu nedostatek a budou pro blanenský okres přínosnější.

Důvodem zrušení nukleárního oddělení je končící životnost přístrojů používaných k vyšetření pacientů a především zpřísňující se legislativní podmínky pro nakládání s radiofarmaky. Z toho důvodu by muselo dojít k výrazným stavebním úpravám a investici v minimální výši osmnácti milionů korun. Ani ty by však neumožnily poskytnutí péče ve stejném rozsahu, jaký je k dispozici ve specializovaných centrech. Ta se nacházejí zpravidla ve fakultních nemocnicích.

„Úvahy, jakým způsobem se budeme chovat k investici, jsme vedli už asi dva roky. Definitivní tečkou byla v polovině minulého roku kontrola ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, která definovala nedostatky ve stavební části; pro získání dalšího osvědčení by byly nutné rozsáhlé stavební úpravy, s kterými jsme nepočítali. Investici takového rozměru jsme považovali za nevhodnou,“ vysvětluje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Nemocnice Blansko je jediným zařízením regionálního typu v zemi, které provozuje oddělení nukleární medicíny. „Tomuto typu nemocnice tahle péče vlastně nepřísluší, v regionálních nemocnicích je podle nás potřeba zajišťovat péči zejména pro lidi z regionů. Nemocnice Blansko se profiluje péčí v oblasti neurovaskulárních chorob, oborů neurologie a rehabilitace. Jejich potřebnost stále narůstá, i proto jsme se při vypracování analýzy přiklonili k přechodu na lůžka rehabilitační péče,“ uvádí Danihelková s tím, že ambulantní část nukleárního oddělení funguje od roku 1974 a lůžková od roku 1985.

Pacienti při léčbě dostávají do těla radioaktivní látku a následně jsou hospitalizování přibližně tři týdny do doby, než se takzvaně vyzáří. Na oddělení nukleární medicíny v Blansku jsou hospitalizovány přibližně dvě stovky pacientů ročně.

Podle ředitelky nemocnice se z větší části jedná o nemocné z širšího okolí; z Blanenska jde pouze o několik jednotlivců za rok. Využití lůžkové kapacity se pak pohybuje mezi čtyřiceti a padesáti procenty, přičemž stejná obsazenost lůžek je i v dalších specializovaných centrech tohoto typu v zemi. „To znamená, že pacienti, kteří by mohli být hospitalizováni u nás, bez problémů najdou místo v jiných zařízeních v okolí a bude o ně dobře postaráno,“ ujišťuje ředitelka nemocnice.

Nemocnice Blansko se profiluje péčí v oblasti neurovaskulárních chorob, oborů neurologie a rehabilitace, její potřebnost stále narůstá, i proto se vedení nemocnice při vypracování analýzy přiklonilo k přechodu na lůžka rehabilitační péče.

-mka-

Více podrobností se dočtete v tištěném vydání Monitoru

3 komentáře: „Blanenská nemocnice ruší oddělení nukleární medicíny

  • Co je to za bordel? A kam jako mám teď jít? V Blansku byla péče na úrovni to fakt nechápu.

    Reagovat
  • No a teď budou met pacienti co chodí na chemo jezdit do Brna to je bordel

    Reagovat
    • Vážená paní Konečná. V Blansku se žádná chemoterapie nepodává. Tak nešiřte zbytečně paniku.
      Hospitalizovaným pacientům s nádorem štítné žlázy se podávají na ONM radioaktivní zářiče. Počet nemocných na 100 000 obyvatel je 11 za rok. Zkuste si spočítat, kolika pacientů ročně pochází z okresu Blansko a zda by se investice ve výši 20 000 000 vyplatila. Děkuji.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..