Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Na kávě s...

Na kávě s Hornolhotskými maminkami

Rozhovor s tolika ženami naráz jsem dělala poprvé. Sešlo se jich šest, ale celou základnu Hornolhotských maminek v současné době tvoří devět žen, které všechny stály u zrodu tohoto seskupení. Iva Juračková, Lenka Součková, Renata Hoderová, Jana Pernicová, Jitka Feiková, Silvie Nováková, Miluška Šurá, Míša Fleková a Sylvie Štěpánková.

Jak dlouho v Horní Lhotě působíte? 

V roce 2010 jsme se začaly scházet z jednoho prostého důvodu. Měly jsme malé děti, takže jsme je chtěly víc družit a tmelit, protože se zrušily nejprve základní a posléze i mateřské školy a tato provázanost zcela zanikla. Nechtěly jsme, aby jen seděly u počítačů. Jelikož tenkrát v Horní Lhotě nebyl žádný vhodný zastřešený prostor, fungovaly jsme hlavně při venkovních aktivitách, jako jsou dětské dny, Mikuláš, vycházky do lesa. Když jsme se potřebovaly schovat, začaly jsme chodit do malé místnosti v budově Občanské aktivity HL. 

Tenkrát nás nebylo moc, v podstatě jen zakládající členky a naše děti. Tato malá místnost nám ale později přestala stačit, protože se začaly připojovat další děti včetně rodičů z Horní Lhoty i okolí. Takže jsme začaly usilovat o nějaké větší prostory. Šly jsme za tehdejším starostou Blanska Ing. Toufarem, který nám přislíbil pomoc. Ta spočívá zejména v tom, že město Blansko Občanské aktivitě v Horní Lhotě dodnes přispívá na nájem v suterénu budovy, kterou v současné době vlastní společnost Cergo. Za tyto prostory, v nichž fungujeme od roku 2011, jsme moc rády, protože v Horní Lhotě není žádný kulturní dům, ani nic podobného. V průběhu let naše činnost nabyla větších rozměrů a máme i krásné vlastní logo, které nám vytvořil výtvarník z Dolní Lhoty Libor Bartoš. Vystihuje naprosto zřetelně naši činnost.

Jak vypadá typická Hornolhotská maminka? Čím se vyznačuje? 

Chodí do práce a veškeré činnosti spojené s naším spolkem dělá ve svém volném čase často na úkor rodiny s vyplazeným jazykem na vestě, zdarma, ale ráda. 🙂

Mnohdy jsme si říkaly, že to děláme pro naše děti. Pak nám to jednou došlo a uvědomily jsme si, že ty naše děti jsou na tom neustále bity. „Počkej, teď musím obsloužit jiné děti, počkej, musím jít něco vyřídit…“ Ale tím, jak rostou, už samy vidí, že to nějakým způsobem funguje a chtějí se samy zapojovat. Snažíme se jim ten vzorec předat, aby pochopily, že když někoho potěší, můžou z toho mít i ony radost. 

Co se tedy u vás v průběhu týdne děje? 

Prostory sálu využíváme naplno. Každé odpoledne se tady cvičí. Jedno dopoledne v týdnu sem chodí maminky na rodičovské dovolené s malými dětmi a jednou týdně se tady schází děti na street dance. O víkendu se tu tančí flamenco a hraje se ping pong. Dále zde děláme různá příležitostná tvoření s dětmi, většinou v pátek odpoledne – tematicky k danému období – dlabání dýní, vánoční a tříkrálové dílny apod. Kromě toho také pořádáme workshopy pro dospělé. Pečeme perníčky, pleteme košíky z pedigu, malujeme na hedvábí… 

Při pravidelných aktivitách pro děti se nám to tady navíc pěkně prolíná mezigeneračně, děti často přijdou s babičkami. 

Akce pojímáme hodně podomácku, je to pro nás takový větší obývák. Připravíme jednohubky, zákusky. Moc se těšíme na předvánoční povídání s panem farářem, to je vždy dojemné. Děti pokaždé něco předvedou, ať už z kroužku street dance, nebo z hudebky, pan farář přijde s nějakým povzbudivým slovem, často se připojí i s houslemi. Kromě rodičů a příbuzných se přijdou podívat i místní babičky a dědečkové a je to takové milé setkání, zklidnění před
Vánocemi.

Přicházejí na vaše akce i lidé z Blanska? 

Ano, často se setkáváme s názorem, že mají rádi takové ty „ne přímo vyplakátované akce“, ale ocení to srdce na dlani, které u nás vždycky najdou. Na hodně akcí chodí i představitelé města. 

Jaké aktivity pořádáte v průběhu roku? 

V lednu míváme Tři krále, takže obcházíme celou vesnici a vždycky u toho pořádně vymrzneme. Máme tady malé i velké muzikanty, takže vždycky se k nám někdo přidá – harmonika, trubka… 

V únoru je karneval. Když se zadaří a zamrzne nádrž U Kaštánka, máme karneval na ledě. Když není led, uděláme karneval klasicky uvnitř. Ale vždy je spojen s charitativní sbírkou. Vždycky si vybereme dítě s nějakým postižením a věnujeme mu vybrané peníze – například formou „plyšákobraní“. To funguje tak, že děti mají za úkol vyčlenit ze svého domácího plyšákového mužstva nějaké kousky, které darují ostatním. My je potom na karnevale vysypeme do středu sálu a necháme všechny přítomné děti vybrat, kterého si chtějí vzít. Některé si vyberou zpátky toho svého, když bez něho nemůžou být 🙂 Rodiče následně za plyšáka „zaplatí“ – dají do kasičky dobrovolný příspěvek, který s ostatními vybranými penězi putuje na charitativní účel. A je pěkné, že děti, když vybírají plyšáka na dobrou věc, jsou schopné věnovat i toho, kterého mají rády, když vědí, že udělá radost zase někomu dalšímu. 

Velikonoční jarmark – to vždy napečeme perníčky a vytvoříme výrobky s velikonoční tématikou a ty pak nabízíme na našem minijarmarku. U autobusové zastávky rozbalíme stánek, pleteme pomlázky a prodáváme. 

V květnu nás vždycky čeká Den matek, na kterém se pokaždé snažíme vymyslet něco nového. Jeden rok děti zahrály divadlo, letos jsme měly módní přehlídku. To maminky všechny „jásaly“, když se dozvěděly, že budou chodit v modelech. Kadeřnice a kosmetička nás vyparádily, takže jsme byly skutečně za dámy. 

Dále se účastníme Bambifestu v zámeckém parku a chystáme Den dětí v Horní Lhotě. Většina akcí, které pořádáme, mají celý rok jedno téma. Letošní rok se linul ve znamení ekologie; téma znělo Bez obalu. Tudíž Den dětí byl zaměřen na třídění odpadu a děti i dospělí se dozvídali mnoho nových informací. Obvykle k této akci využíváme hřiště Sportovního klubu, ale tentokrát jsme stanoviště rozmístily po naší městské části. Děti třídily odpad, sázely, recyklovaly ruličky od toaletního papíru, šetřily vodou u studny, zdobily si látkovou tašku… 

A už máte téma na příští rok? 

Život je pohyb. Je to hlavně o sportu, ale dají se pod tím představit i další věci – v životě se pořád někam posunujeme, naši přátelé jsou taky v pohybu a chceme s nimi držet krok… Vlastně je to pro nás příznačné téma – my jsme taky pořád v pohybu. A bude letní olympiáda, takže to určitě nějak propojíme. 

Pořádáte i příměstské tábory… 

Ano, aby se učitelky o prázdninách nenudily, tak je zaměstnáme 🙂

Jde o pět dní, kdy děti vždy ráno přijdou a odpoledne odcházejí domů. Druhý den se vždy už ptají, jestli by tady nemohly i spát. Není to jen o pedagogickém dozoru, ale každý den si vezme jedna z maminek službu, stará se o jídlo a o zázemí. V pátek potom děti společně vaří kotlíkový guláš, což se na příměšťácích taky asi běžně nedělá. 

V letošních prázdninách jsme si ještě navíc přidaly lekce Nordic Walking – cvičili jsme nejen správnou chůzi s holemi, ale taky jsme vyrážely na skvělé výlety po okolí, které jsme prošly a na krátkých zastaveních si i zacvičily a protáhly se. Bylo to bezva. 

Dřív jsme pořádaly drakiádu, tam je ale riziko, že nefouká vítr, a taky Pohádkový les, který je však velmi náročný na organizaci. Takže zůstáváme u akcí, které jsme vyjmenovaly. Celý rok sbíráme starý papír a na podzim uspořádáme sběr po obci. Kdo nás chce obdarovat, nechá balíky papíru před domem a děti obcházejí Horní Lhotu s vozíkem, sváží na jedno místo a pak to odvezeme
do sběrny.

Důležité je ještě rozsvícení vánočního stromu a příchod Mikuláše, který pořádáme ve spolupráci s ostatními složkami v obci – Občanskou aktivitou, hasiči a Sportovním klubem. To má vždy kouzelnou atmosféru – Mikuláš přijíždí na voze taženém koňmi, my si s ním ještě před jeho příjezdem telefonujeme a Mikuláš vždy žasne, že v Horní Lhotě jsou nejhodnější děti a že k nám určitě míří. Čekání vyplňujeme různými hrami a soutěžemi. Je to opravdu pěkný zážitek a myslíme si, že na Mikuláše se chodí dívat i ti, kteří děti nemají. 

Je vidět, že jste opravdu hodně vytížené… 

Je to časově náročné, všem akcím předchází několik domlouvacích schůzek, potom třeba před samotnou akcí musíme přijít chystat dvě hodiny před začátkem a po skončení zase dvě hodiny uklízíme, ale pořád to děláme rády. A o to víc nás to těší, když ty lidi přijdou. Informace o plánovaných aktivitách najdou na webu hornolhotskemaminky.webnode.cz

Jste otevřené novým členkám? 

Určitě uvítáme nové stálé aktivní maminky. Naším cílem je prostřednictvím kvalitních volnočasových aktivit občanů Horní Lhoty – zejména dětí, vypěstovat citový vztah mladé generace ke své obci. Chceme podporovat mezigenerační setkávání našich občanů, rodin s dětmi a rodičů na mateřské dovolené. Předávat si navzájem své zkušenosti a dovednosti. Zkrátka, aby se nám tady všem dobře bydlelo.

Jaké druhy cvičení mohou ženy navštěvovat? 

Zumbu a pilates. Také cvičíme zdravotní rozcvičku podle Norbekova, což je u nás takovou raritou. 

Jak to myslíte? 

Nevíme o tom, že by se v Česku ještě někde cvičilo takto pro veřejnost. 

Jak se to stalo? 

Původně jsme hledaly náhradní cvičení pro seniory namísto jógy. Oslovily jsme jednu z našich lektorek, Danielu Kalvodovou, která nám Norbekova nabídla. Po vyzkoušení jsme si ho zamilovaly i my samy a připojily se. Postupně se k nám nadšeně přidávaly další ženy všech věkových kategorií. V současnosti se u nás cvičí dvakrát týdně a patří k nejoblíbenějším lekcím. Lektorka Zázračné rozcvičky Norbekova se vám ráda sama představí v některém z dalších vydání Monitoru. 

Marie Kalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..