Čtvrtek, 28 března, 2024
KnihovnaRadnice

Staré telefonní budky se změní na pouliční knihovny

Rada města Blanska schválila odkup dvou starých telefonních budek od společnosti O2 a zaměstnanci Městské knihovny Blansko je v příštím roce přetvoří na knihobudky. Informoval o tom starosta města Jiří Crha na tiskové konferenci. 

„Ředitel knihovny požádal radu města o odkup budek s tím, že společnost O2 je nehodlá dále provozovat a připravuje jejich demontáž. Pan ředitel má zájem, aby město budky odkoupilo a předalo je do správy knihovny, která by na své náklady provedla renovaci a změnila jejich účel jejich používání na knihobudky. Je to teď věc, která se ve městech hodně využívá, takže jsme žádosti vyhověli a knihovna tímto rozšíří svou činnost,“ uvedl Crha s tím, že se jedná o budky na ulici Rožmitálova v blízkosti městské knihovny a na ulici Dvorská mezi bytovkami nad mateřskou školou. 

Jedna stará telefonní budka stojí tisíc korun, pokud je odkoupena před jejím zrušením a ponechána na místě. „Upravíme je po vzoru klasických knihobudek, které se nacházejí v ostatních městech v republice včetně Boskovic. Do zadní stěny se navrtá policový systém na knihy. Je nutné odstranit nápis O2 a pravděpodobně budky opatříme nějakým polepem s informacemi o městské knihovně,“ sdělil ředitel Městské knihovny Blansko Lukáš Dlapa. 

Systém fungování bude jednoduchý. Lidé si mohou z budky vzít knihu, která je zaujme, a buď ji po přečtení vrátit, nebo místo ní dát jinou. Mohou se tímto způsobem také zbavovat knih, které už nepotřebují a doma jim zabírají místo. Zaměstnanci knihovny budou obsah budek pravidelně kontrolovat, případně doplňovat. „Můžeme do budky dát knihy, které například odepisujeme z knižního fondu, ale pořád se dají ještě číst, nebo některé kousky z darů od lidí, když už danou knihu ve fondu máme několikrát,“ vysvětlil ředitel knihovny. 

Podle něj hlavním smyslem knihobudek je to, aby si lidé, kteří nemají peníze na nákup knih nebo z nějakého důvodu nechtějí chodit do knihovny, mohli něco přečíst. Určitě se dá zmínit i ekologická myšlenka – knihy, které už doma nepotřebujeme, není nutné vyhazovat, ale mohou sloužit dál. V současné době na stejném principu funguje knižní budka v blanenské nemocnici, kde přijde vhod zejména hospitalizovaným pacientům. Do nedávna fungovala také v blanenském kině, tam však při letní rekonstrukci byla zrušena. „V kině by možná měla větší smysl spíše jen nějaká police s časopisy,“ podotkl Dlapa. 

   Vedení knihovny nyní čeká na podepsání smlouvy na odkup starých telefonních budek mezi vedením města a společností O2 a plánuje, že do jejich úprav se pustí zřejmě na jaře příštího roku. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..