Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Radnice

Na náměstí se zatím stavět nebude

Vedení města Blanska zastavuje záměr prodeje pozemků na náměstí Republiky. Rada města na své 23. schůzi 19. listopadu nedoporučila zastupitelstvu schválit zástavbu ve středu města. 

„Jedním z důvodů je zájem developerů zastavět celé území, včetně prostor po bývalém hotelu Dukla. S tím totiž současné vedení města nesouhlasí. Dalším důvodem je fakt, že případné zastavění středu města by mělo mít, zejména kvůli stabilitě takového rozhodnutí, co nejširší podporu, neboť jde o rozhodnutí, které ovlivní podobu města do budoucna,“ sdělil starosta města Jiří Crha s tím, že vedení města v současné době cítí, že takové rozhodnutí širokou podporu nemá a nepanuje na to jednotný názor ani mezi radními. „A samozřejmě také vnímáme názory veřejnosti,“ dodal Crha. 

Podle něj získali radní během několika měsíců cenné informace ohledně středu města jak od odborníků, developerů, tak od části veřejnosti. Tyto informace se v budoucnu dají využít v dalších debatách o podobě náměstí. 

Město v létě nabídlo pozemky v těsné blízkosti prostoru po zbouraném hotelu Dukla developerům a vypsalo záměr, který povoloval výstavbu polyfunkčních objektů – budov smíšeného využití s převahou bydlení. Rozloha nabízených pozemků byla více než čtyři tisíce metrů čtverečních, přičemž jeden metr čtvereční měl stát minimálně tři tisíce šest set korun. Podmínkou bylo, aby zůstal zachován stávající počet veřejných parkovacích míst a aby budovy byly napojeny na systém centrálního zásobování teplem. 

Vypsání záměru však u občanů vzbudilo nevoli. Vedení města uspořádalo na podzim veřejnou diskuzi na toto téma v Dělnickém domě. Nyní tedy odsouvá řešení podoby středu města na neurčito. „V současné době jsou ve městě jiné priority, které mají přednost, neboť jsou časově vázány na možnosti získání dotací (např. přemostění na Staré Blansko) nebo jsou v havarijním stavu (městské lázně),“ doplnil starosta. 

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..