Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Pořád se něco děje 2

Uběhlo dalších čtrnáct dní a v Blansku se událo několik podstatných věcí, o kterých bych se rád zmínil. O některých událostech se dočtete uvnitř vydání podrobněji, některé už byly zveřejněny, ale zde bych rád vyjádřil svůj osobní názor. Vlastní obrázek nechť si udělá každý sám.

– 18. listopadu byly zveřejněny výsledky hlasování o navržených projektech participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Nejvíce hlasů získal projekt Zastřešení postranní části sportovního areálu za kulturním domem na Těchově. Hlasovalo se jak online, tak prostřednictvím hlasovacích lístků. Dohromady se zapojilo 821 občanů a vítězný projekt na Těchově získal 530 hlasů, což je skoro 65 %. Zde se projevila pospolitost a soudržnost občanů obce Těchov. Palec nahoru všem Těchovským! Zároveň ale cítím lítost nad tím, jak malá část blanenských občanů se do hlasování zapojila. Nemyslím si, že by byli neinformovaní a o hlasování nevěděli. Pouze jim to bylo úplně jedno. To jen dokazuje, jak lhostejné je veřejnosti dění ve městě. 291 hlasů je drtivě malé číslo a za mě palec
dolů.

– 29. prosince se na náměstí rozsvítil již tradičně vánoční strom. Docela jsem se letos těšil, protože program sliboval změnu oproti předchozím rokům. Nutno poznamenat, že KSMB se letos podělilo o dramaturgii a kulturní program dělalo společně s agentuou. Koncert Jakuba Děkana byl fajn, i když jej samozřejmě ocenilo spíše mladší publikum. Ale po tradiční blanenské dechovce to byla změna jako hrom a většina zúčastněných ji vnímala určitě kladně. Tím však superlativy končí. Jelikož hlavní tíha programu spadala na externí agenturu, čekal jsem trochu víc než hopsání ve stříbrných oblečcích s žárovičkami. Ani Koule nijak nenadchly, a to ani několik známých s malými dětmi, které jsem oslovil. Takže oproti programu, na který jsme byli léta zvyklí, se vlastně v tomto případě nejednalo o nic extra. No a ve stáncích jídlo, čepice a hračky. Nejen mého pohledu je určitě ještě na čem pracovat…

– Adventní soboty na nám. Republiky jsou dobrý počin, oproti uplynulým rokům se jedná určitě o posun směrem vpřed. Program je sice spíš pro malé děti, pódium se zvukařem by se dalo využít určitě mnohem nápaditěji. Ovšem jedná se o první pokus v Blansku a nějak se začít musí, takže věřím, že příští rok bude program vypadat jinak a na své si přijdou třeba i dospělí. Na nám. Republiky je v provozu každý den od 15 hodin do večera stánek s trdelníky a Bar U Stromku, který prodává mnoho alkoholických i nealkoholických nápojů. Z každého prodaného nápoje věnují provozovatelé dvě koruny na canisterapii v Nemocnici Blansko. Za tento dobrý počin palec nahoru, stejně tak za první pokus oživit náměstí v době adventu nějakou kulturou, byť není pro každého.

– Rada města Blanska smetla ze stolu záměr odprodeje pozemků na nám. Republiky developerům. Zde jsem trochu rozpačitý. Já sám vnímám iniciativu řešit centrum města jako klad, ale ne způsobem, který nám byl v létě naservírován. Kdyby se o středu města diskutovalo s občany a dala se jim dobrá a včasná informovanost, nemuselo dojít k nervozitě a nepokojům, které vyústily v sepsání petice proti samotnému záměru. Styl „o nás bez nás“ se našim radním nevyplatil a snad jim bude inspirací do budoucna. I tak si myslím, že otázka řešení centra města by měla zůstat otevřená a radnice se k ní nemá točit zády.

– Ale všechno zlé je k něčemu dobré. V souvislosti s neinformovaností občanů v záležitosti záměru odprodeje pozemků na nám. Republiky radnice uspořádala veřejnou debatu s občany v Dělnickém domě v září tohoto roku. Od bývalého tiskového mluvčího města Ondřeje Požára jsem se před necelými dvěma měsíci dozvěděl, že tyto besedy s občany by měly probíhat častěji. Zatím o ničem nevíme, ale minulý týden se na webu města a ve Zpravodaji objevila anketa pro občany Blanska. I když jsem spíše pro veřejnou diskusi tváří v tvář, i tohle je jakási forma komunikace města s občany. Pokud by měla přinést lepší informovanost pro Blanenské a z druhé strany inspiraci pro radnici, s čím jsou obyvatelé nespokojení nebo naopak, bylo by to skvělé. Věřme, že názory občanů si vedení města vezme k srdci a je jen na nás, zda dotazník vyplníme nebo jej budeme ignorovat podobně jako ve věci participativního rozpočtu. Já osobně jsem dotazník odeslal ihned.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..