Čtvrtek, 18 dubna, 2024
Blansko

Samet v Blansku

Několik blanenských organizací se spojilo, aby společně vytvořilo výstavu v kině s názvem Samet v Blansku. Ta byla k vidění od 7. listopadu. V den státního svátku ji doplnil program, v němž pamětníci zavzpomínali na 17. listopad roku 1989.

„Je tomu 80 let od tragických událostí z roku 1939, kdy gestapo vtrhlo do Hlávkovy koleje, pozatýkalo studenty a následně byly uzavřeny české vysoké školy. A je tomu 30 let, kdy se studentům podařilo změnit dějiny našeho národa. Před 30 lety, kdy byla potlačena studentská demonstrace a kdy brutálním zásahem tehdejší moci na Národní třídě začala sametová revoluce. A režim, který se chlubil hesly na věčné časy a nikdy jinak, zkolaboval prakticky během deseti dnů,“ připomněl ve svém projevu tehdejší události starosta města Jiří Crha.

Připomněl, že je nutné poučit se z naší minulosti, připomínat si, co je to demokracie a co je to totalita, být aktivní a demokracii bránit. „Obě události, jak ta z roku 39, tak z roku 89 jsou charakterizovány touhou po svobodě, odvahou studentů. Obnova demokracie si vždy vyžaduje odvahu a statečnost. Dějiny nás bohužel učí, že demokracie ani svoboda tady nejsou automaticky, jednou pro vždy. Je dobré si uvědomit, že naše dnešní demokracie a svoboda je výsledkem zápasu celých generací lidí, kteří se v minulosti nevzdali,“ doplnil Crha.

Ve svátečním programu v kinosále zaznělo pár písní z období sametové revoluce v podání žáků ZUŠ Blansko. Ředitelka Státního okresního archivu Blansko Božena Kovářová představila svou prezentaci, v níž přiblížila, jak se informace o listopadových událostech šířily mezi obyvatelstvem Československa a ukázala například plakáty tehdejších studentů a demonstrantů.

Následovala beseda s účastníky blanenské sametové revoluce, kterou moderoval historik Muzea Blanenska Jakub Pernes. V debatě vystoupili první porevoluční starosta města Blanska Miroslav Vykydal, řečník demonstrací v Blansku Dalimil Marek a Tomáš Sagher, tehdejší student JAMU, který přijel z Brna do Blanska šířit informace o událostech a byl zavřen na služebně Veřejné bezpečnosti.

Po besedě mohli zájemci zhlédnout film Občanský průkaz.

-mka-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..