Čtvrtek, 25 dubna, 2024
kronika

Setkání s kronikou 14/19

V letním období je čas poohlédnout se do historie blanenského koupání.

Rok 1971 – Výstavba

Blanenští občané se dočkali krásného daru, když v neděli 13. června v radostném průvodu s hudbou vpochodovali do Horní Palavy. Zde jim předal předseda Měst NV Josef Kovařík rekreační oblasti, soustředěné u retenční nádrže. Vodní dílo bylo stavěno tři roky. Hloubka nádrže obnáší 8 metrů, vodní plocha 1,5 hektaru, délka sypané hráze 120 m, o výšce 8,30 m. Obsah vody 450 000 metrů krychlových. Břehy byly obloženy oblázky, které přepravila nákladní auta z železničních vagonů. Rovněž písečná pláž byla zbudována z dovezeného písku.

Není proto divu, že konečná hodnota činila 2 miliony Kčs. Stavba byla prováděna v akci Z a na výstavbě se podíleli občané města, podniky a závody, společenské organizace, z nichž zvláštní pochvalu zasluhují rybáři. Přes značné potíže se ještě před slavnostním otevřením podařilo získat lovné kapry, takže nádrž je používána též ke sportovnímu rybaření. I po dokončení retenční nádrže rozhodl výbor MO Českého rybářského svazu, že členové odpracují navíc přímo na přehradě každý dalších 5 hodin na pracích, které Měst NV požaduje. Kapacita retenční pánve je počítána pro 3 000 rekreantů.

Koncem listopadu byla skončena přestavba blanenské pošty, která tak svým moderním interiérem odpovídá současným požadavkům okresního města.

Rok 1974 – Blansko se stará o rekreaci svým občanům

Když 13. června 1971 vpochodovali blanenští občané v radostném průvodu s hudbou do Horní Palavy, netušili, jak velkou oblibu si tato rekreační oblast soustředěná u retenční nádrže za tři sezony získá. Kapacita retenční nádrže byla počítána pro 3 000 rekreantů, skutečnost však předčila všechny předpoklady. Za slunných nedělí přesáhla 5 000 osob. Značnou část tvořili návštěvníci mimoblanenští, zejména motoristé z Brna.

Protože rekreační oblast Palava byla zařazena do volebního programu, bylo pokračováno i v roce 1974 v dalších úpravách. Byly provedeny nové chodníky, osety a upraveny okolní plochy, proveden přechod z pláže do brouzdaliště a bylo dokončeno parkoviště. V parkovišti je nyní už možno umístit 100 aut. Přítok vody do nádrže je veden v délce 30 m rourami o průměru 120 cm. Celý okraj hladiny byl zpevněn vlnolamy. Rovněž byla věnována pozornost zeleni. Vysázeno 120 stromků, kromě keřů. Vrchní cesta k restauraci Myslivna dostala pěkné zářivkové osvětlení. Na této stráni se upravil příkrý terén tak, aby měli návštěvníci kde odpočívat. Stavidlo přehrady bylo obstavěno stylovou chatou, která chrání zneužití výpusti. Pro pohodlí návštěvníků byly instalovány dvě fontánky s pitnou vodou, umístěny kiosky a paravany na převlékání.

O dobrý průběh akce Z na přehradě se starali pečlivě poslanci Měst NV a členové rady Augustin Vojanec a Jaroslav Farník.

Rok 1975

Po dobudování rekreační oblasti Palava, s jejíž výstavbou bylo započato v roce 1970, bude získán areál pro letní i zimní rekreaci jak místních občanů a účastníků volného cestovního ruchu, tak i pro návštěvníky našeho města a Moravského krasu. Výstavba je rozvržena do roku 1983. V současné době byla vybudována parkoviště a další hygienická zařízení. Je připraveno řešení, aby areál byl využit i pro pěstování zimních sportů.

Další rekreační oblastí, navazující na rekreační oblast Palava, budou Češkovice s autokempem, k němuž bude příjezd po staré cestě Blansko-Obůrka.

Výhodné terénní a zejména klimatické podmínky předurčily Hořice hlavně pro zimní rekreaci, která má již dlouholetou tradici. V projektované studii na zřízení rekreační oblasti Hořice se počítá s vybudováním ubytovacích kapacit a dalších zařízení. Pro nejkratší spojení Blanska s Hořicemi je plánována lanovka. V projektu se počítá se sáňkařskou dráhou, sjezdovkou a sjezdovkou z umělé hmoty.

Zřízení kulturního a rekreačního zařízení

V roce 1975 bylo zřízeno jako příspěvková organizace Kulturní a rekreační zařízení při Měst NV v Blansku. K zajištění činnosti přispěl Měst Nv částkou 502 000 Kčs. Provoz této příspěvkové organizace zajišťuje 25 pracovníků – část z nich byla přeřazena delimitací od Okresního kultuního střediska /zaměstnanci zimního stadionu v počtu 5 osob a delimitací od technické správy přeřazen hrázný z přehrady/.

Pracovními objekty KRZ jsou: retenční nádrž Palava, letní koupaliště, zimní stadion a kryté lázně. Do pracovní náplně patří také propagace a rozhlasové okénko, jež pod hlavičko KRZ zahájilo svoji práci 4. listopadu.

Připraveno ve spolupráci s Městskou knihovnou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..