Sobota, 27 dubna, 2024
kronikaNezařazené

Setkání s kronikou 10/19

Jak město Blansko prožívalo první výročí osvobození? O tom se dočtete v zápiscích z kroniky z roku 1946.

Dvě smuteční tryzny

V den výročí, kdy Blansko bylo dne 25. dubna 1945 po 18. hodně nemilosrdně bombardováno, uspořádala čsl. církev na hřbitově smuteční tryznu za tyto zabité příslušníky: Ladislav Kouřil, Libuše Kykalová, Josefa Pudichová, Marie Skoupá, Anna Vojancová. Tryzna zahájena byla smutečním průvodem v 17.45 hod. od čsl. kostela na hřbitov, kde po zapění skladby „Z osudu rukou“ promluvil čsl.farář Th. B. Vl. Černý. Po proslovu zazpíval Pěvecký sbor „Západ slunce“, načež následovala hromadná návštěva jednotlivých hrobů a tichá vzpomínka.

Rovněž místní komunisté uspořádali u pomníku padlých v předvečer 1. máje tryznu za 10 soudruhů, kteří se nevrátili z koncentračních táborů. Tryzna zahájena byla městskou hudbou. Vypálené rakety daly znamení štafetovým běžcům ke startu s hořící pochodní od jednotlivých domů umučených soudruhů. 10 běžců postupně přiběhlo k pomníku, aby odložili pochodeň a vyvolali jméno jednoho z mučedníků. Po poslední štafetě učinil k četným přítomným vzpomínkový projev soudruh Ludvík Šoupal. Zahráním chorálu a zapěním státní hymny byla tryzna ukončena.

Den svobody

Ve čtvrtek dne 9. května 1946, ve výročí osvobození našeho města rudou armádou, uspořádal Místní národní výbor s Místní radou osvětovou „Den svobody“. V předvečer tohoto dne (8. 5. 1946) sehrál divadelní soubor z Boskovic slavnostní představení „Ruští lidé“ na výzvu Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých po obětech nacismu v Blansku.

Druhý den (9. 5. 1946) konala se v 8 hod. slavnostní plenární schůze Místního nár. výboru ve vyzdobené zasedací síni městské radnice. Schůzi zahájil pěvecký sbor skladbou „Svoji k svému“, načež slova se ujal předseda M. nár. výb. p. Karel Fiala, řídící uč. Schůze zakončena byla sovětskou a naší hymnou.

V 9 hod. byl koncert městské dechové hudby na Stalinově náměstí a slavnostní přivítání sokolské štafety Mor. Krasu, běžící do sídla krále Jiřího v Boskovicích.

V 10 hod. vyšel od Dělnického domu mohutný a pestrý průvod, v němž bylo i několik alegorických vozů a ubíral se kolem pošty a třídou Eduarda Beneše na Stalinovo náměstí. V čele průvodu byla nesena státní vlajka, pak následovaly četné spolkové vlajky a prapory. Za nimi šly Národní výbory, žactvo, Junák, Svaz mládeže, Sokol, Orel, A. F. K. Blansko, Sbor dobrov. hasičů, politické organisace a četné občanstvo okolní a místní. Za zvuků dvou hudeb došel průvod před radnici, kde byla hlavní slavnost. Po přiběhnutí čtyř štafet byla vztyčena státní vlajka. V úvodním slově přivítal předseda M. nár. výboru všechny přítomné a slovo předal slavnostnímu řečníku p. inž. Frant. Faltovi z Brna. Po ukončení jeho projevu byli zvláště uvítání a přítomným představeni 2 zástupci ministerstva vojenství, kteří předali čsl. válečné kříže „in memoriam“ několika pozůstalým po umučených neb padlých důstojnících a vojácích. Zapěním „Udeřila naše hodina“, doslovem a zahráním naší a sovětské hymny byla slavnost skončena.

K výzvě starosty Sokola br. Servise odebral se potom početný průvod s hudbou na hřbitov poklonit se památce zemřelých a umučených čtyř sokolů, na jejichž hroby položeny byly věnce.

Památník obětem druhé světové války v Blansku

Místní nár. výbor založil při prvém výročí osvobození našeho města Rudou armádou fond pro zřízení památníku obětem druhé světové války. Strana soc. demokratická dala do vínku fondu 5000 Kčs. O návrh důstojného památníku byli požádáni blanenští rodáci akademický sochař pan Frant. Stejskal a architekt p. Miloš Libra.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..