Pátek, 26 dubna, 2024
Blansko

Demonstrovali nejen za demisi Benešové

„Blansko není slepý!“ ozývalo se v úterý v podvečer na náměstí Republiky. Pátá vlna demonstrací proti české justici odstartovala 28. května v půl sedmé v Blansku na náměstí Republiky a v dalších obcích v Česku. Kolem sto padesáti lidí se nenechalo odradit ani hustým deštěm.

Protesty proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové po celé republice trvají již několik týdnů. Lidé požadují její demisi. V úterý 28. května se sešli ve 243 obcích v Česku. Organizátoři požadují demisi Benešové a to, aby se vláda zaručila, že neodvolá Nejvyššího státního zástupce. Dále vyzývají premiéra Andreje Babiše, aby se zúčastnil v televizním vysílání duelu se zástupcem společnosti Milion chvilek pro demokracii a obhájil své kroky.

Z účasti na první blanenské demonstraci, kdy se lidé shromáždili před Okresním soudem a následně se průvodem s transparenty vydali přes město až na náměstí Svobody, má organizátor Jiří Klimeš radost. „Účast velmi předčila moje očekávání vzhledem k tomu, že jsme to celé zorganizovali na poslední chvíli a nebyl čas na větší propagaci. Byli jsme nadšení. Původně jsem odhadoval, že přijde tak padesát lidí,“ říká Klimeš.

Tentokrát se protesty spojovaly s dalšími problémy naší země, jako je sucho, destrukce krajiny, půdy a vody průmyslovým velkozemědělstvím, exekuce a byznys s chudobou, zanedbané pohraničí, kolabující sociální péče a sociální práce atd. „Celá řada těchto problémů souvisí jak se špatnou činností vlády, tak se střetem zájmů Andreje Babiše (např. v oblasti zemědělství). Je čas vystavit premiérovi za tyto problémy účet. O těchto věcech je třeba šířit povědomí, což je právě ten efekt našich demonstrací, kterého se Andrej Babiš nejvíc bojí,“ uvedli na Facebooku organizátoři protestní akce.

„Mnoho lidí se mě ptá, proč jezdím demonstrovat proti Babišovi – vždyť je prý proti migraci. V tu chvíli bych jim nejradši koupil koblihu. Polknu a neudělám to, neboť nikde koblihu nevidím. Česká republika má mnoho problémů a někdo zase řeší migraci. Viděl je někdo? Tady v Blansku viděl někdo migranty? Očekával bych, že ty pravé problémy bude řešit – když ne premiér – aspoň prezident. Ale ten kvůli svému osobnímu vyřizování účtů s lidmi, kteří ho nepodporují, či dokonce kritizují, nemá čas též. A proč tedy jezdím do Blanska a proč děláme na Staromáku a Václavském náměstí tyhle aktivity? Není mi to jedno, že máme na Hradě prezidenta, za kterého se musíme stydět,“ objasňuje spoluorganizátor Daniel Dvořák.

Demonstrace organizátoři odůvodňují slovy: „Dne 17. dubna policie navrhla obžalovat premiéra Babiše. Ten prohlásil, že je to účelový komplot, a 18. dubna vyměnil ministra spravedlnosti Kněžínka za Marii Benešovou. Ta již dva roky opakovaně zpochybňuje premiérovo trestní stíhání. V roce 2017 nehlasovala pro vydání Andreje Babiše trestnímu stíhání, přičemž označila kauzu Čapí hnízdo za politické intriky. Snad proto se jí začalo přezdívat ministryně Čapího hnízda a mýta.“

Demonstraci veřejně podporují známé osobnosti

Protesty pořádá sdružení Milion chvilek pro demokracii. „Dnes není demonstrace v Praze a zástupci sdružení Milion chvilek pojedou do dalších regionů. Mikuláš Minář jede do Brna, další jedou do Ostravy a Břeclavi. A kolega Daniel Dvořák jede do Blanska, jelikož je blanenský rodák. Prakticky to znamená, že Blansko je jedno z mála měst, které mají oficiálního zástupce Milion chvilek,“ upozorňuje Jiří Klimeš s tím, že organizátoři osobně zvali do Blanska i významné osobnosti, například Ester Janečkovou, Lenku Krobotovou nebo Vladimíra Škouléty.

„Z regionálních osobností nás ještě podpořila například plavkyně Yvetta Hlaváčová nebo dirigent Komorního orchestru města Blanska Zdeněk Nádeníček. Na akci nás hudebně doprovodil místní muzikant Zdeněk Král. Mnoho dalších celostátně známých osobností vystoupí na demonstracích v jiných městech,“ uvádí Jiří Klimeš.

Lenka Krobotová ani Ester Janečková podle jeho slov do Blanska přijet nemohly. „Já a celé Dejvické divadlo děkujeme Danielovi za pozvání na vaši demonstraci. Moc rádi bychom za vámi přijeli, ale jsme pracovně vytížení. To, že vyjdete ven a projevíte svůj názor, je známka toho, že vám dění kolem sebe není lhostejné. Problémy, jako sucho, destrukce krajiny, půdy a vody atd., by měl řešit premiér. Ale díky zakrývání svých kauz na tyto důležité věci nemá čas. Proto každý člověk na placu se počítá. Držím/e vám palce,“ vzkazuje herečka Lenka Krobotová za celé Dejvické divadlo.

„Moc děkuju za pozvání na Vaši dnešní demonstraci. Přijela bych opravdu moc ráda, bohužel mám ale pracovní povinnosti v Praze. Na dálku Vám ale držím palce… Kéž by se vás sešlo co nejvíc. Já v tom vidím veliký smysl. Je velmi důležité dát najevo, že nechceme nechat vládnout ty, kteří nám lžou a okrádají nás,“ píše moderátorka Ester Janečková.

Pozvání přijala a na pódiu stanula také blanenská rodačka, scénáristka, divadelnice, televizní a rozhlasová dokumentaristka Jitka Škápíková. „Argument, že jsme si Babiše a Zemana sami zvolili ve svobodných volbách, nepříliš obstojí z  hlediska historického, protože Hitlera si taky národ zvolil v demokratických volbách. Na to nezapomeňme. Ověřujte si informace, kterým věříte. Pětadvacet let se pohybuju v médiích, a to je další ďábelskost Babiše a Zemana. Zdiskreditovat novináře. Udělat z novinářů, kteří mají být pojistkou demokracie, póvl, kterému není potřeba věřit. Ale novináři jsou tady od toho, aby se prali za lidi, co se jim děje bezpráví, a pokud jim sebereme kredit, tak se opravdu pánům nahoře podařila velmi ďábelská věc,“ upozorňuje Škápíková.

V pondělí 13. května se demonstrovalo na téměř sto třiceti místech v Česku včetně Blanska. V úterý 21. května se sešlo na Václavském náměstí na padesát tisíc lidí. Na úterý 4. června se chystá opět demonstrace v Praze na Václavském náměstí.

Poslední větší demonstrace se v Blansku konala v roce 2007, kdy zhruba stovka lidí protestovala proti kriminalitě, na které se podle jejich názoru velkou měrou podílela mongolská menšina žijící ve městě. A předtím snad jen v listopadu 1989.

-mha-

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..