Úterý, 16 dubna, 2024
Muzeum

V muzeu mají obří leporelo

V jedno obří leporelo mapující historii naší země se proměnila výstavní síň Muzea Blanenska. Výstava Dějiny udatného českého národa přestavuje průřez českou historií, a to zábavnou formou ilustrací a komiksových bublin. Je možné ji navštívit do 2. června.

Leporelo je dílem Lucie Seifertové. „Výstava zaujme nejen dětské návštěvníky, ale také dospělé kreativce. Tvorba Lucie Seifertové je velmi inspirativní, výstavu doporučuji také odborné veřejnosti z řad výtvarníků, ilustrátorů, komiksových tvůrců, grafiků, či tvůrců dětské literatury,“ zmínila Daniela Pernesová, muzejní výtvarnice a koordinátorka výstavy.

Součástí výstavy je také desková (podlahová) hra. Návštěvníci projdou českými dějinami od lovců mamutů až po moderní historii. Mohou si také vyplnit jednoduchý ilustrovaný test z českých dějin a ověřit si tak své znalosti.

„Lucie Seifertová je česká spisovatelka a ilustrátorka a za svou knihu Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí získala několik významných ocenění včetně Magesia Litera v roce 2003 a Zlatou stuhu za nejlepší populárně naučnou knihu pro mládež,“ uvedla ředitelka muzea Pavlína Komínková. Kniha je po dobu trvání výstavy k prodeji na pokladně muzea.

Stejnojmenná výstava byla poprvé uvedena v Národním muzeu v roce 2004. Od té doby cestuje po celé republice, kde ji stihlo navštívit vice než čtvrtmilionu lidí. V anglické verzi se výstava vydala také do Spojených států.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..