Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Blansko

Nevidomí s vodicími psy soutěžili v ulicích Blanska

smacap_Bright

Poslední dubnový pátek mohli lidé v ulicích v centru Blanska potkat nevidomé s jejich čtyřnohými asistenty. Soutěžili zde totiž už po šestnácté v klání ve výkonu vodicích psů. Start a cíl soutěže nazvané Cesta ve tmě byl před budovou základní umělecké školy.

„Sjelo se sem sedmnáct soutěžících z celé republiky. Čekají na ně různé úkoly. Chodí například v běžném městském provozu, kdy neznají trasu a na vyznačených místech plní různé úkoly, kdy pes třeba musí najít dveře,“ uvedl jeden z pořadatelů soutěže Milan Dvořák.

Slepci a jejich psi také prokazovali, jak umí hafani na povel změnit směr nebo se zastavit a vyhnout se překážce. S každým soutěžícím chodili rozhodčí, kteří jednotlivé úkony bodovali.

A body dostávali i za soutěž v poslušnosti psů, kteří plnili obvyklé povely jako „Sedni, lehni, vstaň!“ ve vymezeném prostoru v předzámčí.

Záštitu nad soutěží převzal starosta Jiří Crha, který všechny soutěžící a rozhodčí před startem přivítal v Blansku.

„Je to už šestnáctý ročník soutěže, za jejíž pořádání bych chtěl organizátorům poděkovat. Akce je totiž příležitostí pro setkání nevidomých, kteří se zde můžou předávat svoje zkušenosti,“ dodal Crha.

Ondřej Požár, tiskový mluvčí

Foto: Ondřej Požár

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..