Pátek, 29 března, 2024
Blansko

Odpadkové koše skončily v řece

Blanenským strážníkům se podařilo dopadnout vandalku, která hodila odpadkové koše do řeky. Městská policie se tak posunula o krok dále v boji proti vandalům, který zahájila blanenská radnice.

„V sobotu 2. března navečer oznámili svědci výtržnost v parku v ulici Svatopluka Čecha u železniční zastávky. Hlídka strážníků pak i za pomoci kamer vypátrala a zadržela v Rožmitálově ulici skupinku mladých lidí,“ uvedl tiskový mluvčí radnice Ondřej Požár s tím, že mezi lidmi byla i dvacetiletá žena, která vytrhla dva odpadkové koše ze stojanů a poté je hodila do řeky Svitavy.

„Dívka se k činu přiznala a jeden z košů pak z vody vytáhla. Druhý koš – hozený až doprostřed proudu řeky – byl vyproštěn v pondělí odpoledne,“ upřesnil Požár. Pachatelka nedokázala vysvětlit motiv svého chování. Pravděpodobně byla pod vlivem omamných látek. Způsobila škodu na městském majetku ve výši čtyř tisíc korun a v přestupkovém řízení jí hrozí pokuta až padesát tisíc.

Podobný trest by mohl postihnout také muže, který měl v krvi skoro jedno promile alkoholu a který minulý čtvrtek v noci poškodil kovový sloupek před blanenskou radnicí na náměstí Svobody. Skupinka čtyř mladíků se potloukala po okolí. „Jeden z nich při tom chytil sloupek, zapuštěný v dlažbě, a cloumal s ním tak dlouho, až ho vyvrátil. To však netušil, že jeho vandalský čin sleduje kamera strážníků,“ popsal zástupce ředitele městské policie Stanislav Sotolář.

Tři minuty poté pachatele zastihla policejní hlídka v prostoru bývalého hotelu Dukla.

„Co se týká poškozování majetku, řeší Městská policie Blansko ročně desítky případů. S tímto nešvarem se setkáváme především v souvislosti s pořádáním různých kulturně-zábavních akcí, diskoték, tanečních zábav, ale také s provozem různých hostinských zařízení, kdy po ukončení akcí se skupinky lidí dopouštějí tohoto nežádoucího jednání,“ sdělil ředitel městské policie Martin Lepka. Podle něj bývá hlavním spouštěčem konání výtržností alkohol. „Z poslední praxe si nevzpomenu na případ, že bychom dopadli pachatele a ten by nebyl pod vlivem alkoholu,“ podotkl Lepka.

Nejčastějším terčem „zábavy“ podnapilých lidí se stává soukromý i městský majetek, zejména pak lavičky, odpadkové koše, veřejná zeleň, autobusové zastávky, veřejné osvětlení. Objasněnost případů je poměrně malá. „Je to dáno především tím, že naše zjištění nebo oznámení občanů přicházejí až s velkým časovým odstupem, takže se nám velice těžko daří zajišťovat svědky,“ dodal Lepka, který vyzývá občany, aby si všímali, co se děje v jejich okolí a případné páchání vandalství neprodleně – klidně i anonymně – oznámili na telefonním čísle 156.

Městská policie může při zastižení pachatele na místě uložit blokovou pokutu až deset tisíc korun. Pokud případ postoupí správním orgánům, může pokuta činit až padesát tisíc, případně sedmdesát tisíc korun při opakovaném jednání.

„Vedení města hodlá investovat do rozšíření a modernizace kamerového systému, který monitoruje dění v ulicích,“ zmínil blanenský starosta Jiří Crha.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..