Pátek, 19 dubna, 2024
Blansko

Vandalové napáchají půlmilionové škody ročně

Půl milionu korun. To je škoda, kterou vandalové napáchají v Blansku každý rok, a to nejen ničením veřejného mobiliáře, majetku města či dopravních značek, ale také sprejováním po budovách. Vedení města se chystá zasahovat rázněji než dosud, jelikož boj proti vandalismu je jednou z priorit programového prohlášení.

„Vandalské útoky mě opravdu už dlouho štvou. Třeba jen poničením odpadkových košů ve městě způsobili vandalové loni škodu přesahující 230 tisíc korun. Vím, že je těžké vandaly dopadnout a usvědčit, proto navrhnu, abychom uvažovali o odměnách za dopadení sprejerů a dalších vandalů,“ říká starosta Blanska Jiří Crha.

„V loňském roce, když jsme zasadili nové vzrostlé stromy na Zborovcích, do druhého dne je někdo i s kořeny vytrhal a odcizil. Je to taková rarita, protože není přece možné, aby někdo bez povšimnutí ostatních občanů vytrhl strom ze země a odnesl jej pryč. Škoda byla tenkrát vyčíslena na pětatřicet tisíc korun. Co se týká sprejerů, ti jen za loňský rok způsobili na několika budovách včetně radnice škody za zhruba 120 tisíc korun,“ zmínil vedoucí odboru komunálních služeb Martin Sklář. Právě sprejerství se však těžko dokazuje. „Sprejera prostě musíte nejlépe chytit za ruku přímo při činu,“ uvedl ředitel Městské policie Blansko Lepka s tím, že letos již řešili policisté v Blansku tři útoky sprejerů. Loni jich bylo celkem dvaadvacet.

„Množí se však i poškozování zaparkovaných aut. Proto se snažíme víc věnovat obchůzkové činnosti v rizikových lokalitách, kde se útoky vandalů objevují nejčastěji,“ řekl vedoucí územního odboru Blansko Policie ČR Zdeněk Grénar.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..