Středa, 24 dubna, 2024
Polemiky

Glosa: Proč hřiště zejí prázdnotou

08Letošní jaro, zdá se, na sebe nenechalo dlouho čekat. Přiznávám, že v zimě se ze mě a mých dětí stávají tak trochu peciválové a nemůžeme se dočkat teplejších dní.

Ano, na vycházku se dá jít prakticky v jakémkoliv počasí, ale zkrátka jsou s tím komplikace. Dohlédnout, aby se děti pořádně oblékly, včas je přivolat domů, aby příliš neprochladly… Sněhu na sáňkování se bohužel v posledních letech moc nedostává, tudíž zimní počasí je dnes vhodné spíše už jen k procházkám, po kterých většina dětí příliš neprahne. Raději se prohánějí na hřišti nebo na kole. Jediná možnost, jak je „vyvětrat“, je jít s nimi, což si z časových důvodů každý den na několik hodin prostě každý rodič dovolit nemůže. Takže i já se těším, až je vypustím ven na bezpečné místo, kde je díky jejich věku už nemusím bedlivě střežit jako oko v hlavě, ale pořád ještě jsem ráda, že neběhají po ulicích mezi auty, protože jeden nikdy neví. Jsem zkrátka klidnější, když vím, že jsou za plotem a že je tam třeba za hodinu najdu.

Ale kam osmi, desetileté děti v Blansku poslat v polovině února, kdy sluníčko už celkem hřeje, ale hřiště na sídlištích jsou nekompromisně uzamčena? Otevřou se až v polovině března. Do té doby mohou děti leda pobíhat mezi paneláky. Já vím, že dřív to asi jinak nebylo. Ale to bychom taky mohli říct, že dřív nebyl třeba internet, tak ho nepotřebujeme ani teď. Dřív navíc nebylo tolik aut a nebezpečí na silnicích, takže oplocené hřiště dnes má každopádně svoje opodstatnění. Jednou tu ta hřiště jsou, tak proč se nemohou využívat?

Vznesla jsem dotaz na vedení města, zda by se hřiště nemohla otevřít dříve. Odpověď, které se mi dostalo, jsem si mohla napsat dopředu, protože přesně to jsem tušila. „Podle sdělení vedoucího odboru komunální údržby ing. Martina Skláře se dětská hřiště, která mají své správce, otevírají v souladu s provozními řády od 15. března. Do této doby ani správci nejsou nasmlouváni. Do tohoto data také probíhají pravidelné revize prvků,“ znělo vyjádření z radnice. To víme. Ale nějaká snaha o změnu?

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale jaktěživa jsem nezahlédla nikoho, kdo by se věnoval nějaké speciální zimní údržbě hřiště. Ale dobře, nemám okna s výhledem na herní prvky, tak nechci nikomu křivdit. Nicméně domnívám se, že by se i tato údržba, která stejně nejspíše povětšinou spočívá v prohlédnutí herních prvků a konstatování, že jsou v pořádku, nebo v případném odmontování nevyhovujících, by se mohla zvládnout dříve a hřiště se otevřít. Však na to byl čas od poloviny listopadu, kdy se hřiště uzavřela. A že nejsou nasmlouvání správci? Je takový problém s nimi prodloužit smlouvu o měsíc?

Koneckonců, ani příliš nerozumím tomu, proč se vlastně hřiště na zimu zamykají. Pokud je to z důvodu bezpečnosti, kdy by mohl někdo uklouznout na námraze, tak to nemá příliš význam v souvislosti s tím, že hřiště v rekreační oblasti Palava není oploceno vůbec, tudíž ani uzamčeno. Domnívám se, že případné uklouznutí na sněhové pokrývce, která by co do počtu dnů za rok dala spočítat na prstech, je na zodpovědnosti rodičů, zda v tomto období děti na hřiště pošlou.

A tak nezbývá, než s toužebným pohledem na prosluněné Blansko čekat, až se nachýlí vhodný čas, který stanovil někdo od stolu bez schopnosti reagovat na aktuální situaci, chodit kolem zamčených hřišť a litovat, že místo pohybu sedí děti doma u počítače. A doufat, že příští rok by tomu mohlo být jinak, pokud bude vůle změnit zajeté koleje.

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..