Středa, 24 dubna, 2024
Blansko

Skáceli nebezpečný topol v zámeckém parku

smacap_Bright

Prohnilý prasklý topol černý, který byl nebezpečný a hrozil pádem na chodce, skáceli poslední únorový čtvrtek v zámeckém parku v Blansku pracovníci odborné firmy ve spolupráci s Technickými službami. Likvidaci zhruba 90 let starého stromu po prohlídce doporučil valtický dendrolog Přemysl Krejčiřík.

V kmeni asi 30 metrů vysokého stromu, jehož stáří odborník na místě ve středu odhadl na 90 až 100 let, totiž byla zhruba tři metry dlouhá prasklina. „Ta je tak široká, že do ní strčíte ruku. Strom je nestabilní a může se kdykoliv zřítit. Proto je třeba ho odstranit,“ uvedl Krejčiřík.

Kácení stromu bylo podle něj konzultováno s památkáři, kteří s tím souhlasili. Samotné kácení trvalo necelé dvě hodiny. Jeden z pracovníků odborné firmy nejprve motorovou pilou odřezal dvě velké větve a topolu před skácením ulehčil, protože k rybníčku nakloněný strom se viditelně trochu narovnal.

Druhý dřevorubec pak ořezaný topol motorovou pilou skácel tak, aby padl na trávník u rybníka. Poté se kmen a větve rozřezávaly a dřevo postupně pracovníci Technických služeb odklízeli a odváželi k likvidaci.

Ondřej Požár, tiskový mluvčí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..