Pátek, 19 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Plesová sezóna

Už jste byli letos na nějakém plese? Jak už z mých úvodníků asi víte, já sám absolvuji každoročně více než desítku plesů a ani letos se žádná výjimka nekonala. Jenže na rozdíl od drtivé většiny, která se sem chodí bavit, zaujímám pozici těch, kteří na plesech zábavu vytvářejí, takže na plesy nahlížím z opačného břehu. Přesto jsem letos na jeden ples v Blansku po mnoha letech zavítal. O to více jsem se těšil a taky si to docela užil.

Vzpomínám na své první plesy někdy v 90. letech. Tenkrát byla pro nás muzikanty plesová sezóna něčím, na co se každý těšil. Po mnoha měsících ježdění po tanečních zábavách na okrese a hraní pro „děcka“ jsme se museli hezky obléct, vlasy učesat a sepnout do culíku, oprášit evergreeny a dechovky a pobavit dospěláky, pro které byl ples rovněž svátkem. Pro nás na pódiu byly plesy výjimečné v tom, že na ně chodilo jiné publikum, všichni byli hezky oblečení, hrál se trochu jiný repertoár a k večeři byl místo párku řízek 🙂 Co jsem však oceňoval nejvíce, byla chuť hostů se skvěle pobavit, užít si tu „svoji“ zábavu po svém, ať už u baru s přáteli nebo na tanečním parketu.

Na tom se nic moc nezměnilo. Snad jen to, že většina těch, kteří mají tento druh zábavy rádi, si musí pečlivě vybrat. Vyrazit s partnerkou na ples dnes není levná záležitost a doba, kdy někteří v Blansku chodili na ples každý týden, je dávno pryč. Půjčit si šaty, zajít ke kadeřnici, zaplatit vstupné… Jste skoro na tisícovce, a to jste ještě nevytáhli paty z domu. Pokud nepijete vodu, každá návštěva baru vás vyjde na stovku, dvě… I víc 🙂 Vstupenky na ples v Blansku dnes jen těžko seženete pod 200 Kč. Když pořadatel zaplatí mnoho tisíc za sál, nezbytné poplatky za předprodej, OSA a podobné výdaje, ono se to nasčítá. Pak na ples přijde třeba 200 lidí a ze vstupného pořadateli zbyde pár desítek korun. Z toho musí zaplatit další režie a v neposlední řadě taky nějaký program. No jo, není to jednoduché… Aspoň že Blansko zrušilo naprosto nesmyslný poplatek ze vstupného, který se zde celá léta vybíral – za nic. Ale o tom jsem psát nechtěl. Kdyby pořadatelům nestálo za to dělat ples, upustili by od toho. To jen pro představu a malé vysvětlení toho, že za dvěstěkorunové vstupné nemůžete dnes čekat žádný oslňující program.

Jak už jsem zmínil v úvodu, po asi patnácti letech jsem se letos ocitl na plese jako součást publika. Hned, jakmile jsem zjistil, že mám volný pátek, našel jsem si na internetu, že v ten den má zrovna v Blansku ples ZŠ Erbenova. Koupil jsem si nový oblek (věděli jste, že i v Blansku seženete moc hezké věci?), vyleštil střevíce a vyrazili jsme. Bylo to skvělé! Předtančení obstarali žáci ZŠ Erbenova, při jejichž polonéze nejedna mamka uronila kroupu do kapesníčku. Kapela Akcent hrála výborně a parket se brzy zaplnil. Tombola byla velice bohatá; myslím, že si každý snad něco odnesl. Jen mi přišlo docela úsměvné, že všechny nevyhrávající losy postupovaly pod unikátním číslem do slosování o hlavní ceny. Při ceně losu 5,- Kč jste pak za dvě stovky drželi v ruce slušnou hromádku, kterou jste museli o půlnoci při hlavním losování přebírat. Ale to je spíš problém vyhlášky, která toto pořadateli ukládá za povinnost. Chtěl bych také vyzdvihnout nabídku nápojů. Mimo dvou barů se slušným výběrem vína, nealkoholických nápojů i kořalky, byl v předsálí vyčleněný samostatný bar s několika druhy zahraničních rumů. Nahoře v patře se potom podávaly chutné večeře. Ples byl velmi dobře zorganizován a soudě dle spokojených tváří opouštělo obecenstvo ve dvě hodiny ráno Dělnický dům v mimořádně veselé náladě.

Pokud jste ještě nebyli na žádném plese, máte možnost, sezóna ještě nekončí! V Blansku bude 1. března maškarní ples Speciální školy, který bývá každoročně hojně navštíven. Svojí účastí navíc podpoříte dobrou věc, jelikož výtěžek plesu bude již tradičně určen na nákup pomůcek pro děti. 15. března se pak bude konat další školní ples, tentokrát v režii ZŠ TGM a sezónu zakončí v Blansku jako obvykle Gymnázium Blansko. Pokud toužíte po trochu netradičním plesání, můžete vyrazit do Rájce-Jestřebí na XIII. Rockový ples, který letos bude hostit hned tři kapely, hlavním hostem bude Vilém Čok a skupina BYPASS. Více o této akci se dozvíte na str. 8 v tomto čísle.

Snad jsem vás úvodníkem trochu navnadil a půjdete se ještě pobavit na některý z plesů. Další vás totiž budou čekat až za dlouhých deset měsíců.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..