Úterý, 23 dubna, 2024
Úvodníky

Lepší kultura v Blansku? Snad už brzy…

Velmi zajímavou událostí minulého týdne bylo odvolání Jaroslava Jeřábka z funkce ředitele Kulturního střediska města Blanska. Nečekaně, znenadání a překvapivě byla tato zpráva zveřejněna 1. února na oficiální facebookové stránce města. Kdo bude novým ředitelem? Blýská se blanenské kultuře na lepší časy? Více v dnešním úvodníku.

„Rada města Blanska odvolala Jaroslava Jeřábka z funkce ředitele Kulturního střediska města Blanska. Na funkci ředitele KSMB bude vypsáno výběrové řízení, dočasným vedením se z pověření rady ujme od 1. března 2019 zástupce ředitele KSMB a zastupitel Pavel Langr.“ Tolik oficiální zpráva z města. K ní byl do komentářů připsán ještě jeden odstavec: „Důvodem byla dlouhodobá nespokojenost rady města s vedením Kulturního střediska města Blanska. Rada města očekává, že nové vedení této instituce přinese nový impuls do kulturního života ve městě.“

Někteří občané už před loňskými komunálními volbami volali po změně. I když se žádné velké změny neudály v koalici, jedno se (staro)novému vedení města upřít nedá. Od října je tohle už druhá docela zásadní změna. Tou první je zavedení nové pracovní pozice tiskového mluvčího. Tím se na základě výběrového řízení vypsaného loni v listopadu stal Ondřej Požár a nastoupil do úřadu 1. února. Já osobně si od tohoto kroku slibuji hodně, především zlepšení komunikace s médii i s občany a také by konečně mělo dojít ke zlepšení propagace města, což je dle mého potřeba jako sůl a už z tohoto důvodu mělo město k tomuto kroku přistoupit daleko dřív. Tématu nového tiskového mluvčího jsem věnoval celý úvodník na konci loňského roku a můžete si jej snadno dohledat na našem webu.

Ke druhé zásadní změně došlo právě minulý týden odvoláním Jaroslava Jeřábka z funkce ředitele KSMB. Návrh byl podpořen jednoznačně, pro odvolání hlasovali i členové blanenské ODS. Tohle musím ocenit, jelikož Jaroslav Jeřábek je dlouholetým členem ODS v Blansku a strana tak docela odvážně tímto počinem „střílela do vlastních řad“. Dle vyjádření Jiřího Crhy by mělo odvolání vedení KSMB započít novou éru kultury v Blansku. Od nového ředitele se bude očekávat zlepšení kulturního života, více vyžití v Blansku, a tudíž spokojenější občané.

Zde nezbývá než souhlasit. Kultura v našem městě měla v posledních pár letech sice mírně vzestupnou tendenci, ovšem každému, kdo dění v Blansku sleduje, bylo evidentně jasné, že tohle je málo, a že současnému fungování KSMB tak trochu dochází dech. Přitom je dvacetitisícové Blansko městem s velkým potenciálem a mimo masové akce Pálení čarodějnic, Dětský den nebo svatomartinské oslavy by si kulturní vyžití zasloužili i ti, kteří podobným akcím příliš neholdují. A právě takové kultury je u nás zatraceně málo. Alespoň ze strany KSMB. Snahu totiž nelze odepřít soukromým pořadatelům – jako příklad můžeme uvést akce pořádané v Katolickém domě, které si v posledních letech našly příznivců spousty.

A o tom to taky je. Argumentace typu „Na tohle nám nepřijdou lidi“ je bez toho, aby se to zkusilo, velmi špatná. Nepřijdou teď, přijdou příště. Blanenští bohužel nemají širokou kulturní nabídku, a to již pěknou řádku let. Nezlobte se na mě, ale vést kulturu v Blansku s heslem „kdo nic nedělá, nic nepokazí“, z toho nemůže mít nikdo radost. Vzpomeňte si třeba na léto – mimo Gulášobraní byla loni i předloni aktivita KSMB prakticky nulová…

Nutno poznamenat, že pod KSMB patří také galerie a Kino Blansko. Kino máme opravdu parádní, to se musí nechat. Za poslední dva měsíce jsem jej navštívil asi pětkrát a spokojenost – komfort, nabídka filmů, zázemí… Blanenské kino je bezesporu skvěle fungujícím článkem KSMB. V galerii jsem, přiznám se, už dlouho nebyl, proto bych nerad hodnotil. Ale podle toho, co čtu, má galerie nabídku širokou a o příznivce snad nemá nouzi.

Jak vyplývá z oficiální zprávy města, vedení KSMB se od 1. března ujme dočasně vedoucí kina Pavel Langr. Zda se bude následně ucházet o místo ředitele KSMB ve výběrovém řízení, zatím není známo, stejně tak jako další jména uchazečů. Na to je opravdu ještě brzy.

Osobně bych si přál, aby nový ředitel přinesl do Blanska čerstvý vítr, zlepšil kulturní život ve městě a pozvedl zkostnatělé KSMB na moderní instituci s širokou nabídkou a s otevřenými dveřmi a pomocnou rukou podanou soukromým pořadatelům s dobrými a odvážnými nápady, jak zlepšit kulturu v Blansku. Odvoláním současného ředitele udělalo vedení města první zásadní krok, ale ještě těžší krok jej čeká v dalších měsících. Vybrat toho správného. Kdo to bude?

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..