Pátek, 19 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Zábava? Jak pro koho

„Tak co, máš nakoupeno na Silvestra? Já jo!“ překvapil mne otázkou pár dní před koncem roku jeden bývalý spolužák, kterého jsem náhodou potkal ve městě. Popravdě mi hned nedošlo, na co se ptá. „Na chlebíčky nakoupím později, láhev sektu mám doma a večer budu pryč, takže…“ Až když jsem si všiml jeho obří nákupní tašky nacpané zábavní pyrotechnikou, došlo mi to. Nechtěl jsem mu kazit radost, a tak jsem mu potřásl pravicí s přáním zdraví a štěstí a ve spěchu se rozloučil.

Rok co rok se opakuje stejný scénář. Někdy kolem 15. prosince se začnou pomalu, ale jistě ozývat městem více či méně hlasité rány, občas vyletí světlice a nezřídka ve městě člověk potká hlouček děcek, jak utíkají z místa, kde se po pár vteřinách ozve drobný výbuch. Strašná sranda. Ergo když vám něco takového přistane za zadelí – to je pak na přebalovací pultík… Pamatuju si, že když jsme byli malí, občas někdo přinesl pár kousků dělobuchů. Říkalo se jim PIRÁT, zapalovaly se škrtátkem od sirek a vydávaly poměrně solidní rány. Už tenkrát mi tato zábava nepřinášela žádný extra požitek, na rozdíl od kamarádů z party. Na Silvestra jsem se pak s rodiči z balkonu koukal na směsici kouře, blikajících světel a všelijakého hluku zcela bez emocí.

To mi vydrželo v podstatě dodnes. Ohňostroj je zkrátka druhem zábavy, který jde absolutně mimo mě. Proto na Silvestra o půlnoci místo postávání venku na mrazu raději vyhledávám tichý kout a pestrobarevný rachot nechávám pro oči a uši těch, kteří jej rádi mají. Přemýšlel jsem, k čemu je tohle všechno vlastně dobré. V neuvěřitelném chaosu a zmatku, jedné ohlušující ráně za druhou a směsi smradu a kouře nenacházím nic, co by se mi mohlo alespoň trochu líbit. Přestože jsem nikdy nebyl v žádné válečné bitvě, myslím, že půlnoc prakticky v kterémkoli městě v posledních letech připomíná bitvu u Stalingradu.

Jsou však i ohňostroje účelové, například ten novoroční u nás ve městě. Odehrává se na Nový rok, v době, kdy není ohroženo porušování nočního klidu a na rozdíl od půlnočního silvestrovského zmatku k němu hraje hudba a přihlížející konzument tak dostává trochu jiný zážitek. Radnice za něj i letos utratila kolem padesáti tisíc, a přestože se setkala s příznivými ohlasy od mnoha občanů, kteří se přišli na náměstí podívat, našla se i spousta těch, kteří tento tradiční „zážitek“ řádně zkritizovala.

Nejvíce negací jsem si v internetových diskusích přečetl od pejskařů. Tady není o čem polemizovat. Psi mají mnohem lepší sluch než lidé, a co je pro nás velká rána, je pro ně nepředstavitelná šupa. Navíc takový pes si ohňostroj neumí nijak vysvětlit, a tak se zcela přirozeně bojí. Za zmínku určitě stojí i ptáci, jež během silvestrovské noci zažívají podobný zmatek. Podle ornitologů jsou například opeřenci obývající řeky ve velkých městech vystaveni šoku, důsledkem čehož vzlétnou a dezorientovaní naráží do okolních budov, což má za výsledek jejich úhyn. Negativní vliv mají také zplodiny, což mimochodem dokazuje zpráva ČHMÚ, kterou lehce dohledáte na internetu (to pro ty, kteří by se touto problematikou chtěli zabývat více zeširoka). Takže v kostce: radost nemají majitelé zvířat, ochránci přírody a ekologové. A samozřejmě ani ti, kteří jsou na tom podobně jako já a ohňostroje jednoduše nemusí, jen je mlčky trpí.

Například v Praze chtějí příští rok uspořádat novoroční show s použitím dronů a laserů. Poměrně elegantní řešení, které zcela eliminuje hluk i zplodiny, sice bude stát taky spoustu peněz, ale aspoň nebude obtěžovat zvěř ani ty, kteří na to zkrátka nejsou. Jen se obávám, že pro příznivce klasických ohňostrojů tohle nebude ono a naopak to zesílí jejich zájem nakupovat tradiční pyrotechniku.

Skutečně se zamýšlím nad tím, jak může někomu přinášet radost skutečnost, že si za drahé peníze koupí pár minut hluku, smradu a světel… Z mého pohledu jde o naprosto zbytečně vyhozené peníze. Z druhé strany bez mučení přiznávám, že lidé vyžívající se v zábavní pyrotechnice mohou pro změnu kroutit hlavou nad tím, že pro některé to zábava není.

Každopádně… Zkuste brát ohledy na druhé, především na zvířata. Není-li vám lhostejné, že se trápí, mohli byste nákup pyrotechniky pro příště zcela vypustit. Pokud to nejde jinak a vy prostě cítíte nepřekonatelnou potřebu vyrábět smrad a hluk, alespoň si to nechte až na poslední den v roce. Zvířátka to snad (až na výjimky) přežijí. I my to přežijeme, jelikož to k oslavám Nového roku, byť bez většího smyslu, léta patří. Ale kdo ví? Třeba se za pár let dočkáme oslav příchodu Nového roku bez ohňostroje. Vám by to vadilo? Mně určitě ne. A to i přesto, že nejsem pes.

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..