Čtvrtek, 28 března, 2024
Blansko

Zvrácená genderová teorie nebo debata o předsudcích?

Před koncem loňského školního roku se na blanenském gymnáziu v rámci výuky sociologie v prvním ročníku uskutečnil happening s názvem Jinej neznamená špatnej: I muži mají právo nosit sukni. Ovšem po půl roce jedna fotografie z akce, kterou zaměstnanci školy zveřejnili na webových stránkách gymnázia, začala kolovat napříč internetem.

Chlapci si v onen červnový den ve škole oblékli sukně a dívky mužské oblečení. Ne proto, aby se snad vysmívali mužským a ženským rolím, ale proto, aby dali prostor k diskuzi na téma genderové problematiky a rovnosti pohlaví. Motto akce znělo: „Ukaž, že máš smysl pro humor a předsudky jsou ti cizí…“

„Jednu z fotek z této akce použil pan poslanec SPD Radim Fiala, vytrhl ji z kontextu a připojil k ní katastrofický scénář o tom, jak naše gymnázium propaguje zvrácenou genderovou teorii, jak jsou hoši nuceni chodit v sukních a jak je dehonestován model tradiční rodiny,“ uvádí ředitel blanenského gymnázia Radek Petřík.

Ke zveřejnění fotografie a poslancova příspěvku došlo 2. ledna letošního roku. „Perverzní genderová teorie tvrdí, že rozdíly mezi mužem a ženou nejsou biologicky dané, ale jsou společenským konstruktem. Dle této teorie by muži měli kojit a rodit děti a ženy by měly dělat třeba hasiče a záchranáře v extrémních podmínkách. Přitom je například jasné, že muž má větší sílu, čili z ohně může vytáhnout osoby s větší hmotností. Byla by to legrace, kdyby kvůli tomu v „pokrokových zemích“, jako je Švédsko, neumírali lidé v plamenech…,“ píše na svém Facebooku poslanec SPD Radim Fiala.

Ovšem již v článku, který vysvětloval smysl projektu a byl přiložen k fotografiím na stránkách školy, zaznělo, že smyslem akce nebylo popřít funkci tradiční rodiny.

Vyhrocená diskuze pod příspěvkem obsahuje přes 650 komentářů, mnohých nenávistných vůči škole a osobě ředitele gymnázia. Ten následně vydal prohlášení, které zveřejnil na webových stránkách školy.

„Jako ředitel školy s tímto tvrzením nesouhlasím. Takové akce podporuji, protože si myslím, že ve svém výsledku díky respektu, diskusi a kritickému myšlení podporují např. model fungující  tradiční rodiny daleko víc, než různé zákazy a příkazy, nadávky, netolerance a katastrofické scénáře, které se objevily na facebookovém profilu pana poslance.

Je škoda, že si pan poslanec a další diskutující detailně neprošli celé naše stránky. Pokud by totiž narazili např. článek Připomínka 100. výročí založení republiky nebo fotografie z akce Suit up day 2017, nemohli by mluvit o nedostatku vlastenectví, totalitě a neomarxismu.

Jsem šokován agresivitou a vulgaritou diskuse, která se rozpoutala na FB profilu pana poslance. V ní jsou slovně napadáni naši studenti a je nám vyhrožováno dokonce fyzickou likvidací. Jako ředitel jsem povinen se proti tomu důrazně ohradit a využít všech relevantních právních kroků ke zjednání nápravy (neoprávněné stažení a sdílení fotografie z našich www stránek, dehonestace našich studentů a našeho gymnázia).

O účinnosti těchto kroků si bohužel nedělám iluze. Přesto se cítím jako vítěz. Díky odvaze, slušnosti, věcnosti  a schopnosti logicky argumentovat dokázali  naši studenti, absolventi a další čelit šíření strachu a nenávisti. Já jim za to moc a moc děkuji. Pan poslanec je samozřejmě označil za sluníčkáře, demagogy, lepšolidi a snad už opomněl použít pouze výrok pana Ovčáčka o nacistické lůze,“ píše Petřík se vzkazem pro pana poslance, že již nyní se připravuje projekt s názvem Jinej neznamená špatnej: Tvůj názor nás zajímá, pokud ho umíš slušně vyjádřit!

-mha-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..