Pátek, 19 dubna, 2024
Úvodníky

Úvodník: Letní nebo „zimní“ čas?

V poslední době jde asi o nejdiskutovanější otázku. Ta vzešla od Evropské komise, která vznesla iniciativu k ukončení pravidelného střídání času. Je tedy už téměř jasné, že v blízké budoucnosti se dočkáme sjednoceného času po celý rok. Zprvu jsem této debatě nevěnoval příliš pozornost, ale s ohledem na fakt, že toto rozhodnutí bude mít zcela přímé dopady na naše životy, jsem nad otázkou letního a standardního (zimního) času začal více přemýšlet.

Letní čas byl zaveden v několika evropských zemích již za první světové války. Každoročně byl v Československu zaveden v roce 1979. Po několika letech se stalo pravidlem, že letní čas byl zaváděn poslední březnový víkend v noci ze soboty na neděli a končil poslední zářijový víkend. Od roku 1996 až dodnes trvá až do posledního víkendu v říjnu. Tato změna byla provedena v rámci celé EU. Účelem letního času byla zejména úspora elektrické energie pro večerní osvětlění.

Evropská komise přišla s návrhem na zrušení střídání času poté, co zveřejnila anketu mezi lidmi. Z více než 4,5 milionů respondentů se 84 % vyjádřilo ve smyslu, že by návrh na zrušení střídání času podpořilo. Na tom, že by měl zůstat jeden čas, se shodla taky většina členských států. Otázkou však zůstává, který čas by to měl být. Ten standardní nebo letní? Docela odvážná se jeví také výzva Evropské komise, že ke zrušení by mělo dojít již příští rok. Průšvih je totiž v tom, že každý stát EU to chce jinak. Některé preferují čas letní, jiné zase ten standardní.

Vědci i lékaři se shodují na tom, že pro lidský organismus je lepší čas standardní. Je to čas, který tu byl odjakživa. Čas, kdy je v poledne slunce nad hlavou a noc se láme kolem půlnoci. Symetrie. S tím souhlasí také mnoho občanů a dokonce i předseda vlády Andrej Babiš se vyjádřil ve smyslu, že upřednostní právě tohle řešení. Mnoho lidí to ale vidí jinak. Ponecháním letního času by prostě bylo více světla ve dne a pracující, kteří chodí ze zaměstnání až třeba v 16 hodin, by si denního světla stihli užít ještě i v zimě. Průšvih je ale v tom, že tma by byla ráno až do 8 hodin, což není moc dobré třeba pro žáky a studenty…

Na našem Facebooku jsme zveřejnili anketu, zda jsou lidé pro ustálení jednotného času nebo pro ponechání pravidelných změn, jako tomu bylo doposud. Výsledky jsou opravdu rozporuplné. Třetina by ponechala střídání letního a standardního času tak, jak je. Dvě třetiny jsou pro jednotný čas, ale z komentářů pod anketou vyplývá, že je to tak padesát na padesát. Zimí/letní.

Jak to vidím já? Patřím k těm, kterým změna času na letní a zpátky prostě vůbec nevadí. V létě si užívám denního světla až skoro do 22 hodin, v zimě se zase rád budím za světla. Nikdy jsem nepocítil deficit ztracené hodiny na jaře a tak stejně zase nabyté hodiny na podzim. Je to ale zřejmě dáno tím, jaký má kdo z nás denní (případně noční) režim. Já osobně jsem zvyklý chodit spát kolem půlnoci a budit se kolem 7. hodiny ráno, o víkendech mám režim úplně jiný a z pracovních důvodů ponocuju, mnohdy až třeba do 4 do rána. V tomto ohledu mi chybí pravidelnost, kterou zase má většina pracujících u nás. Vstát ráno v přesnou dobu, odejít do zaměstnání a zase se vrátit zpátky, obvykle také ve stejnou dobu jako každý den. Víkend tito lidé většinou využívají k domácím pracím a relaxaci. Proto chápu argument každého, kdo je pro sjednocení času, jelikož každého půl roku musí měnit vlastní biorytmus. Pro lidi, kteří dělají například na směny, případně je jejich pracovní doba dost nepravidelná, jako je tomu například u mě, nebude mít tento krok zřejmě nijak fatální dopady.

Osobně bych byl pro, aby se EU dohodla na tom, jaký čas nakonec nastolí v Evropě a bude pro všechny jednotný. V případě, že by se jednotlivé státy mohly rozhodnout pro jednu či druhou variantu, kterou si zvolí, by se klidně mohlo stát, že třeba u nás a na Slovensku bude čas o hodinu odlišný. A tady si nejsem jistý, zda by to byl dobrý krok.

Ať už EU rozhodne jakkoliv, rád bych, aby (nejen!) o této změně mluvila s občany. Hlavně nic neuspěchat.

A na závěr všem, kterým se výsledná změna nebude líbit: Zvyknete si. Všichni si zvykneme, chce to jen čas. Už jsme v historii překonali daleko horší věci 🙂

Martin Müller

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..